Seminar za realnu i kompleksnu analizu, 17. januar 2020.

Naredni sastanak Seminara biće održan u petak, 17. januara 2020, u sali RLAB Matematičkog fakulteta sa početkom u 14 časova. U okviru sastanka, planirana su dva predavanja.

Prvo predavanje:

Predavač: Miodrag Mateljević, Matematički fakultet, Univerzitet u Beogradu

Naslov predavanja: INTRODUCTION TO QC THEORY

Apstrakt: In this talk, we will present some basic facts related to quasiconfromal mappings.

Drugo predavanje:

Predavač: Evgeny Sevost'yanov, Zhytomyr Ivan Franko State University, Zhytomyr, Ukraine and Institute of Applied Mathematics and Mechanics of NAS of Ukraine, Slov'yans'k

Naslov predavanja: ON DISTORTION ESTIMATES OF A MODULUS OF FAMILIES OF PATHS UNDER MAPPINGS

Apstrakt: The report is devoted to the relationship between Sobolev and Orlicz-Sobolev homeomorphisms and estimates of the distortion of the modulus of families of paths.One of the main statements is the result that flat homeomorphic degenerate ACL-solutions of Beltrami equations having finite distortion satisfy the Poletsky type inequality. In addition, in the spatial case, this inequalityholds in Orlicz-Sobolev classes under Calderon condition on the corresponding defining function.

 

 

 

detaljnije

Studentski seminar, 16. januar 2020.

Naredni sastanak Seminara biće održan u četvrtak, 16. januara 2020. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 11 časova.

Predavač: Danica Kosanović, Maks Plank institut za matematiku, Bon

Naslov predavanja: NOVE TEHNIKE U TEORIJI UTAPANjA

Apstrakt:
Kalkulus utapanja Gudvilija i Vajsa koristi teoriju homotopije za proučavanje prostora utapanja jedne mnogostrukosti u drugu. U ovom predavanju uvešću glavne pojmove i alate ove teorije, skicirati veze sa konfiguracionim prostorima i objasniti kako se ove tehnike mogu koristiti u nisko-dimenzionoj topologiji, naročito u teoriji čvorova.

detaljnije

KGTA seminar, 14. januar 2020.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 14. januara 2020, u sali 844 Matematičkog fakulteta sa početkom u 14 časova.

Predavač: Marija Jelić Milutinović, Matematički fakultet, Univerzitet u Beogradu

Naslov predavanja: KOMPLEKSI UPARIVANjA

Apstrakt:
Kompleksi uparivanja grafova predstavljaju važan pojam kombinatorne topologije. Za dati graf G, kompleks uparivanja (eng. matching complex) se definiše na sledeći način: svakoj ivici grafa odovara teme kompleksa M(G), a svakom uparivanju ivica, tj. svakom skupu po parovima nesusednih ivica grafa, pridružujemo odgovarajući simpleks u M(G). Poznati rezultati ispituju razna homotopska, homološka i kombinatorna svojstva i primene ovih kompleksa. U predavanju će biti prikazan novi pristup kompleksima uparivanja koji su kombinatorne mnogostrukosti. Takodje, biće prikazani novi rezultati u vezi sa topologijom kompleksa uparivanja za neke klase grafova, dobijeni primenom specijalne verzije diskretne teorije Morsa (Matching Tree Algorithm). Predavanje se zasniva na radovima predavača sa Margaret Bayer i Bennet Goeckner, kao i sa Julliane Vega, Alex McDonough i Helen Jenne

detaljnije

Javni poziv za učešće u sredstvima MPNTR za 2020. godinu

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je 26. decembra 2019. objavilo Javni poziv za učešće u sredstvima Ministarstva za 2020. godinu za 18 programskih aktivnosti.

Uslovi poziva, spisak materijala za podnošenje prijave, kao i rokovi za podnošenje prijave za svaku od 18 programskih aktivnosti koje Ministarstvo finansira nalaze se na strani

http://www.mpn.gov.rs/konkursi-i-javni-pozivi/tr-konkursi/

detaljnije

Pripremna nastava za školsku 2020/2021. godinu

Počelo je prijavljivanje za prvi ciklus pripremne nastave za polaganje prijemnog ispita iz matematike i traje do 7. januara 2020. godine.

Link za prijavljivanje

Matematički fakultet organizuje dva ciklusa pripremne nastave za polaganje prijemnog ispita iz matematike za buduće studente i sve zainteresovane. Pored ova dva ciklusa pripremne nastave Matematički fakultet organizuje i dva testa za proveru znanja, kao i probni prijemni ispit

Detaljnije informacije o pripremnoj nastavi možete videti na:

http://pripremna.matf.bg.ac.rs/

detaljnije

Odeljenje za matematiku, 27. decembar 2019.

Naredni sastanak Seminara biće održan u petak, 27. decembra 2019. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 14:15. U pitanju je zajednički sastanak sa Seminarom za logiku.

Predavač: Miloš Adžić, Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu

Naslov predavanja: GEDELOVA PREDAVANjA IZ LOGIKE

Apstrakt: Gedel je 1939. godine održao jedan osnovni kurs iz logike na univerzitetu Notr Dejm, u Indijani. Četiri godine pre toga održao je jedan sličan kurs na univerzitetu u Beču. Rukopisi beleški za oba ta kursa su sačuvani u Gedelovoj zaostavštini. Predavač je zajedno sa Kostom Došenom priredio za objavljivanje beleške za kurs na Notr Dejmu. Na predavanju će biti reči o sadržaju i značaju tih Gedelovih kurseva.

detaljnije

Seminar za računarstvo i primenjenu matematiku, 27. decembar 2019.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 27. decembra 2019. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 12:15. U pitanju je zajednički sastanak sa Odeljenjem za matematiku i Studentskim seminarom.

Predavač: Nemanja Đurić, Uber ATG, Pittsburgh, USA

Naslov predavanja: SELF-DRIVING CARS & AI: TRANSFORMING OUR CITIES AND OUR LIVES

Apstrakt:
Recent algorithmic and hardware improvements resulted in a number of success stories in the field of Artificial Intelligence (AI) impacting our daily lives. However, despite its ubiquity AI is only just starting to make advances in what may arguably have the largest societal impact thus far, the nascent field of autonomous driving. At Uber ATG we are working tirelessly towards this goal, aiming to transform the way we live and work through advances in self-driving technology, with AI at its core. In this talk I will present some of these efforts and discuss practical considerations for operating autonomous vehicles on our roads in a safe, efficient, and reliable manner.

detaljnije

Studentski seminar - novogodišni susret, 26. decembar 2019.

Novogodišnji sastanak Studentskog seminara MI SANU biće održan 26. decembra 2019. u Svečanoj sali na prvom spratu u zgradi Matematičkog instituta sa početkom u 9 časova. Učešće na ovom novogodišnjem susretu je potvrdio veliki broj doktoranada i studenata iz inostranstva i Srbije. Pored sumiranja rada seminara u 2019, biće predstavljene i inicijative koje će MI SANU i Studentski seminar sprovesti u predstojećoj 2020. godini.

Program skupa

Nakon sastanka Seminara, učesnici su pozvani na Novogodišnji koktel Matematičkog instituta SANU  i Arheološkog instituta SANU u zgradi SANU, četvrti sprat sa početkom u 13 časova.

detaljnije

Odeljenje za mehaniku, 25. decembar 2019.

Naredni sastanak Seminara biće održan u sredu 25. decembra 2019, u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 16:15.
Planirana su tri predavanja: prva dva predavanja su organizovana zajedno sa Seminarom Matematički metode mehanike, a treće zajedno sa Odeljenjem za matematiku.


Prvo predavanje (16:15, sala 301f MI SANU)

Predavač: Boban Marinković, Tehnološko-metalurški fakultet, Univerzitet u Beogradu

Naslov predavanja: TEOREME ALTERNATIVE ZA SISTEME KONVEKSNIH NEJEDNAKOSTI

Apstrakt: Razmatraćemo sisteme strogih i nestrogih konveksnih nejednakosti u funkcionalnim prostorima. Uslovi rešivosti takvih sistema su dobijeni u formi teoreme alternative. Pokazaćemo kontraprimerima da su neki postojeći rezultati nekorektni i daćemo nove teoreme o rešivosti posmatranih sistema. Pokazaćemo kako se dobijeni rezultati mogu primeniti na neke klase ekstremalnih problema.


Drugo predavanje (17:00, sala 301f MI SANU)

Predavač: Rade Živaljević, Matematički institut SANU

Naslov predavanja: TOPOLOŠKA KOMBINATORIKA INSPIRISANA MEHANIKOM - DISKRETNO ABEL-JAKOBI PRESLIKAVANjE I DISKRETNA MORSOVA TEORIJA

Apstrakt: Diskretno Abel-Jakobi preslikavanje igra vrlo značajnu ulogu u topološkoj kristalografiji. Pokazaćemo kako se slična konstrukcija koristi u analizi triangulacija torusa koje generališu klasični muzički tonec (Tonnetz). Diskretna Morsova teorija je moćna tehnika za analizu topoloških osobina simplicijalnih kompleksa. Pokazaćemo nekoliko novijih primena na probleme Tverbergovog tipa a metod ilustrujemo i uporednom analizom klasičnih min-max rezultata Edmondsa-Fulkersona i fon Nojmana.


Treće predavanje (18:00, sala 301f MI SANU) 18:00 (zajednički sastanak sa Odeljenjem za matematiku)

Predavač: Vladimir Dragović, Matematički institut SANU.

Naslov predavanja: DINAMIKA AHIJEZEROVIH POLINOMA I PENLEVEOVE VI JEDNAČINE

Apstrakt: Ahiezerovi polinomi su uopštenje Čebiševljevih polinoma na uniji dva intervala realne ose. Izučavamo dinamiku kritične tačke ovih polinoma koja se nalazi van zadatih intervala, kada se krajnje tačke intervala variraju. Dobijena diamika se opisuje Penleveovim 6 jednačinama. Koristeći klasične Ahiezerove rezultate, dobijao prebrojivu familiju eksplicitnih rešenja odgovarajuće Penleveove 6 jednačine. S druge strane, koristeći teoriju potencijala, rekonstruišemo relativno nedavnu Hitčinovu formulu za opšte rešenje ove jednačine. Šta se događa sa ekstremalnim polinomima na uniji više od dva intervala? Rezultati su deo zajedničkog programa sa Vasilisom Šramčenko.

V. Dragović, V. Shramchenko, Algebro-geometric approach to an Okamoto transformation, the Painleve VI and Schlesinger equations Annales Henri Poincare, (2019), no. 4, 1121--1148.

detaljnije

Mehanika mašina i mehanizama - modeli i matematičke metode, 24. decembar 2019.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 24. decembra 2019. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 15:30.

Predavač: Katica (Stevanović) Hedrih, Matematički institut SANU

Naslov predavanja: PRESENTATION OF THE RESEARCH RESULTS: PROJECT 174001 (2011-2019) DYNAMICS OF HYBRID SYSTEMS WITH COMPLEX STRUCTURES. MECHANICS OF MATERIALS

detaljnije