Seminar Katedre za računarstvo, 19. maj 2010.

Detaljnije:

Naredni sastanak Seminara biće održan u sredu 19.5.2010. sa početkom u 18 časova u BIM sali.

Program sastanka:

Ivan Čukić: Ispod semantičkog veba, prikaz oblasti

Ivana Gladović: Aplikacije za elektronske uputnice korišćenjem ASP.NET i LINQ to SQL  tehnologija, master rad

Više informacija o seminaru se može naći na adresi:
http://computing.matf.bg.ac.rs/

detaljnije

Seminar Geometrija, vizuelizacija i obrazovanje sa primenama, 20. maj 2010.

Detaljnije:

Naredni sastanak Seminara održaće se u četvrtak, 20.5.2010. u 17:15 časova u sali 301f Matematičkog instituta SANU, Knez Mihajlova 35.

Predavanje će održati Miljan Knežević.

Naziv  predavanja: A NOTE ON THE HARMONIC QUASI-ISOMETRIES

Apstrakt: We consider different versions of the Ahlfors-Schwarz lemma for quasiconformal harmonic mappings with respect to the Poincar´e metric.

detaljnije

Seminar Katedre za astronomiju, 18. maj 2010.

Detaljnije:

Naredni sastanak Seminara iz astronomije i astrofizike održaće se u utorak, 18. maja 2010. godine, u 18 sati, u prostorijama Katedre.

Predavač: dr Zoran Knežević, direktor AOB i dopisni član SANU.
Naziv predavanja: "Astronomija u SANU"

detaljnije

Seminar za primenjenu matematiku, 18. maj 2010.

Detaljnije:

Naredni sastanak Seminara za primenjenu matematiku održaće se u utorak, 18.05.2010. u 14:15, sali 301f, MI SANU

Predavač: Tatjana Jakšić, Matematički Institut, Beograd

Naziv predavanja:PARALELIZACIJA I PROGRAMSKA IMPLEMENTACIJA ALGORITMA ZA REŠAVANjE JEDNOG ASTRONOMSKOG PROBLEMA

Sadržaj:
     Na bazi rada Schneidera i Weissa ukrajinski astronom V.N. Shalyapin je razvio softver za izračunavanje mapa gravitacionih mikrosočiva. Grupa astronoma sa Astronomske opservatorije u Beogradu je modifikovala ovaj softver, pri čemu su obe ove verzije projektovane za izvršavanje na jednom procesoru. Tema ovog saopštenja je paralelizacija modifikovanog algoritma i njena implementacija u FORTRAN 77 programskom jeziku. Postignuta su ubrzanja od 10 do 40 puta u zavisnosti od broja iskorišćenih procesora, kao i ulaznih parametara pomoću kojih se opisuje mapa gravitacionih mikrosočiva. Svi testovi i izračunavanja su izvršeni na paralelnom računaru sa 68 jezgara Matematičkog Insituta SANU.

detaljnije

Predavanja, prof. dr Ilkka Olavi Holopainen, 18. i 19. maj 2010.

Renomirani profesor, prof dr Ilkka Olavi Holopainen sa Univerziteta u Helsinkiju, Finska posetiće Beograd u periodu 16 - 21. maja 2010, po pozivu Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Planirano je da profesor Holopainen održi dva predavanja na Matematičkom fakultetu:

(a) Bounded p-harmonic Functions on Cartan-Hadamard Manifolds u utorak, 18. maja u 12h u sali BIM na IV spratu. Apstrakt.

(b) Dirichlet Problem at Infinity on Gromov Hyperbolic Metric Measure Spaces, u sredu, 19. maja u 12h u sali 830 na V spratu.  Apstrakt.

Pozivamo Vas da prisustvujete predavanjima prof Holopainena!

detaljnije

Otvoren konkurs za program stručnog usavršavanja JFDP, rok za prijavu 9. jul 2010.

Detaljnije:

Postovani,

Odeljenje za međunarodnu saradnju Univerziteta u Beogradu obaveštava da će i ove godine biti raspisan konkurs JUNIOR FACUTY DEVELOPMENT PROGRAM (JFDP).

JFDP je program profesionalnog usavršavanja za nastavno osoblje koje ima radno iskustvo u predavanju na visokoškolskoj instituciji minimum dve godine i koje trenutno radi na fakultetima ili višim školama.

Program pokriva sve troškove odlaska i boravka na jednom od američkih univerziteta u trajanju od četiri i po meseca. Mogu da se prijavljuju i asistenti. Isto tako, konkurs je otvoren i za bibliotekare i administrativno osoblje koje radi na visokoškolskim institucijama, bez obzira na to što nisu zaposleni kao predavači, ali oni moraju pokazati interesovanje da podele svoje znanje i iskustvo sa kolegama i studentima u vidu predavanja, ili obuka koje će održati po povratku iz SAD.

Ovaj program u potpunosti finansira američki Stejt department, a organizuje Američki savet. Krajnji rok za prijavljivanje je 9. jul 2010. godine.

Više informacija o konkursu možete naći ovde.

Prezentacija ovog programa biće održana 24. maja na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Pozivnica za sve zainteresovane kandidate za JFDP može se preuzeti ovde.

detaljnije

Naučno-stručni skup Informatika 2010, 12. maj 2010.

Detaljnije:

Naučno-stručni skup Informatika 2010, držaće se u sredu, 12. maja 2010. u hali XIV Beogradskog sajma, Bulevar Vojvode Mišića 14, od 11-14h.

Na skupu će izlaganje imati i studenti Matematičkog fakulteta, Aleksandar Đenić i Marko Mladenović koji će predstaviti projekat QLAB, na kome rade pod mentorstvom dr Miroslava Marića.

NAPOMENA: Nastavnici i studenti Matematičkog fakulteta su oslobodjeni plaćanja kotizacije na skupu. Obavezno sa sobom poneti odštampan letak koji možete preuzeti ovde.

detaljnije

Seminar Matematički metodi mehanike, 12. maj 2010.

Detaljnije:

Naredni sastanak Seminara Matematički metodi mehanike održaće se u sredu, 12. maj 2010. u 12h.

Predavač: Vladimir Grujić

Naziv predavanja: KOMBINATORNE FORMULE ZA HIRCEBRUHOVE RODOVE

Kurs se održava u Matematičkom institutu SANU, Kneza Mihaila 36, treći sprat.

detaljnije

Sastanak CGTA seminara, 11. maj 2010.

Detaljnije:

Naredni sastanak CGTA seminara održaće se u utorak, 11. maja od 18-20h na Matematičkom fakultetu (IV sprat, projektor sala).

Tema predavanja: Kreda Lutalica. Schubertov račun i kohmologija Grasmanovih mnogostrukosti.

detaljnije

Seminar Geometrija, vizuelizacija i obrazovanje sa primenama, 13. maj 2010.

Detaljnije:
Naredni sastanak Seminara Geometrija, vizuelizacija i obrazovanje sa primenama održaće se u četvrtak, 13.5. 2010. u 17:15 časova u sali 301f Matematičkog Instituta SANU, Knez Mihajlova 35

Predavač: Veljko A. Vujičić.

Naziv predavanja: O AKSIOMAMA AFINE GEOMETRIJE I TENZORSKOM INTEGRALENjU

Apstrakt: Poimanje naslovnih reči. Aksiomi kao temelj, pa i granice te teorije. O nesaglasju "TRI" ili "ČETIRI" aksiome. Održivost tog aksiomatskog sistema? "Osnovni pojmovi tačka i vektor", a o pojmu, vektora više nego mnogo, prisutna je velika nesaglasnost. Skalarni proizvod vektora prevodi vektorske (linearne) "prostore" u nelinearne algebarske i analitičke sisteme. Linearne transformacije i tenzorsko integralenje. Standardni integralni račun razara  prirodu tenzorskih objekata. O identifikaciji geometrije i kinematike.

Na kraju; nekoliko rečenica o Južnoslovenskoj akademiji nelinearnih nauka, koja je registrovana kao Odeljenje medjuregionalne ANN.

detaljnije

Vesti i dešavanja

Aktivnosti na seminarima

sve vesti