Seminar iz astronomije i astrofizike, 2. april 2024.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 2. aprila 2024, u sali 809 Matematičkog fakulteta sa početkom u 18 časova.

Predavač: Prof. dr Andrej Mesinger, Scuola Normale Superiore, Piza, Italija

Naslov predavanja: INFERRING THE TIMING AND MORPHOLOGY OF COSMIC REIONIZATION THROUGH FORWARD MODELS

detaljnije

Seminar za računarstvo i primenjenu matematiku, 2. april 2024.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 2. aprila 2024. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 14.15.
 
Predavač: Slobodan Jelić, University of Belgrade, Faculty of Civil Engineering, Department of Geodesy and Geoinformatics
 
Naslov predavanja: A $(log n)$ APPROXIMATION ALGORITHM FOR NODE WEIGHTED PRIZE COLLECTING GROUP STEINER TREE PROBLEM WITH BOUNDED GROUP SIZE
 
Apstrakt: In this paper, we present a randomized rounding algorithm for node weighted prize collecting group Steiner tree problem where the group size is upper bounded by a constant $gamma$. First, we propose an $O(log n)$- approximation algorithm for a node weighted group Steiner tree problem with the bounded group size. To solve prize collecting version of the problem, the subset of groups $mathcal{G}`$ is selected by applying a randomized rounding technique to the solution of the natural cut-based solution of the problem. The expected cost of the group Steiner tree on  $mathcal{G}`$ is proved to be at most $1/(1-e^{(-1/2gamma)} )$ times optimal.

 
Napomena: Registraciona forma za učešće na Seminaru je dostupna na linku:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/wnz6oyxsQsy29LfJA/MjQ__eH607WeAL9X7IFtUI98xdQQgVkp-ljiEKPPfXr

Ukoliko želite samo da pratite predavanje bez mogućnosti aktivnog učešća, prenos je dostupan na linku:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/YoqHWKALRkRTbK9So

detaljnije

Danubius Young Scientist Award, rok za prijavu 15. april 2024.

Austrijsko savezno ministarstvo za nauku, istraživanje i privredu i Institut za Dunavsku regiju i Centralnu Evropu i ove godine dodeljuje Danubius Young Scientist Award https://www.bg.ac.rs/danubius-young-scientist-award-2024/.

Predviđeno je 14 nagrada za po jednog mladog naučnika/naučnicu iz po jedne zemlje članice Evropske strategije za Dunavsku regiju: Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Mađarske, Moldavije, Nemačke, Slovenije, Rumunije, Slovačke, Srbije i Ukrajine. Nagrada iznosi 1.350,00 EUR po dobitniku/dobitnici. U ovoj godini, na konkurs se mogu prijaviti svi kandidati koji su završili doktorske ili master studije nakon 1. januara 2019. godine.
Više informacija o uslovima  konkursa može se naći na stranici
https://www.idm.at/activities/awards/danubius-young-scientist-award/
 
Prijave se mogu podneti isključivo u elektronskom formatu na adresu nauka[at]rect.bg.ac.rs do 15. aprila 2024. godine. Kandidata/kandidatkinju predlaže njegova/njena matična članica Univerziteta u Beogradu: fakultet ili institut. Prijave moraju biti na engleskom i u elektronskom formatu. Prijave poslate direktno Dunavskoj rektorskoj konferenciji neće biti razmatrane.
Molimo zainteresovane kandidate da do 10. aprila pošalju mejlom prijavu prof. Dragani Ilić (dragana.ilic[at]matf.bg.ac.rs) i prof. Zorici Stanimirović (zorica.stanimirovic[at]matf.bg.ac.rs).
 
Žiri Univerziteta u Beogradu će razmotriti prispele prijave sa fakulteta i instituta i proslediti pet najboljih radova sa različitih jedinica Univerziteta u Beogradu međunarodnom žiriju koji će doneti konačnu odluku. Najviše rangirani kandidat iz svake zemlje EU strategije za Dunavsku regiju će biti dobitnik ili dobitnica nagrade.

detaljnije

KGTA seminar, 4. april 2024.

Naredni sastanak Seminara biće održan u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa poečetkom u 12.15.

Predavač:  Zoran Petrić

Naslov predavanja: RAČUNATI ILI DOKAZIVATI?
     
Apstrakt: Trodimenzionalne mnogostrukosti, njihova "usmerena" varijanta u vidu 3-kobordizama kao i odgovarajuća reprezentacija kroz topološku kvantnu teoriju polja (TQFT) su zanimljivi i složeni matematički objekti. Rešetikin i Turaev su pomoću trakastih grafova i određenog tipa kategorija uspeli da opišu 3-kobordizme i zadaju TQFT. Celo ovo predavanje bi bilo posvećeno jednoj lemi iz knjige V.G. Turaev, Quantum Invariants of Knots and 3-Manifolds u kojoj se tvrdi da određeni tip trakastog grafa  predstavlja identični kobordizam. U knjizi je dat veoma lep, ali prilično zahtevan, direktan dokaz te činjenice. Predstavili bismo taj dokaz, a zatim uveli račun koji bi "izračunao" tu činjenicu.
 
Napomena: Predavanja se mogu pratiti na daljinu preko linka:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/XZawgjASPavABY37A/2t2yGBvU01onPAP3aSUKiNFb2Skjk-3w5XJruW-yaZh

Registraciona forma je dostupna na:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/sd3bebvvcBSNtN78B

detaljnije

Konkurs UB za dodelu nagrada za najbolji naučnoistraživački i stručni rad studenata u 2023. godini

Univerzitet u Beogradu svake godine nagrađuje po jedan najbolji naučnoistraživački i stručni rad studenata iz svake grupacije fakulteta, izrađen u prethodnoj kalendarskoj godini. Na sednici Senata 20. marta 2024, doneta je odluka o raspisivanju Konkursa za dodelu nagrada za najbolji naučnoistraživački i stručni rad studenata u 2023. godini.

Konkurs je objavljen na internet stranici Univerziteta u Beogradu na stranici:
https://www.bg.ac.rs/wp-content/uploads/2024/03/NISR2023.pdf

Konkurs je raspisan u skladu sa Pravilnikom o nagrađivanju studenata Univerziteta u Beogradu
http://bg.ac.rs/files/sr/univerzitet/univ-propisi/Pravilnik-nagradjivanje-studenata-preciscen.pdf

Pisani, diplomski, seminarski i drugi studentski radovi koji predstavljaju nastavnu obavezu, ne mogu se podnositi na konkurs. Studenti dostavljaju radove fakultetu najkasnije do 19. aprila 2024. godine, dok  fakulteti dostavljaju Univerzitetu radove prijavljenih najkasnije do 30. aprila 2024. godine.

Molimo zainteresovane studente da radove, u štampanom i elektronskom obliku, dostave prof. dr Zorici Stanimirović (zorica.stanimirovic[at]matf.bg.ac.rs) najkasnije do 22. aprila 2024. godine

Pozivamo studente Matematičkog fakulteta da se prijave na ovaj Konkurs.

detaljnije

Dan otvorenih vrata u Naučno-tehnološkom parku Beograd

Naučno-tehnološki park Beograd poziva predstavnike naučno-istraživačke zajednice na Dan otvorenih vrata koji će se održavati svakog poslednjeg utorka u mesecu.

Nova aktivnost Naučno-tehnološkog parka je namenjena naučnicima i istraživačima sa fakulteta i instituta koji su zainteresovani za komercijalizaciju rezultata istraživanja i kojima je potrebna podrška.

Imaćete priliku da dobijete savete i preporuke u oblasti poslovnog razvoja i zaštite intelektualne svojine na individualnim konsultacijama.

Savetovanje u oblasti komercijalizacije inovacija i zaštite intelektualne svojine se sprovodi u okviru usluga podrške naučno-istraživačkoj zajednici, kroz aktivnosti čija je realizacija podržana od strane projekta "Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova", uz podršku Vlade Švajcarske i u saradnji sa Švajcarskim institutom za intelektualnu svojinu.

Savetovanja će se realizovati u Naučno-tehnološkom parku Beograd počevši od 26. marta, u periodu od 10 do 16 časova.

Ukoliko bude bilo potrebe, sastanci se mogu održati i online, a broj termina biće popunjavan sukcesivno.

Svoj termin možete zakazati putem linka.

Više informacija o aktivnostima Naučno-tehnološkog parka Beograd možete pronaći na sajtu: https://www.ntpark.rs/

detaljnije

Raspisani izbori za Studentski parlament Matematičkog fakulteta

Izbori za Studentski parlament Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i članove Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu za mandatni period od oktobra 2024. godine do oktobra 2026. godine, biće održani 10. aprila 2024. godine u periodu od 12:00 do 15:00 časova, u zbornici fakulteta (sala 710).

Rok za predaju kandidatura je od četvrtka 28. marta od 11:00 časova, do ponedeljka 1. aprila do 11:00 časova.

Odluku o raspisivanju izbora doneo je Studentski parlament Matematičkog Fakulteta na sednici održanoj 22. marta 2024. godine.


Odluke:


Odluka o raspisivanju redovnih izbora za Studentski parlament Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu za mandatni period od oktobra 2024. godine do oktobra 2026. godine

Poziv na izbore za Studentski parlament Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Odluka o izboru dva člana Biračkog odbora iz reda studenata Matematičkog fakulteta za sprovođenje izbora za Studentski parlament Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Odluka o izboru člana Izborne komisije iz reda nastavnika Matematičkog fakulteta za sprovođenje izbora za Studentski parlament Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Odluka o izboru dva člana Izborne komisije iz reda studenata za sprovođenje izbora za Studentski parlament Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Prijavni obrazac za Studentski parlament Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Odluka o bližem uređivanju postupka sprovođenja izbora za Studentski parlament Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Odluka o raspisivanju redovnih izbora za članove Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu za mandatni period od oktobra 2024. godine do oktobra 2026. godine

Poziv na izbore za članove Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu

Odluka o izboru dva člana Biračkog odbora iz reda studenata Matematičkog fakulteta za sprovođenje izbora za članove Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu

Odluka o izboru člana Biračkog odbora iz reda nastavnika Matematičkog fakulteta za sprovođenje izbora za članove Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu

Odluka o bližem uređivanju postupka sprovođenja izbora za članove Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu

Prijavni obrazac za Studentski parlament Univerziteta u Beogradu

detaljnije

Izveštaj i rezime Komisije po pokrenutom postupku za izbor u naučno zvanje naučni saradnik

Izveštaj   Rezime

detaljnije

Obaveštenje o ponovnom uspostavljanju rada mejl servera za zaposlene

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je naš mejl server za zaposlene, koji je bio nedostupan od juče 24. marta 2024. od 15 časova zbog tehničkih problema, sada ponovo u funkciji.

Naš tim je uspešno rešio problem i sada možete nastaviti sa normalnim radom. Molimo vas da proverite svoje mejlove i nastavite sa svojim redovnim aktivnostima.

Hvala vam na strpljenju i razumevanju tokom ovog perioda

Računarska laboratorija

detaljnije

Studentski seminar, 29. mart 2024.

Naredni sastanak Seminara biće održan u petak, 29. marta 2024, u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 12 časova.
 
Predavač: Pavle Martinović, Triniti koledž, Univerzitet u Kembridžu
 
Naslov predavanja: LAGRANŽIJANI U HIPERGRAFOVIMA
 
Apstrakt:
Na ovom predavanju ćemo predstaviti koncept Lagranžijana u hipergrafu. Lagranžijan je veličina koja se može pripisati svakom hipergrafu koji predstavlja maksimalnu vrednost određene analitičke funkcije, i meri (u nekom smislu) koliko su gusto spakovani čvorovi hipergrafa u njegovim granama. Obradićemo kompletnu analizu Lagranžijana u slučaju 2-regularnih hipergrafova (odnosno grafova), uključujući primenu u vidu Mockinovog dokaza Turanove teoreme. Dalje ćemo se pozabaviti većim regularnostima, primarno u svrhu predstavljanja rada Frankla i Rodla u kojima su dali kontraprimer za Erdoševu hipotezu "o skačućim hipergrafovima". Najzad, ako ostane vremena, osvrnućemo se na problem maksimizacije lagranžijana u hipergrafovima sa tačno k grana, kojim su se bavili Tjomkjin, Lecter, Grislis i Morison.
 
Napomena: Predavanja se mogu pratiti na daljinu preko linka:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/CihYM6Nratzix7c8G/uJmcdEJs4INWQ8MEoLVzHRGxbfbBEWSBMwXBYcymVoj

Registraciona forma je dostupna na:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/M4zcEwxkzy5PqNS73

detaljnije