Odeljenje za matematiku, 2. februar 2024.

Naredni sastanak Seminara biće održan u petak, 2. februara 2024. godine, u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 14.15.
 
Predavač: Bojana Femić, Matematički institut SANU
 
Naslov predavanja: PREMONOIDALNE I KLAJSLI DUPLE KATEGORIJE
 
Apstrakt:
Polazna ideja za tematiku premonoidalnih kategorija dolazi iz računarstva. Eugenio Mođi je 1991. godine predložio upotrebu monada za modeliranje "pojmova računanja" (u Klajsli kategoriji monade). Džon Ponjer i Edmund Robinson 1996. godine reformulišu tu teoriju uvodeći novi koncept "premonoidalne kategorije", a koji im omogućava da modeliraju sekvencijalnu kompoziciju programa, što se ne može opisati u monoidalnim kategorijama.

Protekle godine na konferenciji (Applied) Category Theory 2023, Hugo Paquet i Philip Saville su predstavili svoj rad u kojem su uveli "premonoidalne bikategorije". U ovom predavanju ćemo uvesti premonoidalne duple kategorije i istražiti njihovu vezu sa Grej proizvodima. Takođe ćemo uvesti jačine za monade u duplim kategorijama, pokazati da one indukuju akcije na Klajsli duploj kategoriji, kao i da je uz obostranu jačinu na monadi Kleisli dupla kategorija premonoidalna.
 
Napomena: Predavanja se mogu pratiti na daljinu preko linka:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/T9XDGChhq8aDcNqmz/qw7wIwci2jv2rdg9I9CrXkm7OJhF_LB8DfjXZp4jTFV
 
Registraciona forma je dostupna na:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/tz97w4Hu4c3unsJ7N



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.