Theoretical Approaches to Bio-Information Systems, Institute of Physics, Belgrade, 20-21. 05. 2010.

detalji

detaljnije

Finale 'Imagine Cup' takmičenja za 2010.

Takmičenje 'Imagine Cup' predstavlja najveće svetsko studentsko takmičenje u tehnologijama,  koje se organizuje od 2003. godine i u kojem učestvuje na stotine hiljada studenata širom sveta.

Studenti se takmiče u ukupno pet kategorija, od kojih je dizajn softvera najprestižnija. Za najveće svetsko studentsko takmičenje u razvoju softvera  ove godine se prijavilo 640 studenata iz cele Srbije.

Članovi ALT tima učestvovali su u finalu 'Imagine Cup' takmičenja za 2010. koje je  održano u petak, 30. aprila sa početkom u 10 sati u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu.  Ekipu su činila tri  studenta Matematičkog fakulteta - dva člana ekipe, Aleksandar Ðenić i Ivan Pavlović i mentor Miloš Ðurić, student ETF-a, Nikola Marković, i studenkinja FON-a, Bjanka Milićević.

ALT tim se predstavio projektom   '3Rs Network', a u finalu u izuzetno jakoj konkurenciji ostvario je veliki uspeh osvojivši treće mesto.
Projekat će biti predstavljen u okviru simpozijuma “MATEMATIKA I PRIMENE - osvrt 30 godina unazad“.

Tema ovogodišnjeg takmičenja, osmog po redu, vođena je vizijom sveta u  kojem tehnologija pomaže u rešavanju najtežih problema današnjice, a najveće probleme  modernog sveta definisale su Ujedinjene Nacije kao Milenijumske ciljeve razvoja.

Nacionalna finala u najprestižnijoj kategoriji „Dizajn softvera“ održavaju se lokalno u više od 60 zemalja,  dok se pobednici u ostalim kategorijama biraju putem Interneta.
 
Čestitamo ekipi ALT tima, čiji mentor je bio prošlogodišnji član ekipe Matematičkog fakulteta, Miloš Ðurić.

Želimo im da i u budućnosti  nastave sa ređanjem uspeha!

detaljnije

Simpozijum 'MATEMATIKA I PRIMENE' - osvrt 30 godina unazad, 28-29. maja 2010.

Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu organizuje Simpozijum pod nazivom  'MATEMATIKA I PRIMENE - osvrt 30 godina unazad', koji će se održati u petak  28. maja i subotu  29. maja 2010. godine.

detaljnije

Sastanak Odeljenja za matematiku, 21. maj 2010.

Detaljnije:

Naredni sastanak Odeljenja za matematiku održaće se u petak, 21.05.2010. u 14 časova, u sali 2, MI, SANU.

Predavač: Richard A. Brualdi, University of Wisconsin - Madison

Naziv predavanja: MY EXPERIENCE AS A JOURNAL EDITOR-IN-CHIEF

Abstract:  I have been one of the editors-in-chief of  Linear Algebra and  its Applications (LAA) since 1979, and one of the editors-in-chief of the  Electronic Journal of Combinatorics (E-JC) since 2001. LAA now has three  editors-in-chief; E-JC now has ten editors-in-chief. LAA is published by a commercial publisher (Elsevier); E-JC is freely  available on the web and is completely under the control of its editors-in-chief.

I will give a short presentation about some of my experiences, to be  followed by questions of interest to the audience and discussion.

detaljnije

Seminar Katedre za računarstvo, 19. maj 2010.

Detaljnije:

Naredni sastanak Seminara biće održan u sredu 19.5.2010. sa početkom u 18 časova u BIM sali.

Program sastanka:

Ivan Čukić: Ispod semantičkog veba, prikaz oblasti

Ivana Gladović: Aplikacije za elektronske uputnice korišćenjem ASP.NET i LINQ to SQL  tehnologija, master rad

Više informacija o seminaru se može naći na adresi:
http://computing.matf.bg.ac.rs/

detaljnije

Seminar Geometrija, vizuelizacija i obrazovanje sa primenama, 20. maj 2010.

Detaljnije:

Naredni sastanak Seminara održaće se u četvrtak, 20.5.2010. u 17:15 časova u sali 301f Matematičkog instituta SANU, Knez Mihajlova 35.

Predavanje će održati Miljan Knežević.

Naziv  predavanja: A NOTE ON THE HARMONIC QUASI-ISOMETRIES

Apstrakt: We consider different versions of the Ahlfors-Schwarz lemma for quasiconformal harmonic mappings with respect to the Poincar´e metric.

detaljnije

Seminar Katedre za astronomiju, 18. maj 2010.

Detaljnije:

Naredni sastanak Seminara iz astronomije i astrofizike održaće se u utorak, 18. maja 2010. godine, u 18 sati, u prostorijama Katedre.

Predavač: dr Zoran Knežević, direktor AOB i dopisni član SANU.
Naziv predavanja: "Astronomija u SANU"

detaljnije

Seminar za primenjenu matematiku, 18. maj 2010.

Detaljnije:

Naredni sastanak Seminara za primenjenu matematiku održaće se u utorak, 18.05.2010. u 14:15, sali 301f, MI SANU

Predavač: Tatjana Jakšić, Matematički Institut, Beograd

Naziv predavanja:PARALELIZACIJA I PROGRAMSKA IMPLEMENTACIJA ALGORITMA ZA REŠAVANjE JEDNOG ASTRONOMSKOG PROBLEMA

Sadržaj:
     Na bazi rada Schneidera i Weissa ukrajinski astronom V.N. Shalyapin je razvio softver za izračunavanje mapa gravitacionih mikrosočiva. Grupa astronoma sa Astronomske opservatorije u Beogradu je modifikovala ovaj softver, pri čemu su obe ove verzije projektovane za izvršavanje na jednom procesoru. Tema ovog saopštenja je paralelizacija modifikovanog algoritma i njena implementacija u FORTRAN 77 programskom jeziku. Postignuta su ubrzanja od 10 do 40 puta u zavisnosti od broja iskorišćenih procesora, kao i ulaznih parametara pomoću kojih se opisuje mapa gravitacionih mikrosočiva. Svi testovi i izračunavanja su izvršeni na paralelnom računaru sa 68 jezgara Matematičkog Insituta SANU.

detaljnije

Predavanja, prof. dr Ilkka Olavi Holopainen, 18. i 19. maj 2010.

Renomirani profesor, prof dr Ilkka Olavi Holopainen sa Univerziteta u Helsinkiju, Finska posetiće Beograd u periodu 16 - 21. maja 2010, po pozivu Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Planirano je da profesor Holopainen održi dva predavanja na Matematičkom fakultetu:

(a) Bounded p-harmonic Functions on Cartan-Hadamard Manifolds u utorak, 18. maja u 12h u sali BIM na IV spratu. Apstrakt.

(b) Dirichlet Problem at Infinity on Gromov Hyperbolic Metric Measure Spaces, u sredu, 19. maja u 12h u sali 830 na V spratu.  Apstrakt.

Pozivamo Vas da prisustvujete predavanjima prof Holopainena!

detaljnije

Otvoren konkurs za program stručnog usavršavanja JFDP, rok za prijavu 9. jul 2010.

Detaljnije:

Postovani,

Odeljenje za međunarodnu saradnju Univerziteta u Beogradu obaveštava da će i ove godine biti raspisan konkurs JUNIOR FACUTY DEVELOPMENT PROGRAM (JFDP).

JFDP je program profesionalnog usavršavanja za nastavno osoblje koje ima radno iskustvo u predavanju na visokoškolskoj instituciji minimum dve godine i koje trenutno radi na fakultetima ili višim školama.

Program pokriva sve troškove odlaska i boravka na jednom od američkih univerziteta u trajanju od četiri i po meseca. Mogu da se prijavljuju i asistenti. Isto tako, konkurs je otvoren i za bibliotekare i administrativno osoblje koje radi na visokoškolskim institucijama, bez obzira na to što nisu zaposleni kao predavači, ali oni moraju pokazati interesovanje da podele svoje znanje i iskustvo sa kolegama i studentima u vidu predavanja, ili obuka koje će održati po povratku iz SAD.

Ovaj program u potpunosti finansira američki Stejt department, a organizuje Američki savet. Krajnji rok za prijavljivanje je 9. jul 2010. godine.

Više informacija o konkursu možete naći ovde.

Prezentacija ovog programa biće održana 24. maja na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Pozivnica za sve zainteresovane kandidate za JFDP može se preuzeti ovde.

detaljnije