Svečani prijem novih studenata Matematičkog fakulteta

Svečani prijem novih studenata Matematičkog fakulteta održaće se u petak 20. septembra 2019. u 16 sati u VHA (veliki  hemijski amfiteatar) u prizemlju zgrade na Studentskom trgu 16, ulaz B.

detaljnije

XVII konferencija 'Digitalizacija kulturne baštine, starih zapisa iz prirodnih i društvenih nauka i digitalna humanistika', 17. septembar 2019.

XVII konferencija "Digitalizacija kulturne baštine, starih zapisa iz prirodnih i društvenih nauka i digitalna humanistika" je nacionalni skup sa međunarodnim učešćem koji se održava svake godine u organizaciji Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Nacionalnog centra za digitalizaciju.

Ove godine skup će biti održan u utorak, 17. septembera na Matematičkom fakultetu u sali 706 (Studentski trg 16, IV sprat). Registracija učesnika počinje u 9:15, a svečano otvaranje je planirano u 9:45, nakon čega slede izlaganja učesnika.

Detaljnije informacije o konferenciji mogu se naći na stranici
http://www.ncd.matf.bg.ac.rs/conferences/ncd17_2019.html

Program konferencije

detaljnije

Master 4.0 - IT i biznis znanja na državnim fakultetima

Prvi put u zajedničkoj misiji da pripreme studente za poslove koje donosi Četvrta industrijska revolucija, beogradski ETF, FON, Mašinski i Matematički fakultet, kao i kragujevački i niški državni univerziteti udruženi sa preko 75 kompanija oformili su četiri programa Master 4.0 koji će spojiti znanja o naprednim tehnologijama i poslovne veštine potrebne za kreiranje digitalnih proizvoda i usluga.

Detaljnije

detaljnije

10th Mathematical Physics Meeting: School and Conference on Modern Mathematical Physics, 9-14. septembar 2019.

Međunarodni naučni skup "10th Mathematical Physics Meeting: School and Conference on Modern Mathematical Physics - MPHYS10" biće održan od 9. do 14. septembra 2019. godine u Beogradu. Glavni organizator je Institut za fiziku u Beogradu, a Matematički fakultet je jedan od suorganizatora skupa. Skup pokriva širok spektar tema, pre svega teme orijentisane ka novim doprinosima u kosmologiji, klasičnoj i kvantnoj gravitaciji, kvantnoj teoriji polja, teoriji struna i ostale teme iz savremene matematičke fizike. Mnoga od predavanja u većoj ili manjoj meri sadrže geometriju.

Ovaj skup je 10. po redu i time jubilarni. Na skupu učestvuje veći broj svetski poznatih predavača, među kojima je i prof. Aleksej Starobinski, jedan od vodećih naučnika za kosmologiju rane Vasione i ovogodišnji dobitnik ICTP Dirakove medalje za doprinose kosmologiji i teoriji inflacije.

Svečano otvaranje i prvi dan održavanja skupa biće u ponedeljak, 9. septembra, od 10 časova, u velikoj sali SANU. Počev od drugog dana skupa, predavanja će se održavati u sali na 1. spratu MI SANU.

Detaljne informacije o MPHYS10 skupu može se naći na stranici http://www.mphys10.ipb.ac.rs, gde se nalazi i detaljan program predavanja.

detaljnije

Seminar Katedre za računarstvo i informatiku, 6. septembar 2019.

Naredni sastanak Seminara biće održan u petak, 6. septembra 2019. u prostorijama Matematičkog fakulteta na Studenstkom trgu 16 sa početkom u 19 časova (sala će biti naknadno određena).

U okviru sastanka Seminara, koleginica Branislava Šandrih će predstaviti predlog prijave teme svoje doktorske teze pod nazivom "Uticaj klasifikacije teksta na primene u obradi prirodnih jezika".

Više detalja može se pronaći na stranici http://computing.matf.bg.ac.rs/

detaljnije

Studentski seminar, 4. septembar 2019.

Redovni sastanak Seminara biće održan u sredu, 4. septembra 2019. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 12 časova.

Predavač: Marko Mitrović, Univerzitet Jejl

Naslov predavanja: SUBMODULARNOST I MAŠINSKO UČENjE

Apstrakt:
Submodularne funkcije su diskretne funkcije gde se dodatna vrednost svakog elementa smanjuje što više elementa smo već dodali u postojeći skup. Jedna od glavnih prednosti submodularnih funkcija je činjenica da je teoretski dokazano da mogu da se približno optimizuju u linearnom vremenu. Predavanje se sastoji od kratkog uvoda u submodularne funkcije i nekoliko primera kako submodularne funkcije mogu da se koriste za mašinsko učenje.

Biografija predavača:
Marko Mitrović (http://campuspress.yale.edu/markomitrovic/) je doktorant računarstva na Yale univerzitetu u SAD, diplomirao je matematiku  i računarstvo na Simon Fraser univerzitetu u Vankuveru. Radio je za Facebook i Google.

detaljnije

Skup ERC Funding Opportunities, 5. septembar 2019, Rektorat UB

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Evropski istraživački savet Evropske komisije (European Research Council - ERC) organizuju skup "ERC Funding Opportunities: Supporting excellent researchers all over Europe", koji će biti održan 5. septembra 2019 u Rektoratu UB.

Evropski istraživački savet (https://erc.europa.eu/) ima za misiju da u Evropi podstakne istraživanja najvišeg kvaliteta, koje talentovanim istraživačima i njihovim timovima pruža mogućnost razvoja ideja u različitim oblastima, podstičući naučnu izvrsnost na najvišem nivou.

Agenda skupa

Skup je otvorenog tipa, ali je prijava obavezna. Prijavljivanje se vrši popunjavanjem formulara na sajtu
https://prijava-ucesnika.mpn.gov.rs/

detaljnije

Obaveštenje o raspisivanju konkursa-septembar 2019.

Detaljnije

detaljnije

Interdisciplinarna Peta NoR-CEL konferencija, 25-27. avgust 2020, Univerzitet Sent Endrjus, Škotska

Interdisciplinarna Peta NoR-CEL konferencija, pod nazivom "How did it all begin?", biće održana od 25-27. avgusta 2020. na Univerzitetu Sent Endrjus u Škotskoj (http://www.nor-cel.com/2020-conference-.html).

Proučavanje osnova nastanka i evolucije života zahteva interdisciplinarni pristup, tako da pored fizike, hemije i biologije mora biti uključen i niz drugih nauka. Postoji izvesno oslanjanje na astrobiologiju, ali deo odgovora mogu dati naučnici koji nisu nužno uključeni u ovu oblast, na primer, naučnici koji rade na medicinskoj virologiji, ekološkim studijama, svemirskim istraživanjima paleontologiji, kao i oni koji dolaze iz matematičkih ili filozofskih disciplina.

Trenutno se razvijaju svemirski teleskopi i nanotehnologije pomoću kojih se očekuju otkrića  biosignatura života izvan našeg Sunčevog sistema, pa čak i naše Galaksije u relativno skoroj budućnosti. Peta NoR-CEL konferencija je još jedna prilika za objedinjavanje znanja  o ovom važnom pitanju putem naučnih izlaganja, diskusija i debata.

Poster konferencije

detaljnije

Pristupno predavanje u okviru konkursa za izbor jednog docenta za užu naučnu oblast: Matematička analiza

Na konkurs se prijavio jedan kandidat: dr Petar Melentijević
Naslov predavanja: „Problem Havinsona za harmonijske funkcije u poluprostoru i lopti u R^n".

Datum, vreme i mesto održavanja: sreda 21.08.2019. godine u 12 časova

Članovi komisije:

- dr Danko Jocić, red. prof.
- dr Olivera Mihić, red. prof.
- dr Branka Pavlović, doc.
- dr Stefan Milošević, doc.
- dr Vladimir Božin, doc.

Datum objavljivanja: 14.08.2019.

detaljnijeVesti i dešavanja

Aktivnosti na seminarima

sve vesti