Seminar Geometrija, vizuelizacija i obrazovanje sa primenama, predavanja u februaru 2010.

1. Ljubica Velimirović: "On some old and new problems at the Infinitesimal bending theory".

Predavanje će se održati u četvrtak, 4.2.2010. u 17:15 časova u prostorijama Matematičkog Instituta SANU, Knez Mihajlova 35, sala 301f

Apstrakt

2. Slavik Jablan: "Do You Like Paleolithic Op-art?"

Predavanje će se održati u četvrtak, 11.2.2010. u 17:15 časova u prostorijama Matematičkog Instituta SANU, Knez Mihajlova 35, sala 301f

Apstrakt

3. Đorđe Kadijević: "O ICMI Studijama"
Predavanje će se održati u četvrtak, 18.2.2010. u 17:15 časova u prostorijama Matematičkog Instituta SANU, Knez Mihajlova 35, sala 301f

Apstrakt

4.  U četvrtak, 25.2.2010. u 17:15 časova u sali 301f  Matematičkog Instituta SANU, Knez Mihajlova 35, predavanje će održati Milan Zlatanović.

Naziv  predavanja će naknadno biti objavljen.

detaljnije

Prezentacija BASILEUS projekta, petak, 29. januar

Erasmus Mundus External Cooperation Window - EM ECW podrazumeva međunarodnu saradnju kroz mobilnost  studenata i osoblja u oblasti visokog obrazovanja. Program je pokrenuo Biro za koordinisanje evropske pomoći  (AIDCO), a realizuje ga Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizuelnu politiku i kulturu (EACEA).

Cilj programa Erasmus Mundus External Cooperation Window (EM ECW) je da se postigne  bolje razumevanje i uzajamno obogaćivanje između Evropske unije i trećih zemalja u oblasti visokog obrazovanja putem razmene ljudi, znanja i veština.

Trenutno su aktuelna dva EM ECW projekta u saradnji sa Univezitetom u Beogradu.

To su projekti: Basileus i JoinEU-SEE.

Prezentacija BASILEUS  (Balkans Academic Scheme for the Internationalization of Learning in cooperation with EU universities)  projekta održaće se u petak, 29. januara 2010. godine sa početkom u 13 sati u VHA.

Detaljniji tekst možete pronaći ovde.

Svi zainteresovani su dobrodošli!

detaljnije

Sreda, 27.01.2010. Ceremonija zatvaranja Međunarodne godine astronomije

Društvo astronoma Srbije i Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije pozivaju Vas da prisustvujete CEREMONIJI ZATVARANjA MEĐUNARODNE GODINE ASTRONOMIJE u sredu, 27. januara 2010. godine u 14 sati u Svečanoj sali Građevinskog fakulteta u Beogradu.

Na Ceremoniji će biti predstavljeni najznačajniji rezultati postignuti na polju promocije i popularizacije astronomije tokom 2009. godine, dodeliti nagrade institucijama i pojedincima, uručiti teleskopi galileoskopi školama koje su bile najaktivnije na polju astronomije.

Tom prilikom prisutnima će se obratiti ministar nauke i tehnološkog razvoja, g-din Božidar Đelić, koordinatori projekata, i nacionalni koordinator za Međunarodnu godinu astronomije, koji će nas upoznati sa aktivnostima i projektima koji su proglašeni za legat Međunarodne godine astronomije.

Dobrodošli!

detaljnije

Torusna topologija-specijalni kurs, 27. januar 2010.

U sredu, 27. januara 2010. u 12 časova na Matematičkom institutu SANU predavanje će održati Rade Živaljević:

"Hauptvermutung, torzija simplicialnih kompleksa, kombinatorna klasifikacija socivolikih mnogostrukosti".

Apstrakt: "Hauptvermutung" ("glavna hipoteza" na nemačkom) se tiče triangulacija mnogostrukosti i spada jedno od najvažnijih pitanja topologije u 20. veku. Jedan od ciljeva je da se prikažu ideje vezane za znamenite Milnorove primere (John Milnor) simplicialnih kompleksa koji su homeomorfni ali koji nisu kombinatorno izomorfni, tj. ne postoje njihove podpodele koje su linearno izomorfne.

detaljnije

CGTA seminar, utorak 26. januar 2010.

U utorak, 26. januara 2010, 18-20h, na Matematičkom fakultetu, (IV sprat, projektor sala) predavanje će održati Božidar Jovanović:

"Algebarska definicija hipereliptičkih Jakobiana"

Apstrakt: Predavanje (po Mumfordu) je preglednog karaktera i namenjeno je svima a posebno onima (studentima i najtalentovanijim profesorima) koje zanimaju algebarske krive i topologija simetričnih stepena površi.

detaljnije

Seminar Geometrija, vizuelizacija i obrazovanje sa primenama, 28.januar 2010.

U četvrtak, 28.1. 2010. u 17:15 časova u prostorijama Matematičkog Instituta SANU, Knez Mihajlova 35, sala 301f, predavanje će održati

Zoran Lučić: "Ogledi iz istorije antičke geometrije"

Osnova izlaganja je upravo publikovana knjiga "Ogledi iz istorije antičke geometrije" profesora Lučića, u izdanju Službenog glasnika.

detaljnije

Sastanak Seminara za računarstvo i informatiku, 27. januar 2010.

Naredni sastanak Seminara za računarstvo i informatiku zakazan je za sredu 27. 1. 2010. godine u 18h.

Predavanje će održati Mirjana Ljuboja: "Alati i metode za obradu biteksta i obeležavanje kompozita", master rad.

Detaljnije informacije o seminaru se mogu naći na adresi:
http://computing.matf.bg.ac.rs

detaljnije

Ishodi učenja na "nastavničkim" fakultetima, Novi Sad 28.januar 2010.

Tempus kancelarija i Tim stručnjaka za reformu visokog obrazovanja za Srbiju organizuju jednodnevni seminar pod nazivom Ishodi učenja na "nastavničkim fakultetima", koji se organizuje kao prva od aktivnosti u radnom planu Tima stručnjaka za reformu visokog obrazovanja u 2010 godini.

Seminar se organizuje u četvrtak 28.01.2010. na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, amfiteatar 2, Departman za biologiju i ekologiju, Trg Dositeja Obradovića 2 (pored centralne plave zgrade) u periodu od 10.30h do 16.30h. (program je u prilogu)

Cilj seminara:

Poznato je da u Srbiji postoje značajne razlike u strukturi studijskih programa putem kojih se obrazuju oni koji mogu da predaju u osnovim i srednjim školama.  Stoga je jedan ovakav seminar dobra prilika da se o toj temi razgovara kao i da se uporede iskustva posle nedavno završenog prvog kruga akreditacije "nastavničkih" programa.

Takođe se smatra korisnim da se iskustva kolega iz Srbije uporede sa pristupom koji zagovaraju neke druge evropske zemlje u pogledu nastavničkih profesija. Shodno tome, jedan od učesnika i predavača na seminaru biće Dr. Terence Clifford Amos sa Univerziteta Kenterburi u Velikoj Britaniji, ekspert u oblasti reforme visokog obrazovanja.

U uvodnom izlaganju, svoja zapažanja o pomenutoj temi, iz perspektive člana Komisije za akreditaciju i obezbeđivanje kvaliteta predstaviće Prof. Vera Dondur.

Kako bi rezultati seminara imali konkretniju korist za sve učesnike, biće predstavljeni i primeri definisanja ishoda učenja za nekoliko predmeta u ovoj oblasti.

Zbog učešća kolege iz Velike Britanije, radni jezik seminara biće engleski.

Seminar je otvoren za sve nastavnike i saradnike u nastavi sa ciljnih fakulteta. Ne postoje troškovi kotizacije. Organizator, nažalost ne može snositi troškove puta.

Molimo Vas da učešće potvrdite na mejl office@tempus.ac.rs do 27.01.2010. godine.

detaljnije

Medjunarodni naučni skup "COST Action IC0901 WG1 and WG2 Meeting and Third Workshop on Formal and Automated TheoremProving and Applications", 29-30. januar 2010.

U petak i subotu 29. i 30. januara 2010. godine, na Matematičkom fakultetu će biti održan medjunarodni naučni skup "COST Action IC0901 WG1 and WG2 Meeting and Third Workshop on Formal and Automated TheoremProving and Applications ". Na skupu će biti oko 40 učesnika iz 11 zemalja i biće održan niz predavanja iz oblasti automaskog rezonovanja, formalnog i automatskog dokazivanja teorema i primena.

Detaljnije informacije kao i program skupa je dostupan na adresi
http://argo.matf.bg.ac.rs

detaljnije

CGTA seminar, utorak, 19. januar 2010.

Detaljnije: Sastanak CGTA seminara održaće se u utorak, 19.1.2010, 18-20h (Matematički fakultet BG, IV sprat, projektor sala)

Milan Rajković (Vinča): "FRAKTAL (I ENTROPIJA) SIMPLICIJALNOG KOMPLEKSA"

Apstrakt


detaljnije