Seminar za primenjenu matematiku, 21. jun 2011.

Naredni sastanak Seminara za primenjenu matematiku održaće se u utorak, 21. juna 2011. u 14:15 h na Matematičkom institutu SANU, sala 301f, 3. sprat.

Predavači: Milica i Milovan Matijević, Mineco Computers


Naslov predavanja: ISTRAŽIVAČKO-RAZVOJNI KAPACITETI U OBLASTI INFORMACIONO KOMUNIKACIONIH TEHNOLOGIJA U SRBIJI

Sadržaj:  Evropska komisija - Direktorat za informaciono društvo (EC-DG INFSO) naručili su studiju istraživačno-razvojnih kapaciteta u IKT oblasti u Srbiji. Studija je istovremeno radjena kada i u drugim
novopridruženim članicama EU. Glavni cilj istraživanja bio je da se prikažu postojeći istrazivačko-razvojni kapaciteti u IKT oblasti, sa namerom da se Srbija što efikasnije uključi u evropski istraživački
prostor, pre svega u FP7-ICT program. Analiza je uključivala sledeće zadatke:
     - Identifikaciju glavnih nosilaca istrazivačko-razvojne delatnosti, centara izvrsnosti i potencijalnih   centara izvrsnosti i njihovih oblasti ekspertize. U tom kontekstu, napravljena je baza podataka "Ko je ko u IKT istraživanjima u Srbiji".
     - Analizu mogućnosti i prepreka za uspešnije učešće i integraciju Srbije u FP7-ICT projekte. Predlog akcija na nacionalnom i evropskom nivou, koje treba preduzeti da bi se povećalo učešće srpskih istraživačkih organizacija u FP7-ICT projektima.
     - Analizu tekuće i planirane infrastrukture za istraživanje i razvoj u IKT oblasti.
     - Pregled studija i strateških dokumenata važnih za istraživanje i razvoj u IKT oblasti u Srbiji.
     - Analizu dosadašnje uspešnosti srpskih istraživačkih organizacija u FP6 i FP7-ICT projektima.

Studija je finalizovana i prihvaćena od strane Evropske komisije,  Ministarstva za nauku, kao i Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo, kao tačna slika IKT kapaciteta u Srbiji, istovremeno prikazujući ključne organizacije sa njihovim odgovarajućim oblastima ekspertize.



Ostavite vaš komentar:


(opciono)
(nece biti prikazano)