Odeljenje za mehaniku, 18. decembar 2013.

Naredni sastanak Seminara biće održan u sredu, 18. decembra 2013. sa početkom u 17:15 časova u sali 301f, Matematičkog instituta SANU.

Predavač: Aleksandar Obradović, Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu

Naslov predavanja: O GLOBALNOM MINIMUMU VREMENA KOD BRAHISTOHRONOG KRETANjA ČAPLjIGINOVIH SAONICA

Sadržaj: Problem se sastoji u određivanju minimalnog vremena kretanja krutog tela sa neholonomnom vezom tipa sečiva izmedju dva zadata položaja u horizontalnoj ravni, uz neizmenjenu vrednost mehaničke energije. Problem je formulisan kao najjednostavniji mogući zadatak optimalnog upravljanja i rešavan je primenom Pontrjaginovog principa maksimuma. Dvotačkasti granični problem ovde je numerički rešavan metodom gađanja (Shooting Method).

Data je procena intervala u kojima se mogu nalaziti nedostajući početni uslovi, uključujući i nepoznate početne vrednosti spregnutih promenljivih.

Dat je grafički prikaz preko odgovarajućih površi u trodimenzionom prostoru nedostajućih uslova, od kojih svaka odgovara zadovoljenju jednog krajnjeg uslova.

Dato je nekoliko primera višestrukih rešenja principa maksimuma, od kojih je globalni minimum ono koje odgovara minimalnom vremenu.



Ostavite vaš komentar:


(opciono)
(nece biti prikazano)