Torusna topologija-specijalni kurs, 27. januar 2010.

U sredu, 27. januara 2010. u 12 časova na Matematičkom institutu SANU predavanje će održati Rade Živaljević:

"Hauptvermutung, torzija simplicialnih kompleksa, kombinatorna klasifikacija socivolikih mnogostrukosti".

Apstrakt: "Hauptvermutung" ("glavna hipoteza" na nemačkom) se tiče triangulacija mnogostrukosti i spada jedno od najvažnijih pitanja topologije u 20. veku. Jedan od ciljeva je da se prikažu ideje vezane za znamenite Milnorove primere (John Milnor) simplicialnih kompleksa koji su homeomorfni ali koji nisu kombinatorno izomorfni, tj. ne postoje njihove podpodele koje su linearno izomorfne.

detaljnije

CGTA seminar, utorak 26. januar 2010.

U utorak, 26. januara 2010, 18-20h, na Matematičkom fakultetu, (IV sprat, projektor sala) predavanje će održati Božidar Jovanović:

"Algebarska definicija hipereliptičkih Jakobiana"

Apstrakt: Predavanje (po Mumfordu) je preglednog karaktera i namenjeno je svima a posebno onima (studentima i najtalentovanijim profesorima) koje zanimaju algebarske krive i topologija simetričnih stepena površi.

detaljnije

Seminar Geometrija, vizuelizacija i obrazovanje sa primenama, 28.januar 2010.

U četvrtak, 28.1. 2010. u 17:15 časova u prostorijama Matematičkog Instituta SANU, Knez Mihajlova 35, sala 301f, predavanje će održati

Zoran Lučić: "Ogledi iz istorije antičke geometrije"

Osnova izlaganja je upravo publikovana knjiga "Ogledi iz istorije antičke geometrije" profesora Lučića, u izdanju Službenog glasnika.

detaljnije

Sastanak Seminara za računarstvo i informatiku, 27. januar 2010.

Naredni sastanak Seminara za računarstvo i informatiku zakazan je za sredu 27. 1. 2010. godine u 18h.

Predavanje će održati Mirjana Ljuboja: "Alati i metode za obradu biteksta i obeležavanje kompozita", master rad.

Detaljnije informacije o seminaru se mogu naći na adresi:
http://computing.matf.bg.ac.rs

detaljnije

Ishodi učenja na "nastavničkim" fakultetima, Novi Sad 28.januar 2010.

Tempus kancelarija i Tim stručnjaka za reformu visokog obrazovanja za Srbiju organizuju jednodnevni seminar pod nazivom Ishodi učenja na "nastavničkim fakultetima", koji se organizuje kao prva od aktivnosti u radnom planu Tima stručnjaka za reformu visokog obrazovanja u 2010 godini.

Seminar se organizuje u četvrtak 28.01.2010. na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, amfiteatar 2, Departman za biologiju i ekologiju, Trg Dositeja Obradovića 2 (pored centralne plave zgrade) u periodu od 10.30h do 16.30h. (program je u prilogu)

Cilj seminara:

Poznato je da u Srbiji postoje značajne razlike u strukturi studijskih programa putem kojih se obrazuju oni koji mogu da predaju u osnovim i srednjim školama.  Stoga je jedan ovakav seminar dobra prilika da se o toj temi razgovara kao i da se uporede iskustva posle nedavno završenog prvog kruga akreditacije "nastavničkih" programa.

Takođe se smatra korisnim da se iskustva kolega iz Srbije uporede sa pristupom koji zagovaraju neke druge evropske zemlje u pogledu nastavničkih profesija. Shodno tome, jedan od učesnika i predavača na seminaru biće Dr. Terence Clifford Amos sa Univerziteta Kenterburi u Velikoj Britaniji, ekspert u oblasti reforme visokog obrazovanja.

U uvodnom izlaganju, svoja zapažanja o pomenutoj temi, iz perspektive člana Komisije za akreditaciju i obezbeđivanje kvaliteta predstaviće Prof. Vera Dondur.

Kako bi rezultati seminara imali konkretniju korist za sve učesnike, biće predstavljeni i primeri definisanja ishoda učenja za nekoliko predmeta u ovoj oblasti.

Zbog učešća kolege iz Velike Britanije, radni jezik seminara biće engleski.

Seminar je otvoren za sve nastavnike i saradnike u nastavi sa ciljnih fakulteta. Ne postoje troškovi kotizacije. Organizator, nažalost ne može snositi troškove puta.

Molimo Vas da učešće potvrdite na mejl office@tempus.ac.rs do 27.01.2010. godine.

detaljnije

Medjunarodni naučni skup "COST Action IC0901 WG1 and WG2 Meeting and Third Workshop on Formal and Automated TheoremProving and Applications", 29-30. januar 2010.

U petak i subotu 29. i 30. januara 2010. godine, na Matematičkom fakultetu će biti održan medjunarodni naučni skup "COST Action IC0901 WG1 and WG2 Meeting and Third Workshop on Formal and Automated TheoremProving and Applications ". Na skupu će biti oko 40 učesnika iz 11 zemalja i biće održan niz predavanja iz oblasti automaskog rezonovanja, formalnog i automatskog dokazivanja teorema i primena.

Detaljnije informacije kao i program skupa je dostupan na adresi
http://argo.matf.bg.ac.rs

detaljnije

CGTA seminar, utorak, 19. januar 2010.

Detaljnije: Sastanak CGTA seminara održaće se u utorak, 19.1.2010, 18-20h (Matematički fakultet BG, IV sprat, projektor sala)

Milan Rajković (Vinča): "FRAKTAL (I ENTROPIJA) SIMPLICIJALNOG KOMPLEKSA"

Apstrakt


detaljnije

Torusna topologija - specijalni kurs, 20. januar 2009.

Tokom školske 2009/2010. godine, u okviru Seminara Matematički metodi mehanike,  održava se dvosemestralni kurs Torusna topologija. Kurs se organizuje u  saradnji sa CGTA seminarom.

U sredu, 20. januara 2010. u 12 časova, predavanje će održati
Rade Živaljević: "SIMPLEKSI, SIMPLICIJALNI KOMPLEKSI, TRIANGULACIJE ITD."

Apstrakt: Prvi deo predavanja, baziran na priloženom dokumentu, predstavlja rekapitulaciju fundamentalno važnih činjenica iz geometrije i kombinatorike simpleksa. U drugom delu predavanja, pod nazivom "Hauptwermutung", biće prikazani znameniti primeri koje je konstruisao Džon Milnor, simplicijalnih kompleksa koji su homeomorfni, ali nisu kombinatorno izomorfni, tj. nemoguće ih je bilo kakvim potpodelama svesti na izomorfne simplicijalne komplekse.

Zadatke vezane za geometriju simpleksa mozete naći ovde.

Kurs se održava u Matematičkom institutu SANU, Kneza Mihaila 36, treći sprat.

detaljnije

Seminar Geometrija, vizuelizacija i obrazovanje sa primenama, 14. i 21. januar 2010.

U četvrtak, 14.1. 2009 u 17:15 časova u prostoriji 843 na Matematičkom fakultetu, predavanje će održati prof dr Stana Nikčević.

Naziv  predavanja: Geometrija vokerovih (Walker) mnogostrukosti

Apstrakt

U četvrtak 21.1.2009 u 17:15 časova u prostorijama Matematičkog Instituta SANU, Knez Mihajlova 35 (sala 301f), predavanje će održati prof dr Mirjana Đorić

Naziv predavanja: CR podmnogostrukosti kompleksnog projektivnog prostora

Apstrakt

detaljnije

Obeležavanje Dana Matematičkog fakulteta

Poštovane kolege,

čast nam je i zadovoljstvo što možemo da vas obavestimo i pozovemo na svečanu proslavu povodom obeležavanja Dana Matematičkog fakulteta u utorak, 29. decembra 2009. sa početkom u 16 sati u Narodnoj skupštini, ulica Kralja Milana 14.

Ove godine naša proslava imaće i jedan humanitarni pečat.

detaljnije