CGTA seminar, 20. novembar 2012.

Naredni sastanak CGTA seminara biće održan 20. novembra 2012. u 18 časova u projektor sali (BIM) na četvrtom spratu na Matematičkom fakultetu.

Predavač: Milosav Marjanović, SANU

Naslov predavanja:  Induktivna metoda računanja Ojler-Poenkareove karakeristike

Sadržaj:  Ojler-Poenkareova karakteristika je jedna od najznačajnijih topoloških invarijanti i verovatno uz dimenziju prostora jedina sa kojom se srećemo još u školskim klupama. Ona nam dopušta da kvantifikujemo odnosno izmerimo "količinu prostora" i samim tim često ustanovimo šta stvarno razlikuje dve geometrijske forme, npr. sferu od torusa.

U predavanju koje je namenjeno široj publici, posebno studentima i mladjim kolegama ("Živa matematika"), biće izložen originalan induktivni metod izračunavanja Ojler-Poenkareove karakteristike za široku klasu topoloških prostora.

Sa velikim zadovoljstvnom najavljujemo predavanje našeg učitelja topologije i doajena naše matematike Milosava Marjanovića. Generacije matematičara pamte njegova duhovita i nadahnuta predavanja a najmladji, koji još nisu imali prilike da čuju njegovu živu reč, otkriće otkuda dolazi naše oduševljenje i entuzijazam za izučavanje topologije.

Možda će Vam se dopasti i nekonvencionalan i neobavezujući način na koji profesor Marjanović govori o svojim uspomenama i o tome kako se kod nas rađala topologija u, njemu posvećenom, specijalnom broju časopisa "The Teaching of Mathematics",

http://elib.mi.sanu.ac.rs/pages/browse_issue.php?db=tm&rbr=27



Ostavite vaš komentar:


(opciono)
(nece biti prikazano)