Seminar Društva za jezičke resurse i tehnologije, 30. mart 2017.

Naredni sastanak Seminara biće održan u četvrtak, 30. marta 2017. u sali 718 Matematičkog fakulteta sa početkom u 18:15 časova.

Predavači: Poleksić Vesna i Topisirović Goran, Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet

Naslov predavanja: IZGRADNjA NACIONALNOG REPOZITORIJUMA OTVORENIH OBRAZOVNIH RESURSA ZA POLjOPRIVREDU (NaRA)

Sažetak izlaganja možete pogledati na: http://jerteh.rs/?p=1083

detaljnije

Zajednički sastanak ARGO seminara i seminara Katedre za računarstvo i informatiku, 23. mart 2017.

Zajednički sastank ARGO seminara i seminara Katedre za računarstvo i informatiku biće održan u četvrtak, 23. marta 2017. u sali 718 Matematičkog fakulteta sa početkom u 18:15 časova.

Predavač: Julien Narboux, Univerzitet u Strazburu

Naslov predavanja: GeoCoq, FOUNDATIONS OF GEOMETRY FORMALIZED IN Coq

Apstrakt: In this talk we will give an overview of the GeoCoq library developed by our team in Strasbourg (http://geocoq.github.io/GeoCoq/). GeoCoq library contains a systematic development of geometry from Tarski’s or Hilbert’s axioms. From these axiom systems, we formalized the culminating results of both Tarski, Schwabhäuser, Szmielew, Metamathematische Methoden in der Geometrie and Hilbert, Foundations of Geometry, namely the arithmetization of geometry. This connection between synthetic geometry and algebra, allows us to use algebraic methods for automated deduction in geometry in a synthetic setting. We have also studied the formal proof of the equivalence between 34 versions of the parallel postulates. We work in neutral geometry in an intuitionistic setting and study the impact of different continuity properties on the equivalence proofs. This result in four groups of postulates, which are all equivalent assuming Archimedes’ axiom but distinct, in constructive logic without Archimedes’ axiom.

Finally, I will report our ongoing work toward the formalization of Euclid’s Elements proposition in Coq.

detaljnije

Komemorativna sednica u znak sećanja na kolegu Anđelka Danilovića

U petak 7. aprila 2017. godine u 14 sati u sali 706 na IV spratu Matematičkog fakulteta održaće se komemorativna sednica u znak sećanja na Anđelka Danilovića.

http://www.matf.bg.ac.rs/lat/m/161/secanja/

detaljnije

Komemorativna sednica u znak sećanja na mr Maju Rabrenović

U petak 7. aprila 2017. godine u 13 sati u sali 706 na IV spratu Matematičkog fakulteta održaće se komemorativna sednica u znak sećanja na mr Maju Rabrenović.

http://www.matf.bg.ac.rs/lat/m/161/secanja/

detaljnije

Komemorativna sednica u znak sećanja na prof. dr Ljubomira Protića

U petak 7. aprila 2017. godine u 12 sati u sali 706 na IV spratu Matematičkog fakulteta održaće se komemorativna sednica u znak sećanja na prof. dr Ljubomira Protića.

http://www.matf.bg.ac.rs/lat/m/161/secanja/

detaljnije

Info dan na Matematičkom fakultetu, subota 08.04.2017.

Obaveštavamo sve zainteresovane da će na Matematičkom fakultetu biti organizovan Info dan (Dan otvorenih vrata) u subotu 8. aprila 2017. godine.

Pozivamo vas da budete naši gosti od 10 sati i razgovarate sa nama na različite teme.

Osim razgovora sa našim profesorima i studentima, zainteresovani će istoga dana moći da prisustvuju zanimljivim predavanjima na popularne teme koje će za njih održati profesori Matematičkog fakulteta.

detaljnije

Okrugli sto IoT (Internet of Things - Internet stvari) - više od uređaja u vezi, 22.03.2017.

Društvo za informatiku Srbije i Dom omladine Beograda organizuju u sredu 22. marta 2017. u 19:00 okrugli sto "IoT (Internet of Things-Internet stvari) - više od uređaja u vezi".

Uvodničari:
dr Srđan Krčo, direktor DunavNET
Uroš Tomanović, EuroICC
Saša Klopanović, Meinfluks
Janko Isidorović, Meinfluks

Voditelji: dr Petar Kočović i Ivana Milenković, RTS

Skup se održava u Domu omladine Beograda, Makedonska 22 - Klub Doma omladine.

detaljnije

CERN – otkrivanje jedne od najvećih tajni, predavanje prof. dr Petra Adžića, 27.03.2017.

Zašto ne možemo da vidimo 96 odsto univerzuma? Kako je narušena simetrija između materije i antimaterije? Živimo li u trodimenzionalnom svetu? Postoji li Božja čestica?

Ovo su samo neka od ključnih pitanja savremene nauke koja pokušava da odgonetne oko osam hiljada istraživača u CERN-u – Evropskoj organizaciji za nuklearno istraživanje u Ženevi. O tome, ali i o drugim izazovima sa kojima se naučnici u CERN-u susreću, govoriće prof. dr Petar Adžić, redovni profesor Fizičkog fakulteta u Beogradu i vođa jednog od timova srpskih naučika u toj uglednoj naučnoj organizaciji.

Predavanje profesora Adžića pod nazivom: CERN – otkrivanje jedne od najvećih tajni savremene nauke, biće održano u ponedeljak, 27. marta 2017. godine u 12 sati u Svečanoj sali (211) Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Detaljnije

detaljnije

Deveti šangajski sajam obrazovanja, 27.03.2017.

Deveti šangajski sajam obrazovanja biće održan 27. marta 2017. godine na Pravnom fakultetu, Bulevar kralja Aleksandra 67, od 10 do 15 sati.

Ovaj događaj organizuje Komisija za obrazovanje grada Šangaja, u saradnji sa partnerima u inostranstvu.

Cilj Sajma je predstavljanje visokoškolskih institucija iz Šangaja, ostvarivanje međuinstitucionalne saradnje i povećanje interesovanja studenata za nastavak studija u Šangaju.

Detaljnije

detaljnije

Seminar Teorija verovatnoća i matematička statistika, 27. mart 2017.

Naredni sastanak Seminara biće održan u ponedeljak, 27. marta 2017. na Matematičkom fakultetu u sali 821 sa početkom u 15 časova.

Predavač: Pavle Mladenović, Matematički fakultet, Univerzitet u Beogradu

Naslov predavanja: O NEKIM ASPEKTIMA I PROBLEMIMA TEORIJE EKSTREMNIH VREDNOSTI

Obaveštenje se može videti i na strani http://www.stat.matf.bg.ac.rs/srpski.htm

detaljnije