Seminar za računarstvo i primenjenu matematiku, 18. mart 2014.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 18. marta 2014, sa početkom u 14:15 časova u sali 301f, Matematičkog instituta SANU.

Predavač: Iva Antović, Centar za muzeologiju i heritologiju, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu

Naslov predavanja: DIGITALIZACIJA DOKUMENTACIJA NEMATERIJALNE KULTURNE BAŠTINE

Sadržaj: Razvijanjem metodologije digitalizacije dokumentovanja baštine, na osnovu problema digitalizacije dokumentovanja cjelovitog nasljedja djelovanja Bokeljske mornarice, dokazaćemo da je moguće, u operacionalnom smislu stvaranje modela sistematizovane dokumentacije nematerijalnih i materijalnih segmenata kulturne baštine u vidu digitalnog zapisa, kao najpotpunije slike cjelovitosti dokumentacije o baštini.

Izradom modela jedinstvenog dokumentovanja cjelovitosti kulturne baštine, nastojali bismo da dokažemo da takozvano integralno dokumentovanje može da potvrdi dokumentacijski ideal da se kulturna baština tretira kao objedinjujuća materijalno i nematerijalno nerazdvojiva stvarnost.

To će, pored unaprijeđivanja tretmana i zaštite kulturne baštine uopšte, omogućiti i pristup stručnim i naučnim rezultatima proučavanja prošlosti koji je primjeren savremenim potrebama razvoja društva.

Neophodno je da kao jedan od osnova za razumijevanje kulturne baštine uzmemo u obzir i njenu procesualnu narav, a uz pomoć dokumentacijskih on line obrazaca, bili bismo u stanju da dokumentujemo sve baštinske koncepte određenog dobra.

Primjenom bottom-up pristupa zaštiti, omogućili bismo da u sam proces zaštite uključimo već identifikovane ili potencijalne baštinare. Na taj način, pored transparentnosti i javnog uvida u dokumentovanost kulturne baštine, znatno bismo olakšali saradnju kulturnih institucija u proučavanju kulturne baštine uopšte, ali i omogućili potpunije sagledavanje i očuvanje cjelokupnog nasljedja u praksi.



Ostavite vaš komentar:


(opciono)
(nece biti prikazano)