Seminar za računarstvo i primenjenu matematiku, 10. novembar 2020.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 10. novembra 2020, u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 14:15.

Predavač: Sandro Radovanović, Fakultet organizacionih nauka, Univerzitet u Beogradu

Naslov predavanja: SPREČAVANjE NEŽELjENE DISKRIMINACIJE U MODELIMA MAŠINSKOG UČENjA

Apstrakt:
Algoritmi i modeli mašinskog učenja se danas koriste u gotovo svim oblastima života, od zdravstva pa do ličnih asistenata. Međutim, sa razvojem svesti o privatnosti i zaštiti podataka, javila se potreba da se modeli mašinskog učenja prilagode tako da zadovoljavaju koncepte koji dolaze iz društvenih nauka, odnosno koncepte koji nisu matematički. Jedan takav koncept je biti fer. Definisanje pojma biti fer veoma zavisi od konteksta u kojem se donosi odluka, odnosno koji se kriterijumi koriste u odlučivanju, kakva se odluka donosi, koje su posledice odluke, ko je subjekat odluke itd. Ovo predavanje će se odnositi na preslikavanje različitih koncepata fer odluka u matematičke koncepte, kao i različite načine ugrađivanja koncepta fer odluka u algoritme mašinskog učenja. Kako ugradnja bilo kakvog koncepta u algoritme mašinskog učenja mora da ima posledice po tačnost modela, ispitaće se i posledice ugradnje fer odluka u modele mašinskog učenja.

Napomena:
Zbog trenutne epidemiološke situacije, maksimalnan broj slušalaca u sali je 10 (uključujući predavača i organizatore seminara). Predavanja se mogu pratiti na daljinu preko linka

https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/qChPcMcAoji9JH5Dc



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.