Obaveštenje o raspisivanju konkursa - septembar 2019. godine.

Obaveštenje o raspisivanju konkursa - septembar 2019. godine.

detaljnije

Studentski seminar, 20. septembar 2019.

Naredni sastanak Seminara biće održan u petak, 20. septembra 2019. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 12 časova.

Predavač: IStevan Gajović, Univerzitet u Groningenu

Naslov predavanja: UVOD U ARITMETIČKU VEROVATNOĆU

Apstrakt: U okviru predavanja biće reči o verovatnoći nekih aritmetičkih događaja. Uvodni primeri se odnose na elementarna svojstva celih brojeva, a zatim će biti ispitivane verovatnoće rešivosti nasumične linearne Diofantove jednačine, kao i globalne i lokalne rešivosti kvadratnih formi sa nasumičnim celobrojnim koeficijentima.

detaljnije

Stipendije za učešće na 8. Evropskom kongresu matematičara 2020. godine

Osmi po redu Evropski kongres matematičara (8th European Congress of Mathematics -8ECM) biće održan u Portorožu u Sloveniji od 5. do 11. jula 2020 godine (https://8ecm.si/).

Organizatori Kongresa pozivaju zainteresovane učesnike da se prijave za dodelu stipendija koje pokrivaju kotizaciju i smeštaj. Prijavljivanje se vrši elektronskim putem, popunjavanjem formulara na stranici https://8ecm.si/scholarships/new

Više o stipendijama, načinu prijave i neophodnoj dokumentaciji može se naći na https://8ecm.si/about-8ecm/8ecm-scholarships. Prijava je otvorena do 30. septembra 2019.

detaljnije

Spisak tema master radova odobrenih na 364. sednici NNV-a održanoj 13.09.2019. godine.

Spisak tema odobrenih na sednici NNV-a održanoj  13.09.2019. godine.

detaljnije

Svečani prijem novih studenata Matematičkog fakulteta

Svečani prijem novih studenata Matematičkog fakulteta održaće se u petak 20. septembra 2019. u 16 sati u VHA (veliki  hemijski amfiteatar) u prizemlju zgrade na Studentskom trgu 16, ulaz B.

detaljnije

XVII konferencija 'Digitalizacija kulturne baštine, starih zapisa iz prirodnih i društvenih nauka i digitalna humanistika', 17. septembar 2019.

XVII konferencija "Digitalizacija kulturne baštine, starih zapisa iz prirodnih i društvenih nauka i digitalna humanistika" je nacionalni skup sa međunarodnim učešćem koji se održava svake godine u organizaciji Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Nacionalnog centra za digitalizaciju.

Ove godine skup će biti održan u utorak, 17. septembera na Matematičkom fakultetu u sali 706 (Studentski trg 16, IV sprat). Registracija učesnika počinje u 9:15, a svečano otvaranje je planirano u 9:45, nakon čega slede izlaganja učesnika.

Detaljnije informacije o konferenciji mogu se naći na stranici
http://www.ncd.matf.bg.ac.rs/conferences/ncd17_2019.html

Program konferencije

detaljnije

Odeljenje za matematiku, 4. oktobar 2019.

Naredni sastanak Seminara biće održan u petak, 4. oktobra 2019. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 14:15.

Predavač: Ilijas Farah, York University, Canada
Naslov predavanja: ULTRAPROIZVODI I ALGEBRE OPERATORA

Apstrakt:
Operacije uzimanja ultraproizvoda i ultrastepena se obično povezuju sa logikom, mada su nezavisno otkrivene u kontekstu operatorskih algebri. Ovo predavanje će da bude pregled ultraproizvoda i njihovih primena u logici, kombinatorici, sa posebnim osvrtom na njihovu ulogu u programu klasifikacije C*-algebri. Prethodno predznanje logike ili algebri operatora nije neophodno za ovo predavanje.

detaljnije

Master 4.0 - IT i biznis znanja na državnim fakultetima

Prvi put u zajedničkoj misiji da pripreme studente za poslove koje donosi Četvrta industrijska revolucija, beogradski ETF, FON, Mašinski i Matematički fakultet, kao i kragujevački i niški državni univerziteti udruženi sa preko 75 kompanija oformili su četiri programa Master 4.0 koji će spojiti znanja o naprednim tehnologijama i poslovne veštine potrebne za kreiranje digitalnih proizvoda i usluga.

Detaljnije

detaljnije

10th Mathematical Physics Meeting: School and Conference on Modern Mathematical Physics, 9-14. septembar 2019.

Međunarodni naučni skup "10th Mathematical Physics Meeting: School and Conference on Modern Mathematical Physics - MPHYS10" biće održan od 9. do 14. septembra 2019. godine u Beogradu. Glavni organizator je Institut za fiziku u Beogradu, a Matematički fakultet je jedan od suorganizatora skupa. Skup pokriva širok spektar tema, pre svega teme orijentisane ka novim doprinosima u kosmologiji, klasičnoj i kvantnoj gravitaciji, kvantnoj teoriji polja, teoriji struna i ostale teme iz savremene matematičke fizike. Mnoga od predavanja u većoj ili manjoj meri sadrže geometriju.

Ovaj skup je 10. po redu i time jubilarni. Na skupu učestvuje veći broj svetski poznatih predavača, među kojima je i prof. Aleksej Starobinski, jedan od vodećih naučnika za kosmologiju rane Vasione i ovogodišnji dobitnik ICTP Dirakove medalje za doprinose kosmologiji i teoriji inflacije.

Svečano otvaranje i prvi dan održavanja skupa biće u ponedeljak, 9. septembra, od 10 časova, u velikoj sali SANU. Počev od drugog dana skupa, predavanja će se održavati u sali na 1. spratu MI SANU.

Detaljne informacije o MPHYS10 skupu može se naći na stranici http://www.mphys10.ipb.ac.rs, gde se nalazi i detaljan program predavanja.

detaljnije

Seminar Katedre za računarstvo i informatiku, 6. septembar 2019.

Naredni sastanak Seminara biće održan u petak, 6. septembra 2019. u prostorijama Matematičkog fakulteta na Studenstkom trgu 16 sa početkom u 19 časova (sala će biti naknadno određena).

U okviru sastanka Seminara, koleginica Branislava Šandrih će predstaviti predlog prijave teme svoje doktorske teze pod nazivom "Uticaj klasifikacije teksta na primene u obradi prirodnih jezika".

Više detalja može se pronaći na stranici http://computing.matf.bg.ac.rs/

detaljnije