Seminar za računarstvo i primenjenu matematiku, 17. april 2012.

Naredni sastanak Seminara za računarstvo i primenjenu matematiku održaće se u utorak, 17. aprila 2012. u 14:15, soba 301f MI SANU.

Sadržaj: Oliver Subotić, Centar za proučavanje i upotrebu savremenih tehnologija Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke

Naslov predavanja: INFORMACIONO KONTROLISANO DRUŠTVO

Sadržaj: Elektronski nadzor stanovništva pomoću informaciono-komunikacionih tehnologija je višedecenijska realnost.

Ta aktivnost je, uglavnom u ime zaštite bezbednosti, značajno intenzivirana u 21. veku: nadzor je masovan, rutinskog karaktera i širokog opsega, bazira se na automatskoj obradi podataka i uključuje različite subjekte. Ovakva paradigma donosi niz društvenih implikacija u pogledu ponašanja gradjana.

Uporedo sa "panoptičkim" uticajem nadzora na ponašanje gradjana deluje i fenomen "sinoptizma", koji se ogleda kroz uticaj mas-medija na nametanje odredjenih stavova i posredno usmeravanje populacije ka poželjnom modelu ponašanja.

Paralelno delovanje elektronskog nadzora i mas-medija pokazuje i isprepletenost struktura moći koje stoje iza panoptičke i sinoptičke delatnosti, a koje su dominantno vezane za državne agencije i korporativni kapital.

Ključne reči: elektronski nadzor, panoptizam, sinoptizam, bezbednost, privatnost, mas-mediji, globalizacija, potrošačko društvo, konformizam



Ostavite vaš komentar:


(opciono)
(nece biti prikazano)