Polaganje ispita nakon ukidanja vanrednog stanja

detaljnije

Studentski seminar, 28. april 2020.

Naredni sastanak Seminara biće održan onlajn, preko ZOOM platforme, u utorak 28. aprila 2020. sa početkom u 12 časova. Na ovom onlajn sastanku biće predstavljeni radovi kandidata koji su ušli u uži izbor za nagradu MI SANU za najbolji rad u kategoriji master radova iz matematike.

Detalji pristupa ZOOM sastanku:

Djordje Baralic is inviting you to a scheduled Zoom meeting.
Topic: Studentska nagrada MISANU 2020 - Masteri
Time: Apr 28, 2020 12:00 Belgrade, Bratislava, Ljubljana
Join Zoom Meeting
https://us04web.zoom.us/j/74319055708
Meeting ID: 743 1905 5708


Predavač: Bojana Pantić, Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Novom Sadu

Naslov predavanja: TOWARDS THE CLASSIFICATION OF HOMOMORPHISM- AND POLYMORPHYSM-HOMOGENEOUS METRIC SPACES

Apstrakt: It was in 2002 that a relaxed version of the classical model-theoretic notion of homogeneity, in the form of homomorphism-homogeneity, came into existence. Its rapid rise in fame, over the course of past years, and the constant confirmation of its fruitfulness did not go unnoticed. In fact, they have prompted the occurrence of yet another fascinating generalization, namely the polymorphism-homogeneity. A structure is endowed with the aforementioned property if every local polymorphism extends to a global polymorphism of the structure in point.  Our attempt at classifying and unveiling the structure of metric spaces with regards to both of these two generalizations has proven itself to be a fairly challenging problem. For one, deciding whether a metric space is  homomorphism-homogeneous is known to be a coNP-complete problem. However, we were able to classify them partially and obtain the better grasp of the potential obstacles. More to the point, we came up with a fairly exciting approach triggered by the underlying graphs, the so-called skeletons, within a specific problematic class of metric spaces.The aim of this talk is to present the most crucial results from an ongoing research on this topic. This is joint work with Maja Pech.


Predavač: Nikola Sarajlija, Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Novom Sadu

Naslov predavanja: TOPOLOŠKI PRISTUP DISTRIBUCIJA SA PRIMENAMA NA NEKE PARCIJALNE DIFERENCIJALNE JEDNAČINE

Apstrakt: U ovom predavanju biće izložen topološki pristup teoriji distribucija, jedan od dva moguća pristupa pomenutoj teoriji.
Najpre ćemo dati istorijski osvrt ovoj temi i videćemo motivaciju za
uvođenje distribucija. Zatim uvodimo definiciju vektorsko-topoloških prostora i, specijalno, lokalno konveksnih prostora, i navodimo teoremu o snabdevanju proizvoljnog vektorskog prostora lokalno konveksnom topologijom. Definišemo pojam finalne topologije i predstavljamo topologiju prostora test funkcija. Nakon toga bavimo se uparivanjem prostora. Definišemo polarni skup nekog podskupa u uparenom prostoru i objašnjavamo na koji nas način kolekcija polarnih skupova dovodi do definisanja raznih topologija na drugom od dva uparena prostora. U vezi sa tim navodimo jaku topologiju kojom ćemo snabdeti prostor distribucija.
Najzad, prelazimo na suštinu ovog rada. Dajemo preciznu definiciju distribucija i njihovu alternativnu karakterizaciju. Objašnjavamo na koji način se standardne operacije sa funkcijama (izvod, množenje, tenzorski proizvod, konvolucija, Furijeova transformacija...) proširuju na distribucije. Dokazujemo da distribucije predstavljaju uopštenje lokalno integrabilnih funkcija i navodimo primer najpoznatije delta distribucije.
Najzad, navodimo primenu prikazane teorije: rešavamo jedan Košijev problem za talasnu jednačinu. Predavanje zaključujemo navodeći i neka ograničenja ove teorije.

detaljnije

Studentska praksa u Matematičkom institutu SANU

Matematički institut SANU ove godine organizuje praksu za studente koji žele da probaju istraživački rad u oblasti matematike, računarstva, mehanike i primene, bilo da studiraju u zemlji ili inostranstvu. Bliže informacije o temama i projektima se nalaze u ovom dokumentu.

Zainteresovani studenti mogu da se prijave kontaktirajući mentore ponuđenih projekata direktno ili mogu prosto poslati mail na studentski_seminar[at]mi.sanu.ac.rs.

Pozivamo studente Matematičkog fakulteta da se prijave na praksu, kao i da vest o pozivu rašire do potencijalno zainteresovanih kolega.

detaljnije

Produžen rok za virtualni Falling Walls Lab Belgrade u organizaciji DAAD-ovog info centra

DAAD Informativni centar u Beogradu, u saradnji sa Univerzitetom u Beogradu organizuje četvrti po redu Falling Walls Lab u Srbiji, inovativnu platformu za predstavljanje istraživačkih projekata u svim naučnim disciplinama. Falling Walls Lab je namenjen studentima svih nivoa studija i istraživačima (BA, MA, PhD, postdoc).

Svaki učesnik ima tri minuta u kojima će predstaviti svoju ideju ili projekat i ubediti lokalni žiri u inovativnost svoje zamisli.

Pobednik srpskog Falling Walls Lab-a kao nagradu dobija učešće u finalnom Falling Walls Lab u Berlinu 8. novembra 2020, kao i prisustvo na Falling Walls konferenciji 9. novembra 2020.

Zbog vanrednog stanja koje je na snazi, ovogodišnji Falling Walls Lab će biti održan u virtualnom formatu (onlajn), umesto u Naučno-tehnolološkom parku, kako je ranije planirano.

Prijave za učešće na virtuelni Falling Walls Lab Belgrade se šalju preko portala https://falling-walls.com/lab/ do 26. aprila 2020.

Više informacija može se naći na stranici https://falling-walls.com/lab/apply/

detaljnije

Najuspešniji rešavaoci zadataka povodom Dana matematike!

Povodom Međunarodnog dana matematike (https://www.idm314.org), 14. marta objavili smo zanimljive zadatke i pripremili vredne nagrade za rešavaoce. Pažljivo smo pregledali sva pristigla rešenja.

detaljnije

Konferencija YOURS 2020, 19. maj 2020, Beograd

Medjunarodni skup Young Researcher’s Conference 2020 - YOURS 2020, biće održan 19. maja 2020. na Beogradskom sajmu. Organizator konferencije je Mašinski fakultet Univerzitet u Beogradu uz podršku JAES-a (Journal of Applied Engineering Science). Ciljevi konferencije su, između ostalog, promovisanje i podrška naučnog rada mladih istraživača, izgradnja i širenje mreže multidisciplinarnih istraživačkih kontakata. Organizatori konferencije su obezbedili nagrade za najbolje radove mladih istraživača.

Drugi poziv za YOURS 2020 konferenciju

Radovi se šalju na adresu office@yours.rs najkasnije do 30. aprila 2020.
Prvi autor rada mora biti istraživač do 35 godina starosti. Uputstva za pripremu rada nalaze se na stranici http://www.engineeringscience.rs/instructions-for-authors

Zbornik rezimea sa prošlogodišnje YOURS konferencije kao i RAD  nagrađen novčanom nagradom od 1000 EUR, mogu poslužiti inspiracija i podsticaj za učešće na ovogodišnjoj YOURS konferenciji.

Više informacija o konferenciji može se naći na stranici https://www.iipp.rs/konferencija.php?id=3

detaljnije

Produžen konkurs UB za dodelu nagrada za najbolji naučnoistraživački i stručni rad studenata u 2019. godini

Univerzitet u Beogradu svake godine nagrađuje po jedan najbolji naučnoistraživački i stručni rad  studenata iz svake grupacije fakulteta, izrađen u prethodnoj kalendarskoj godini. Na sednici Senata 19. februara 2020, doneta je odluka o raspisivanju Konkursa za dodelu nagrada za najbolji  naučnoistraživački i stručni rad studenata u 2019. godini.

Tekst konkursa

Pravilnik o nagrađivanju studenata može se naći na stranici
http://bg.ac.rs/files/sr/univerzitet/univ-propisi/PravilnikONagradjivanjuStudenata.pdf

Prvobitni rok za prijavu radova je bio utvrđen Konkursom (30. mart 2020), a rok za dostavljanje prijavljenih radova Univerzitetu bio je 2. april 2020.

Međutim, zbog vanrednog stanja u zemlji, Rektorski kolegijum Univerziteta u Beogradu doneo je odluku o produženju roka za podnošenje prijava na konkurs, tako da rok za prijavu ističe 15. juna 2020.

S obzirom na produženje roka, molimo zainteresovane studente da radove, u štampanom i elektronskom obliku, dostave prof. dr Zorici Stanimirović najkasnije do 10. juna 2020.

Pozivamo studente Matematičkog fakulteta da se prijave na ovaj Konkurs.
Podsećamo da je nagradu za najbolji naučnoistraživački i stručni rad studenata za 2017. godinu u grupaciji prirodno-matematičkih nauka dobio naš student Andrija Kostić.

Takođe, podsećamo da se diplomski, seminarski i drugi studentski radovi koji predstavljaju nastavnu  obavezu, ne mogu podnositi na konkurs. Nagrađeni radovi se štampaju u posebnom zborniku, čiji je urednik prorektor za nauku i objavljuju se na internet stranici Univerziteta.

Eventualna pitanja u vezi sa Konkursom mogu se poslati na
zoricast[at]matf.bg.ac.rs.

detaljnije

Rad Studentske službe za vreme vanrednog stanja

U skladu sa restriktivnim merama Vlade Republike Srbije i preporukama Univerziteta u Beogradu, počev od 23. marta 2020. godine, Studentska služba će izdavati dokumenta u papirnoj formi, samo u slučaju kada je to neophodno i nužno.

detaljnije

Nastava u vanrednim okolnostima

Počev od ponedeljka 23. 3. 2020. godine, studentima Matematičkog fakulteta biće omogućeno učenje na daljinu kombinacijom sledećih aktivnosti:
1. komunikacija putem e-poruka;
2. postavljanje pisanog ili video materijala;
3. korišćenje aplikacija za interaktivne časove, po važećem rasporedu časova.

Za većinu predmeta, detaljne informacije o organizaciji nastave u vanrednim okolnostima, studenti već mogu naći na internet stranama predmetnih nastavnika.

Da bi nastava na daljinu bila uspešno realizovana, neophodno je da studenti i nastavnici redovno prate elektronsku poštu i obaveštenja na sajtu Matematičkog fakulteta. Molimo za strpljenje i razumevanje, jer su ovakvi vidovi nastave novi za mnoge nastavnike i studente.

Svima želimo uspešan nastavak školske godine, s nadom da ćemo uskoro prebroditi ovu nevolju.

detaljnije

Uputstva o osnovnim oblicima nastave na daljinu

Počev od ponedeljka 23. 3. 2020. godine, studentima Matematičkog fakulteta je omogućeno učenje na daljinu kombinacijom sledećih aktivnosti:
1. komunikacija putem e-poruka;
2. postavljanje pisanog ili video materijala;
3. korišćenje aplikacija za interaktivne časove, po važećem rasporedu časova.

detaljnije