Seminar za primenjenu matematiku, 4. oktobar 2011.

Naredni sastanak Seminara za primenjenu matematiku održaće se u utorak, 4. oktobra 2011. u sali 301f, MI SANU sa početkom u 14:15.

Predavač: Dragoš Cvetković, Matematički institut SANU

Naslov predavanja: GRAFOVSKI PRISTUP U NASTAVI LINEARNE ALGEBRE UZ KORIŠĆENjE SLAJDOVA - ISKUSTVA I SUGESTIJE

Sadržaj: Predavanje počinje podsećanjem na osnovne ideje zasnivanja teorije matrica kombinatornim sredstvima, tj. sredstvima teorije grafova. Takav pristup je primenjen u knjizi:

Brualdi R.A., Cvetkovic D., A Combinatorial Approach to Matrix Theory and Its Applications, CRC Press, Boca Raton, 2008,

a takodje i u knjizi:

Cvetković D.,  Kombinatorna teorija matrica sa primenama u elektrotehnici,  hemiji i fizici,  Naučna knjiga, Beograd, 1980; II izdanje, 1987; III izdanje, Zavod za udžbenike  Beograd, 2011.

Elementi kombinatornog načina uvođenja pojmova u teoriji matrica uključeni su u udžbenik

Cvetković D., Lacković I., Merkle M., Radosavljević Z., Simić S., Vasić P.,  Matematika I - Algebra, IX izdanje, Akademska misao, Beograd, 2005.

i nastavu za studente Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu znatno ranije.

Predstaviće se specijalno izrađeni slajdovi za visokoškolsku nastavu linearne algebre (definicija i osobine determinanata, operacije sa matricama, sistemi linearnih algebarskih jednačina  i dr.).

Predavanje ima za cilj da pomogne nastavnicima koji žele da u svoja predavanja linearne algebre unesu elemente kombinatornog pristupa.

Najavu predavanja možete preuzeti OVDE.



Ostavite vaš komentar:


(opciono)
(nece biti prikazano)