Seminar za računarstvo i primenjenu matematiku, 8. april 2014.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 8. aprila 2014, sa početkom u 14:15 časova u sali 301f, Matematičkog instituta SANU.

Predavač: Sanja Grohman, Matematički institut SANU

Naslov predavanja: HUFF LOKACIJSKI MODEL SA VIŠE SERVISNIH CENTARA NA MREŽI I NjEGOVO REŠAVANjE METAHEURISTIČKIM I EGZAKTNIM PRISTUPOM


Sadržaj: Razmatramo Huff lokacijski model sa više servisnih centara na mreži. Ovaj mešoviti problem nelinearne optimizacije rešavamo korišćenjem metaheuristika: Metod promenljivih okolina (Variable Neighborhood Search) i njegove varijante, Simulirano kaljenje (Simulated Annealing) i Multistart lokalna pretraga (Multi-Start Local Search).

Dajemo izveštaj o našem iskustvu prilikom rada na problemu, kao i o rezultatima do kojih smo došli. Predlažemo i matematički model za egzaktno rešavanje problema. Model je implementiran korišćenjem KNITRO solvera za probleme nelinearne optimizacije.

Takođe, izveštavamo i o dobijenim rezultatima.

Koautori rada su Dragan Urošević, Nenad Mladenović, Matematički institut SANU, Beograd i Emilio Carrizosa, Univerzitet u Sevilji, Sevilja, Španija.



Ostavite vaš komentar:


(opciono)
(nece biti prikazano)