Seminar za računarstvo i primenjenu matematiku, 25. februar 2014.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 25. februara 2014, sa početkom u 14:15 časova u sali 301f, Matematičkog instituta SANU.

Predavači: Andrej Fajgelj, Rade B. Božović, Dušan Ranđelović, Kulturni centar Novog Sada

Naslov predavanja: ISKUSTVA BBNS PLATFORME IZ NOVOG SADA

Sadržaj: Informaciona revolucija je dovela biblioteke, muzeje i druge ustanove posvećene očuvanju kulturne baštine pred veliki izazov: kako očuvati svoju osnovnu odliku - javnost - i dopreti do građana koji masovno prelaze na nove medije?

Projekat digitalizacije koji predstavljamo u ovom radu inovativan je po tome što za cilj, pored očuvanja i dostupnosti, ima i promociju digitalizovane građe. Taj cilj postižemo savremenom platformom i izborom građe.

Platforma BBNS (Brojčana baština Novog Sada, http://bbns.rs/) je razvijena prethodne godine za Digitalnu javnu biblioteku Amerike (DPLA), a zatim prilagođena lokalnim potrebama tako da zahtevnim korisnicima nudi iskustvo i funkcionalnosti na koje su navikli, od jednostavnosti i brzine, preko napredne pretrage, do prilagodljivog dizajna koji omogućava pregled sa mobilnih uredjaja.

Etapni izbor građe se vrši empatično, tako da izađe u susret potrebama i zanimanjima korisnika.

Autori smatraju da će na taj način najvrednija kulturna baština postati ne samo dostupnija, već i "popularna", a matične ustanove zadržati status rasadnika kulture u digitalnom dobu.



Ostavite vaš komentar:


(opciono)
(nece biti prikazano)