Spisak tema master radova odobrenih na 389. sednici NNV-a (elektronskoj sednici), održanoj 21.01.2022. godine.

Spisak tema master radova odobrenih na 389. sednici NNV-a (elektronskoj sednici), održanoj 21.01.2022. godine.

 

 

detaljnije

Milica Jovalekić, Izveštaj komisije o oceni doktorske disertacije i doktorska disertacija

Detaljnije

detaljnije

KGTA seminar, 20. januar 2022.

Naredni sastanak Seminara biće održan onlajn u četvrtak, 20. januara 2022. sa početkom u 17 časova preko Zoom platforme.

Predavač: Ivan Limonchenko, HSE University, Moscow, Russia

Naslov predavanja: ON THE BIGRADED PERSISTENT HOMOLOGY

Apstrakt:
Based on the results of Baskakov, Buchstaber, Panov, and Franz, one possible way to apply toric  topology in topological data analysis would be to define and study the properties of bigraded persistent (co)homology and bigraded barcode of a data set using (co)homology of (real) moment-angle-complexes over the corresponding Vietoris-Rips complexes.

However, as we will show in the talk, this version of a bigraded barcode satisfies only a weaker version of the stability theorem. Applying the so called double cohomology of a moment-angle-complex instead of the ordinary one, we will fix this problem and introduce such a construction of the bigraded persistent (co)homology that the corresponding bigraded barcode satisfies the stability theorem.

The talk is based on the ongoing research project joint with A.Bahri, T.E.Panov, J.Song, and D.Stanley.

Detalji pristupa:
https://us02web.zoom.us/j/84493197049?pwd=YnkyYzhtcXoyUlpVRWY4YjFKMVJ4QT09
Meeting ID: 844 9319 7049
Passcode: 781079

detaljnije

DODATNA SLOBODNA MESTA ZA PRIPREMNU NASTAVU ZA POLAGANjE PRIJEMNOG ISPITA IZ MATEMATIKE 2022/2023

Matematički fakultet organizuje časove pripremne nastave za polaganje prijemnog ispita iz matematike za buduće studente.

Početak pripremne nastave je 15.1.2022.

Zbog interesovanja budućih studenata, formirana je još jedna grupa za pripremnu nastavu u kojoj je ostalo još nekoliko slobodnih mesta. Za uslove plaćanja prilikom naknadnih prijava, molimo vas da nam se obratite na mejl adresu pripremna{at}matf.bg.ac.rs.

Prijavljivanje za pripremnu nastavu obavlja se preko sledećeg linka
http://pripremna.matf.bg.ac.rs/, klikom na dugme Prijavite se.

Takođe, na sajtu http://pripremna.matf.bg.ac.rs/ biće iznova ažurirane informacije tokom cele pripremne nastave pa vas pozivamo da pratite taj sajt.

detaljnije

Internacionalni master program Geometry and Quantum Fields na Lomonosov Moscow State University

Lomonosov Moscow State University (MSU) otvara novi međunarodni master program pod nazivom “Geometry and quantum fields”. Nosioci ovog studijskog programa su Katedra za mehaniku i matematiku MSU i Institut za teorijsku i matematičku fiziku. Ovaj program može biti interesantan studentima matematike i fizike koji žele da prošire svoja znanja u ovim oblastima i studiraju na MSU.

Kratak opis progrma: "The program focuses on the physics and mathematics of fundamental interactions with an  emphasis on quantum gravity. The unique feature of the program is a combination of mathematical disciplines with a stress on geometry along with courses in quantum field theory, gravity, string theory and holography."

MSU je obezbedio 10 stipendija za ovaj master program. Stipendija pokriva školarinu i delimično troškove boravka (350-600 EUR mesečno tokom 10 meseci u toku akademske godine).

Više informacija o ovom programu može se naći na stranici
https://itmp.msu.ru/en/mscgeometry

Rok za prijavu je 15. februar 2022.

detaljnije

Onlajn info seminari o učešću u Erazmus+ programu, 17-19. januar 2022.

Imajući u vidu da Erazmus+ program u oblast obrazovanja, obuka, mladih i sporta započinje novi sedmogodišnji period sprovođenja počev od 2022. godine, Univerzitet u Beogradu organizuje info seminare u online formatu kako bi se zainteresovani učesnici bliže informisali o mogućnostima učestvovanja u projektima pomenutog programa i upoznali sa procedurama prijave projekata na Univerzitetu u Beogradu. Online seminari biće održani u periodu od 17. do 19. januara 2022. godine.

Prijavljivanje zainteresovanih učesnika se vrši isključivo putem formulara za registraciju, putem linka
http://bg.ac.rs/sr/saradnja/prijava-erasmus.php  najkasnije do 13. januara 2022. godine.

Preliminarna agenda Info seminara

detaljnije

Filip Samardžić (1988-2022)

Filip Samardžić, nekadašnji student i asistent Matematičkog fakulteta preminuo je u sredu, 5. januara u jutarnjim časovima u 34. godini starosti.

Filip je uspešno završio dva smera - Verovatnoću i Računarstvo i informatiku  na osnovnim studijama 2011. godine i master studije na smeru Matematika 2012. godine. Kao asistent, na Matematičkom fakultetu radio je 2012-2017. godine na kursevima: Linearna algebra i analitička geometrija, Analiza 1 i 2, Statistički softver 1, 2 i 3, Uvod u statistiku, Verovatnoća i statistika.

Pored akademske, Filip Samardžić ostvario je i uspešnu sportsku karijeru. Između ostalih, igrao je u odbojkaškim klubovima „Crvena Zvezda” i „Partizan” i bio reprezentativac u juniorskim kategorijama.

Matematički fakultet upućuje najiskrenije saučešće porodici.

Kremacija će biti obavljena u četvrtak, 13. januara 2021. godine, 13:15-14:00 časova na Novom groblju u Beogradu.

detaljnije

Javni poziv za učešće u sredstvima MPNTR za 2022. godinu za naučne aktivnosti

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je 27. decembra 2021. objavilo Javni poziv za učešće u sredstvima Ministarstva za 2022. godinu za 17 programskih aktivnosti iz oblasti nauke.

Tekst Javnog poziva sa kompletnim spiskom programskih aktivnosti i rokovima za podnošenje prijave dostupan je na stranici

https://mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2021/12/Tekst-javnog-poziva-2022-nauka-17-programskih-aktivnosti.pdf

Kriterijumi i obrasci za podnošenje prijava za svaku od programskih aktivnosti mogu se preuzeti sa sledećeg linka:

https://mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2021/12/Javni-poziv-nauka-17-programskih-aktivnosti-2022.zip

Rok za podnošenje prijava za programsku aktivnost broj 15 - Sufinansiranje naučnih skupova u Srbiji je 30 dana od objavljivanja poziva (zaključno sa 26. januarom 2022).

Za pitanja i pomoć oko prijave i pripreme dokumentacije možete se obratiti prof. Zorici Stanimirović (zoricast[at]matf.bg.ac.rs).

detaljnije

Sećanje na prof. dr Miroslava Pavlovića

Prof. dr Miroslav Pavlović preminuo je krajem novembra 2021. godine. Bio je redovni profesor Matematičkog fakuteta do 2018. godine kada je penzionisan.

Bitno je doprineo unapređenju matematičke zajednice Srbije kroz naučni i stručni rad, kao i rad sa studentima na svim nivoima studija.

Objavio je više od 120 naučnih radova, a o relevantnosti njegovih naučnih rezultata svedoči izuzetna citiranost njegovih radova – više od 1830 puta. Dr Miroslav Pavlović rešio je više od deset otvorenih problema.

Tokom dugogodišnjeg rada, ispoljavao je izuzetan smisao za pedagoški rad koji je uvek visoko ocenjivan u redovnim studentskim anketama.

Profesor Pavlović je svojim idejama i radom uticao na mnoge domaće i strane matematičare iz svoje oblasti. Početnu poziciju za svoja istraživanja, u radovima i monografijama profesora Pavlovića, nalaze i matematičari sa brojnih stranih univerziteta.
 
Opširnija biografija profesora Pavlovića nalazi se na linku.

detaljnije

Kompanija Deloitte i ASW Inženjering predstavile su se studentima Matematičkog fakulteta

U okviru seminara Katedre za računarstvo i informatiku u četvrtak 23. decembra 2021. godine održane su stručne tribine - predstavljanje kompanija studentima Matematičkog fakulteta.

Predavači Jela Spasić i Filip Jekić predstavili su kompaniju ASW Inženjering i program mašinskog učenja.

Iz kompanije Deloitte, predavanje pod nazivom: Salesforce Lab za studente Matematičnog fakulteta održali su Marko Vidaković i Slaven Trivundža.
 

Na sledećem linku možete pogledati snimak sa seminara:

https://matf.webex.com/matf/ldr.php?RCID=81c8f9b849243d52955a991a27cb745c

Pristupna šifra: tRmcaMH8

detaljnije