Pristupna predavanja za izbore u nastavnička zvanja

Pristupno predavanje u okviru konkursa za izbor dva docenta za užu naučnu oblast: Računarstvo i informatika

Na konkurs se prijavilo četiri kandidata:
- dr Čukić Ivan
- dr Stojanović Đurđević Sana
- dr Mišković Stefan
- dr Vujičić Stanković Staša

Naslov predavanja: "Upravljanje memorijom na ne-virtuelnim i virtuelnim sistemima"

Datum, vreme i mesto održavanja:  sreda 28.08.2019.  sala 704/IV sprat, po sledećem rasporedu:

1) U 10.00 sati - dr Staša Vujičić Stanković
2) U 10.30 sati - dr Stefan Mišković
3) U 11.00 sati - dr Sana Stojanović Đurđević
4) U 11.30 sati - dr Ivan Čukić


Članovi komisije:
prof. dr Nenad Mitić, redovni profesor;
prof. dr Miodrag Živković, redovni profesor;
dr Zoran Ognjanović

Datum objavljivanja: 31.07.2019.

 

detaljnije

PHOTONICA2019 - 7. međunarodna škola i konferencija o fotonici, SANU, od 26. do 30. avgusta 2019.

U Beogradu će se u zgradi Srpske Akademije Nauka i Umetnosti u periodu od 26. do 30. avgusta 2019. godine održati VII međunarodna škola i konferencija o fotonici PHOTONICA2019 uz potvrđeno učešće 30-ak eminentnih predavača po pozivu iz celog sveta. PHOTONICA okuplja istraživače koji proučavaju kvantnu i nelinearnu optiku, optičke komunikacije, komponente i uređaje, biofotoniku, optičke materijale, spektroskopiju i mnoge druge atraktivne oblasti u domenu nauke o svetlosti. Pored plenarnih predavanja, u okviru konferencije po prvi put biće organizovan i specijalni simpozijum „Machine learning with Photonics“ u cilju jačanja saradnje između akademije, industrije i IT sektora. Simpozijum je osmišljen u kooperaciji s prof. Darkom Zibarom s Tehničkog Univerziteta u Danskoj, dobitnikom jedne od prestižnih nagrada u domenu svetlosnih tehnologija, za doprinos u optičkim komunikacijama primenom mašinskog učenja. Pored simpozijuma, program uključuje i dva paralelna događaja: radionicu „The European synchrotron and FEL user organisation (ESUO) Regional Workshop“ i COST akciju „Quantum Technologies with Ultra-Cold Atoms - AtomQT“.

Više detalja o konferenciji i pratećim skupovima je dostupno na:
http://www.photonica.ac.rs/.

Pozivaju se zainteresovani studenti osnovnih i master studija da do 10.8.2019. prijave svoje prisustvo na konferenciji PHOTONICA2019 putem mejla na: photonica2019@ipb.ac.rs. U prijavi je potrebno da navedu svoje ime i prezime, broj indeksa i fakultet na kom studiraju, kontakt mejl adresu, kao i sesije kojima žele da prisustvuju.

detaljnije

NAUČNI SKUP IZ SIMPLEKTIČKE TOPOLOGIJE Beograd, 19-23. avgust 2019.

Na Matematičkom fakultetu u Beogradu održaće se naučni skup "Workshop on Symplectic Topology", od 19. do 23. avgusta 2019. Predviđeno je da se prvih dana skupa održe uvodna predavanja u formi letnje škole (namenjene studentima viših godina, postdiplomcima i drugima koji žele da se upoznaju sa simplektičkom topologijom), kao uvod u oblast i u istraživačka predavanja u drugom delu.

Više detalja o skupu

Molimo zainteresovane učesnike da se prijave organizatorima na: symplectic(at)math.rs.

detaljnije

Poziv na otvaranje izložbe 'Put na Mesec' u Galeriji Prirodnjačkog muzeja, 26. jul 2019.

Pozivamo Vas na otvaranje izložbe pod nazivom "Put na Mesec" u Galeriji Prirodnjačkog muzeja, Mali Kalemegdan 5, Beograd u petak, 26. jula 2019. godine sa početkom u 19 časova. Izložba je posvećena obeležavanju 50 godina od sletanja Apolo 11 na Mesečevo tlo. Autor izložbe je Miloš Jović, viši kustos.

Na otvaranju će govoriti David Vujić, jedan od sedmorice naučnika srpskog porekla koji su učestvovali u misiji "Apolo 11", inženjer i zvanični portparol američke svemirske agencije NASA i programa "Apolo 11", kao i Boško Čolak-Antić, simultani prevodilac, dobitnik nagrade Radio Beograda za prenos prvog čovekovog sletanja na Mesec 1969. Boško Čolak-Antić je i dobitnik specijalne nagrade američke svemirske agencije NASA za najbolje praćenje i komentarisanje letova na Mesec iz programa "Apolo" u medijima van engleskog govornog područja.

Pozivnica

detaljnije

Prva međunarodna konferencija Život i delo Milutina Milankovića: prošlost, sadašnjost, budućnost, jul 2019.

Povodom obeležavanja 140 godina od rođenja i 110 godina od dolaska Milutina Milankovića na Univerzitet u Beogradu održaće se prva međunarodna konferencija Život i delo Milutina Milankovića: prošlost, sadašnjost, budućnost, od 19. do 21. jula 2019.

Prvo saopštenje

Konferencija će predstavljati forum na kojem stručnjaci iz različitih naučnih oblasti imaju mogućnost da predstave rezultate svog naučnog rada, upoznaju se sa sličnim istraživanjima iz datih oblasti umreženih zajedničkom temom – životom i delom Milutina Milankovića.

Mesto održavanja konferencije:
Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski i Građevinski fakultet, Bulevar kralja Aleksandra 73/I,II Beograd

Detaljan program

Kontakt: mm_conference@arh.bg.ac.rs

detaljnije

Odbrana teme doktorske disertacije Sonje Telebaković Onić

Odbrana teme doktorske disertacije Sonje Telebaković Onić: „Frobenijusove algebre i topološke kvantne teorije polja“, biće održana u ponedeljak 08.07.2019. godine u 16.00 časova u učionici 406.

detaljnije

Odbrana teme doktorske disertacije Milane Grbić

Odbrana teme doktorske disertacije Milane Grbić: „Računarske metode particionisanja i grupisanja u biološkim mrežama“, biće održana u četvrtak 04.07.2019. godine u 18.00 časova u učionici 718.

detaljnije

Spisak tema master radova odobrenih na 363. sednici NNV-a održanoj 28.06.2019. godine.

Spisak tema odobrenih na sednici NNV-a održanoj  28.06.2019. godine.

detaljnije

Obaveštenje o raspisivanju konkursa-juli 2019

Obaveštenje o raspisivanju konkursa-juli 2019

detaljnije

Odbrana teme doktorske disertacije doktoranda Marije Ivanović

Odbrana teme doktorske disertacije doktoranda Marije Ivanović: "Različiti pristupi rešavanja optimizacionog problema Rimske dominacije na grafovima", biće održana u četvrtak 04.07.2019. godine u 15 časova, sala 704.

detaljnijeVesti i dešavanja

Aktivnosti na seminarima

sve vesti