Odbrana doktorske disertacije Milene Jovanović

Odbrana doktorske disertacije Milene Jovanović: „Određivanje barionske funkcije mase za uzorak bliskih galaksija“, biće održana 29.09.2021. godine u 16.00 časova u  učionici 706 i preko webex platforme.

Detalji pristupa su:
https://matf.webex.com/matf/j.php?MTID=mc788630fe276e320f06f572c262241b9
Password: qMpP2VCjM73

detaljnije

Svečani prijem novih studenata Matematičkog fakulteta

Svečani prijem novih studenata Matematičkog fakulteta održaće se u petak 01. oktobra 2021. u 12 sati u VHA (veliki hemijski amfiteatar) u prizemlju zgrade na Studentskom trgu 16, ulaz B.
Nastava počinje u ponedeljak 04. oktobra 2021. u 8.00.

Matematika - Raspored studenata prve godine po grupama
Informatika i astroinformatika - Raspored studenata prve godine po grupama

Spisak student mentora po studijskim programima:
Informatika
Astronomija i astrofizika
Matematika

detaljnije

'Savremena matematika i primene – AfterMath' u organizaciji Studentske unije matematičara 'SUMA'

Studentska konferencija „Savremena matematika i primene – AfterMath“ održaće se od 28. do 31. oktobra 2021. godine u Studentskom kompleksu „Palić“ na Paliću.


Pred Vama je prilika da uz pomoć stručnjaka iz kompanija Quantox Technology, Globos osiguranje, Seven Bridges i Mad Head Games, te cenjenih profesora sa našeg fakulteta i gostujućih predavača načinite bitan korak na putu svog razvoja i karijere. Svi oni su spremni da svoje znanje i ekspertizu podele i prenesu na Vas.

Akademske aktivnosti pokrivaju sledeće oblasti izučavanja: softverski inženjering, objektno-orijentisano programiranje, aktuarstvo i finansije, statističke modele i vremenske serije, geometriju, astronomiju... Teme obuhvataju najzanimljivija i najaktuelnija dostignuća iz svake od navedenih oblasti. Pored pomenutog, studenti će imati priliku da učestvuju i u soft skills radionicama, koje imaju za cilj da razviju neformalnih veština (priprema i pisanje CV-ja, priprema za razgovor za posao i sl.) neophodnih za zapošljavanje i uspešnu karijeru. Takođe, predstavnici kompanija partnera će organizovati simulacije intervjua za zapošljavanje kao i company circle u okviru kojih će studenti moći da se upoznaju o načinu poslovanja vodećih kompanija na našem tržištu i predstave se na probnom razgovoru za posao.

Ne propustite priliku da se družite sa kolegama iz cele Srbije koji su zainteresovani za matematiku i njene primene. Hajde da zajedno razmenimo iskustva i steknemo nova znanja i prijateljstva.

Prijave za konferenciju „Savremena matematika i primene – AfterMath“ biće otvorene 17. septembra 2021. godine u 20.00 časova na sajtu Studentske unije matematičara „SUMA“: http://www.sumamatf.rs. Broj mesta je ograničen, te stoga u 20.00 časova  posetite naš sajt gde ćete pronaći sve dodatne informacije i pošaljite nam svoju prijavu i osigurajte učešće na AfterMath 2021.

detaljnije

Odeljenje za matematiku, 17. septembar 2021.

Naredni sastanak Seminara biće održan u petak, 17. septembra 2021. sa početkom u 14.15 časova, onlajn i u sali 301f
Matematičkog instituta SANU.

Predavač: Dragan Stevanović, Matematički institut SANU

Naslov predavanja: ON CIRCULANT NUT GRAPH

Apstrakt:
A nut graph is a simple graph whose adjacency matrix has the eigenvalue 0 of multiplicity 1 such that its corresponding eigenvector has no zero entries. Motivated by a recent question of Fowler et al. [Discuss. Math. Graph. Theory 40 (2020), 533-557] to determine the pairs (n,d) for which a vertex-transitive nut graph of order n and degree d exists, Bašić et al. [arXiv:2102.04418] initiated the study of circulant nut graphs. We continue this study by first showing that the generator set of a circulant nut graph contains t even and t odd integers for some t ≥ 1, while its number of vertices n is even and at least 4t+4. We further show that certain generator sets are universal in the sense that all circulant graphs with such generator set on an even number of n ≥ 4t+4 vertices, are nut graphs. Our main result shows that the generator set {1,...,2t+1} \ {t} is universal if and only if t is odd such that t ≢_10 1 and t ≢_18 15. This fully resolves one and partially resolves another conjecture of Bašić et al. [ibid.], and provides a positive answer to the question of Fowler et al. for a large share of the feasible pairs (n,d).

While the original question is stated in terms of (spectral) graph theory, the talk will very quickly move from the setting of graph eigenvalues and eigenvectors to polynomial algebra, with most of the obtained results based on the properties of cyclotomic polynomials.

This is a joint work with Ivan Damnjanović

Registracija za učešće na seminaru je dostupna na sledećem linku:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/tz97w4Hu4c3unsJ7N
Ukoliko želite samo da gledate predavanje, bez mogućnosti aktivnog učešća, prenos je dostupan na sledećem linku:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/J6zEMJyMSoAbTMMX7

detaljnije

Obaveštenje o raspisivanju konkursa- septembar- 2021.

Detaljnije

detaljnije

Predstavljanje izveštaja o urađenoj doktorskoj disertaciji kandidata Maje Roslavcev, 17.09.2021. godine.

Predstavljanje izveštaja o urađenoj doktorskoj disertaciji „GREBNEROVE BAZE ZA KONAČNO GENERISANE IDEALE NAD NEKIM KLASAMA NENETERINIH PRSTENA“, kandidata Maje Roslavcev biće održano u petak, 17.09.2021. godine u sali 844, sa početkom u 12.00 časova.

detaljnije

Spisak tema master radova odobrenih na 384. sednici NNV-a (elektronskoj sednici) održanoj 10.09.2021. godine.

Spisak tema odobrenih na elektronskoj sednici NNV-a održanoj 10.09.2021. godine.

detaljnije

Izložba posvećena Milutinu Milankoviću

Dom učenika srednjih škola Milutin Milanković početak školske 2021/2021 godine obeležava izložbom posvećenom jednom od naših najvećih naučnika, Milutinu Milankoviću. Izložba je realizovana u
saradnji sa “Centrom za promociju nauke”.
Cilj izložbe je podizanje nivoa edukativnih sadržaja u Domu. Naziv izložbe je “Životni ciklusi Milutina Milankovića” koju čine 5 celina:
1. Milanković kao đak;
2. Milanković kao inženjer;
3. Milanković kao klimatolog;
4. Milanković kao astronom;
5. Milanković kao popularizator nauke
 
Celine su postavljene na “valjkovima” koji su oslikani likom i delom proslavljenog naučnika, i u skladu su sa “pričom” koja ispunjava unutrašnjost i spoljašnjost svakog valjka.
Posetioci izložbe u jednom valjku imaju instaliran i tablet sa slušalicama, na kojem se prikazuje i kratak film o Milankoviću. Tablet je podešen tako da se film emituje 24 sata.
Izložba će trajati do kraja septembra.

https://dommilutinmilankovic.edu.rs/2021/09/03/izlozba-je-realizovana-u-saradnji-sa-ce/

detaljnije

Odeljenje za matematiku, 15. septembar 2021.

Naredni sastanak Seminara biće održan u sredu, 15. septembra 2021. sa početkom u 14.15 časova,  onlajn i u sali 301f Matematičkog instituta SANU.

Predavač: Žana Kovijanić Vukićević, Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet Crne Gore

Naslov predavanja: VARIJABILNA SEGEDIN-VINEROVA NEJEDNAKOST

Apstrakt

Registracija za učešće na seminaru je dostupna na sledećem linku:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/tz97w4Hu4c3unsJ7N
Ukoliko želite samo da gledate predavanje, bez mogućnosti aktivnog učešća, prenos je dostupan na sledećem linku:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/J6zEMJyMSoAbTMMX7

detaljnije

Svečana dodela diploma 9.9.2021.

Svečana dodela diploma održaće se u četvrtak 09. septembra 2021. u 13 sati u Velikom hemijskom amfiteatru na Hemijskom fakultetu.

VAŽNO:
Upisivanje u knjigu diplomiranih obaviće se istoga dana od 10 do 12 sati u 710/IV (zbornica).

Molimo vas da dođete u navedenom terminu kako biste proverili sve podatke i potom na svečanoj dodeli mogli preuzeti diplomu.

Diplome mogu preuzeti i svi oni koji su propustili prethodne dodele diploma.

Spisak diploma

detaljnije