Sajam stipendija 2017.

Univerzitetski Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata organizovaće Sajam stipendija u zgradi Rektorata 27. i 28. septembra 2017. godine.

Pored državnih institucija, fondova i nevladinih organizacija, na sajmu učestvuju i kompanije, ambasade i ustanove koje dodeljuju stipendije studentima za studiranje i usavršavanje u zemlji i inostranstvu.

Ukoliko niste u prilici da prisustvujete Sajmu, obaveštavamo Vas da smo obezbedili live-streaming programa predavanja i prezentacija iz svečane sale na portalu RCUB.

Detaljnije informacije o Sajmu možete pogledati na:
http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/sajam-stipendija-2017

detaljnije

Odbrana doktorske disertacije Viktora Radovića, 27.09.2017.

Odbrana doktorske disertacije Viktora Radovića „Razvoj algoritma za ispitivanje pripadnosti asteroida familijama“, biće održana u sredu 27.09.2017. u 16 sati u sali 809.

detaljnije

XV konferencija Digitalizacija kulturne baštine, starih zapisa iz prirodnih i društvenih nauka i digitalna humanistika, 26.09.2017.

Program XV NCD skupa

Naučni skup Digitalizacija kulturne baštine, starih zapisa iz prirodnih i društvenih nauka i digitalna humanistika održaće se u utorak 26. septembra 2017. godine na Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Učesnici koji žele da izlažu na konferenciji treba da pošalju apstrakt rada (na srpskom i/ili engleskom) prema priloženim uputstvima najkasnije do 10. septembra 2017. godine, na adresu: ncd@matf.bg.ac.rs

Radovi predstavljeni na konferenciji, koji prođu postupak recenzije, biće štampani u časopisu Pregled Nacionalnog centra za digitalizaciju (http://www.ncd.matf.bg.ac.rs/).

Organizacioni odbor

NCD konferencija

detaljnije

Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji. Identitet, značaj, ugroženost, izložba u Galeriji SANU, 27.09 - 12.11.2017.

Srpska akademija nauka i umetnosti ima čast da Vas pozove na svečano otvaranje izložbe „Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji. Identitet, značaj,ugroženost”, autora dopisnog clana SANU Miodraga Markovića i prof. dr Dragana Vojvodića.

Otvaranje će se odrzati u svečanoj sali SANU, Kneza Mihaila 35, drugi sprat, sreda, 27. septembar, u 19 sati.

Izložba „Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji. Identitet, značaj, ugroženost”, koja će u Galeriji SANU biti otvorena od 27. septembra do 12. novembra, realizuje se u saradnji s Narodnim muzejom u Beogradu i Muzejom Srpske pravoslavne crkve

O izložbi

Slika 1
Slika 2
Slika 3
Slika 4
Slika 5

detaljnije

Lekarski pregledi za studente u Studentskoj poliklinici

- Lekarski pregledi studenata koji se useljavaju u studentske domove - brucoška raspodela

- Obaveštenje studentima koji nisu obavili sistematski pregled u zakazanom terminu

detaljnije

Odbrana doktorske disertacije Nemanje Martinovića, 22.09.2017.

Odbrana doktorske disertacije Nemanje Martinovića „Evolucija patuljastih galaksija u jatima galaksije male mase“, biće održana u petak 22.09.2017. u 17 sati u sali 706.

detaljnije

Osma konferencija podunavske regije (DAC), 21.09.2017.

U Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti, u četvrtak 21. septembra u 12 sati, svečano će biti otvorena Osma konferencija akademija podunavske regije (DAC).

Prilikom otvaranja, između ostalih, govoriće: akademik Vladimir S. Kostić, predsednik SANU, prof. dr Feliks Unger, predsednik Evropske akademije nauka i umetnosti, prof. dr Viktor Nedović, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije i prof. dr Miroslav Vesković, naučni ekspert za koordinaciju podrške makroregionalnim strategijama.

Okupljenima će se video-porukom obratiti dr Johanes Han, evropski komesar za proširenje i susedsku politiku.

Konferencija akademija podunavske regije (DAC) je projekat Evropske akademije nauka i umetnosti iz Salcburga, koji okuplja nacionalne akademije pomenute regije i fokusiran je na njen razvoj. Ideju je od početka podržala Evropska komisija, a dosad je održano sedam konferencija: u Beču 2011, Bratislavi 2012, Budimpešti 2012, Bukureštu 2013, Kišinjevu 2014, Ulmu 2015. i Ljubljani 2016. godine.

Konferencija će se baviti temama:

Ugroženi Dunav: Šta možemo da učinimo?

i Univerziteti u tranziciji.

„Dunav je ugrožen na više načina. U prvom redu se to odnosi na kontaminaciju koja potiče od industrije. U gornjem slivu, gde je ekonomija razvijenija a pravila strožija, to je neuporedivo manje izraženo u poređenju sa stanjem u donjem slivu. Dunav ugrožavamo građenjem nasipa za zaštitu od poplava i posebno pravljenjem akumulacija za hidrocentrale, jer time utičemo na prirodni tok Dunava što rezultuje promenama obala i biosfere”, kaže akademik Dejan Popović, član Organizacionog odbora.

Ušće Dunava

„Drugi pravac rada na konferenciji biće pokušaj da se u dunavskoj regiji na bolji način organizuje i, na neki način, unificira obrazovanje. Svi smo u procesu bolonjskih promena, ali su razlike od gornjeg sliva Dunava do Crnog Mora i u obrazovanju velike. Iako su neke od zemalja u Evropskoj uniji, a neke nisu, sve one se međusobno i u ekonomskom uslovima i u pogledu obrazovanja veoma razlikuju.  Jedna od tema biće i da li mi u Srbiji obrazujemo kadar koji nakon završetka školovanja može da nađe posao ili ga školujemo zato što imamo nastavnike za to”, objasnio je akademik Popović.

Ušće Save i Dunava

U radu konferencije učestvovaće akademije nauka Austrije, Nemačke, Češke, Mađarske, Moldavije, Crne Gore, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Ukrajine, Republike Srpske, Bugarske i Makedonije. Učešće će uzeti i Evropska federacija akademija (ALLEA). Ovaj dvodnevni događaj realizuje se u saradnji Evropske akademije nauka i umetnosti iz Salcburga i Srpske akademije nauka i umetnosti.

Program skupa

detaljnije

Odbrana doktorske disertacije Jovane Nikolić, 21.09.2017.

Odbrana doktorske disertacije Jovane Nikolić „Algebarska svojstva spektralnih invarijanti u Florovoj homologiji“, biće održana u četvrtak 21.09.2017. u 12 sati u sali 830.

detaljnije

Verovatnosne logike, 21. septembar 2017.

Naredni sastanak Seminara biće održan u četvrtak, 21. septembra 2017. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 15 časova.

Predavač: Zoran Vidović, Učiteljski fakultet, Univerzitet u Beogradu

Naslov predavanja: GEOMETRIJSKE VEROVATNOĆE I BERTRANOV PARADOKS

apstrakt

detaljnije

Dodatni septembarski upisni rok, osnovne akademske studije, 19-25.09.

detaljnije