Predavanja mladih matematičara - doktoranata u Berlinu i Kembridžu, 24. decembar 2015.

Naše mlade kolege Ana Đurđevac i Mihailo Cekić, koji su trenutno na doktorskim studijama u inostranstvu, održaće predavanje 24. decembra 2015. od 13 časova u sali 301f Matematičkog instituta SANU.

Predavač: Ana Đurđevac, BMS, Freie Universität Berlin

Naslov predavanja: Paraboličke parcijalne diferencijalne jednačine na pokretnim hiperpovršima sa slučajno promenljivim koeficijentima

Apstrakt: Biće analizirana parcijalna diferencijalna jednačina advekcije i difuzije sa slučajno promenljivim koeficijentima na datoj pokretnoj hiperpovrši. Pored dokaza egzistencije i jedinstvenosti rešenja, biće razmatrana i regularnost rešenja.



Predavač: Mihajlo Cekić, Univerzitet u Kembridžu

Naslov predavanja: Problem Kalderonovog tipa za koneksije i holonomija

Apstrakt: Da li Dirihle-u-Nojman preslikavanje na Rimanovoj mnogostrukosti određuje metriku do na difemorfizam? Ovo pitanje je poznato kao Kalderonov problem i otvoreno je za mnogostrukosti dimenzije veće od dva. Adaptacija ovog problema za koneksije na vektorskim raslojenjima i ukršteni Laplasijan postavlja slično pitanje, gde je koneksija određena do na ‘gauge’. Na predavanju će biti reči o pristupu potonjem problemu koji je dao najviše rezultata do sada, tzv. “Limiting Carleman weights”, ali i jednom alternativnom pristupu u slučaju ravne koneksije zasnovanom na principu jedinstvenosti produženja za eliptične jednačine i holonomiji.
Predavanje je zamišljeno kao nastavak predavanja održanog u septembru, ali će sve neophodne definicije biti iznete na početku, tako da će predavanje u najvećoj meri biti samostalno.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.