Odeljenje za matematiku, 4. april 2019.

Naredni sastanak Seminara biće održan u četvrtak, 4. aprila 2019. u sali 2 MI SANU sa početkom u 15 časova. U pitanju je zajednički sastanak Odeljenja za matematiku i Seminara za Verovatnosne logike.

Predavač: Vesna Marinković, Matematički fakultet, Univerzitet u Beogradu

Naslov predavanja: AUTOMATSKO REŠAVANjE KONSTRUKTIVNIH PROBLEMA U GEOMETRIJI I NjEGOVE PRIMENE

Apstrakt: Konstruktivni problemi u geometriji predstavljaju jedan od najduže konstantno proučavanih problema u matematici. Zadatak u konstruktivnim problemima je da se za datu deklarativnu specifikaciju geometrijske figure odredi odgovarajuća, po mogućstvu ekvivalentna, proceduralna specifikacija zasnovana na raspoloživim konstruktivnim koracima.

Glavna tema ovog predavanja biće prikaz sistema ArgoTriCS za automatsko rešavanje lokacijskih konstruktivnih problema iz nekog zadatog korpusa. Takodje, biće prikazan i dokazivač ArgoCLP za koherentnu logiku uz čiju pomoć su za jednu potklasu konstruktivnih problema generisani formalni dokazi. Na kraju predavanja biće reči o mogućim primenama sistema ArgoTriCS: za dokazivanje (ne)konstruktibilnosti konstruktivnih problema putem redukcija i za pomeranje konstruisanih tačaka u alatima za dinamičku geometriju.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.