Radionica iz simplektičke topologije

Na Matematičkom fakultetu u Beogradu od 22. do 24. avgusta 2022. održaće se naučni skup "Workshop on Symplectic Topology". Među predavačima su neki od najuglednijih matematičara iz ove oblasti.

Pozivamo zainteresovane kolege i studente da prisustvuju ovoj konferenciji. Program i kontakt mejl za dodatne informacije mogu da se vide na sajtu:

http://www.symplectic.math.rs/

detaljnije

Slobodna mesta za upis 14.7.2022.

Slobodna mesta na dan 6.7.2022.

detaljnije

Slobodna mesta za upis 6.7.2022.

Posle današnjeg upisa, na ovom linku nalaze se informacije o preostalim slobodnim mestima za upis 6.7.2022.

detaljnije

Konačna rang lista

Na ovom linku nalazi se konačna rang lista kandidata za upis na Matematički fakultet, na osnovne akademske studije u školskoj 2022/ 2023. godini.

Na ovom linku nalazi se konačna rang lista kandidata koji se upisuju u skladu sa afirmativnim merama.

Svim kandidatima želimo mnogo sreće i uspeha na upisu!

detaljnije

Obaveštenje o raspisivanju konkursa- jul - 2022.

Konkurs

detaljnije

Odbrana doktorske disertacije Ivana Lazarevića

Odbrana doktorske disertacije Ivana Lazarevića: „Uopštenja Šatenovih normi grafova i kombinatorne primene“, biće održana 12.07.2022. godine u 13 časova, učionica 830.

detaljnije

Odeljenje za matematiku, 13. jul 2022.

Naredni sastanak Seminara biće održan u sredu, 13. jula 2022, sa početkom u 18 časova u sali 301f MI SANU. U pitanju je zajednički sastanak sa Odeljenjem za mehaniku. Sastanak seminara je moguće pratiti i onlajn preko platforme MiTeam.

Predavač: Vojkan Jakšić, McGill University, Montral

Naslov predavanja: APPROACH TO EQUILIBRIUM IN TRANSLATION-INVARIANT QUANTUM SYSTEMS: SOME STRUCTURAL RESULTS

Apstrakt:
We formulate the problem of approach to equilibrium in algebraic quantum statistical mechanics and study some of its structural aspects, focusing on the relation between the zeroth law of thermodynamics (approach to equilibrium) and the second law (increase of entropy). Our main result is that approach to equilibrium is necessarily accompanied by a strict increase of the specific (mean) entropy. In the course of our analysis, we introduce the concept of quantum weak Gibbs state which is of independent interest.

This is a joint work with C. Tauber and C.-A. Pillet.

detaljnije

Seminar iz veštačke inteligencije, 6. jul 2022.

Naredni sastanak Seminara biće održan onlajn u sredu, 6. jula 2022, od 19-20 časova.

Predavač: Dobrivoje Lale Erić, Selektor programa art+science, Centar za promociju nauke

Naslov predavanja: UMETNOST VEŠTAČKE INTELIGENCIJE

Apstrakt:
Već nekoliko godina unazad, manifestacija art+science Centra za promociju nauke posvećena je kritičkom i kreativnom sagledavanju, čitanju i tumačenju vrednosti, sistema i mogućnosti veštačke inteligencije (AI), kao dominantne supertehnologije današnjice, koja nesumnjivo boji naše živote i sve više utiče na okruženje u kome se nalazimo i na odluke koje donosimo. Njenim razvojem, analizom i primenom bave se na hiljade istraživača širom sveta koji znanja iz izrazito heterogenih disciplina i oblasti – kognitivne i neuro nauke, matematika, lingvistika, robotika, mašinsko učenje itd. – usmeravaju ka kreiranju nove tehnološke stvarnosti. U takvom stremljenju i ubrzanoj hiperprodukciji sadržaja, mnoga ključna pitanja i teme su preskočeni ili jednostavno apstrahovani, te je njihovo tumačenje prepušteno nekolicini onih koji su spremni na dublji, neposredni i nesputani dijalog.

Tehnološki primat neupitno povećava distancu između različitih slojeva društva i svoju primenu nalazi najpre zadovoljavajući partikularne, komercijalne i zatvorene interese srednjih i velikih sistema. U takvoj realnosti, dragoceni su primeri umetnika, naučnika, istraživača, preduzimača i velike industrije koji su radi da razmotre svoje pozicije, otvore svoje prostore i uključe se u neophodni razgovor o zajedničkoj budućnosti. U susret sedmom izdanju manifestacije art+science, koje će se pod nazivom EkOtisak prvi put organizovati u Novom Sadu, od 20. jula do 7. avgusta, predstavićemo dosadašnje aktivnosti i rezultate, kao i jedinstvene metodologije kreirane sa ciljem uspostavljanja društvenog dijaloga i uključivanja različitih zajednica i grupa u razgovor o (tehnološkoj) sadašnjosti i budućnosti svih nas.

Napomena: Registraciona forma za učešće je dostupna na linku:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/CW5nJWDSEZDj7p32p

Ukoliko želite samo da pratite predavanje bez mogućnosti aktivnog učešća, prenos je dostupan na linku:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/4LNW8WtML7rLKojoz

detaljnije

Seminar za računarstvo i primenjenu matematiku, 5. jul 2022.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 5. jula 2022, u sali 301f sa početkom u 14.15 časova.

Predavač: Raka Jovanović, Qatar Environment and Energy Research Institute

Naslov predavanja: NEKOLIKO OPTIMIZACIONIH PROBLEMA VEZANIH ZA UPOTREBU ELEKTRIČNIH VOZILA

Apstrakt:
Fokus ovog predavanja je na upotrebi električnih vozila, preciznije na optimizacione probleme vezane za punjenje njihovih baterija. U poslednjoj dekadi ekspanzija električnih vozila je u izuzetnom porastu. Naporedo sa ovim procesom se dešava i porast generisanja električne energije iz obnovljivih izvora. Upotreba električne energije iz izvora ovog tipa često rezultuje u nizu komplikacija za elektrodistributivne sisteme. U ovom predavanju će biti ilustrovano kako pametno punjenje električnih vozila može olakšati integraciju električne energije iz ovih izvora. Biće prikazano nekoliko matematičkih modela iz ove problematike i odgovarajuće optimizacione metode koje su korišćene za maksimizaciju performansi elektrodistributivnih sistema.

Napomena: Sastanak Seminara se može pratiti na daljinu preko linka
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/YoqHWKALRkRTbK9So
ukoliko predavač da svoju saglasnost.

Za aktivno učešće neophodna je registracija preko linka:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/xzGqvSp7aWbg8WpYX

detaljnije

DODELA DIPLOMA, 7.7.2022.

Svečana dodela diploma održaće se u četvrtak 7. jula 2022. u 13 sati u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu.

Osnovne akademske studije

Master akademske studije

Stare studije

VAŽNO:

Upisivanje u knjigu diplomiranih obaviće se istoga dana od 10 do 12 sati u 710/IV (zbornica).

Molimo vas da dođete u navedenom terminu kako biste proverili sve podatke i potom na svečanoj dodeli mogli preuzeti diplomu.

Diplome mogu preuzeti i svi oni koji su propustili prethodne dodele diploma.

Hvala na razumevanju!

detaljnije