Seminar za geometriju, obrazovanje i vizuelizaciju sa primenama, 29. oktobar 2015.

Naredni sastanak Seminara biće održan u četvrtak, 29. oktobra 2015. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 17:15.

Predavač: Milica Grbović, Prirodno-matematički fakultet u Kragujevcu

Naslov predavanja: Delta invarijante i njihova primena u Kelerovoj geometeriji

Apstrakt: Jedan od osnovnih problema u teoriji podmnogostrukosti je imerzibilnost (ili neimerzibilnost) Rimanove mnogostrukosti u Euklidski prostor (ili u prostornu formu).

Godinama je jedini poznat potreban uslov da neka Rimanova mnogostrukost dopusti minimalnu izometrijsku imerziju u neki Euklidski prostor bio nepozitivnost Ričijevog tenzora.

1968. godine je Čen počeo raditi na postavljanju strožijih uslova koji moraju biti ispunjeni kako bi minimalna izometrijska imerzija Rimanove mnogostrukosti u Euklidski prostor bila izvodljiva.

Tada se javila potreba za uvođenjem novih tipova Rimanovih invarijanti, pa Čen devedesetih godina uvodi takozvane delta krivinske invarijante na Rimanovim mnogostrukostima.

Biće reči o delta invarijantama sa primenama prvo, na Rimanovim mnogostrukostima, a zatim na Kelerovim mnogostrukostima, uvođenjem totalno realne delta invarijante i Kelerove delta invarijante.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.