Seminar za računarstvo i primenjenu matematiku, 10. decembar 2013.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 10. decembra 2013. sa početkom u 14:15 u sali 301f Matematičkog instituta SANU.

Predavač: Marija Milojević Jevrić, Matematički institut SANU

Naslov predavanja: OPTIMIZACIONI PROBLEMI KOD MAŠINSKIH ELEMENATA I SKLOPOVA

Sadržaj: Analiza dostupne literature o dizajnu mašinskih elemenata i sklopova ukazala je na pojavu mnogih optimizacionih problema, koji su najčešće kontinualnog tipa. Na ove probleme istraživači su primenjivali metodu konačnih elemenata, obične algebarske transformacije, Bajesove i veštačke neuronske mreže (za predikciju), hibridne evolutivne algoritme, genetske algoritme. Dolazi se do zaključka da simulacija što realnije situacije sa svim uticajnim parametrima može biti vremenski i/ili memorijski zahtevna. Zbog toga su se aproksimativne metode (tipa neuralnih mreža ili genetskih algoritama) pokazale prikladnijima. One omogućavaju dobijanje preciznijih rezultata za znatno kraće vreme rada.

Kao primer analizira se optimizacija faktora raspodele opterećenja duž linije kontakta spregnutog cilindričnog zupčastog para. Matematički model spregnutog cilindričnog zupčastog para je utvrđen u skladu sa ISO stadardima. Funkcija optimizacije ima 12 direktnih ulaznih vrednosti, dok se preostale vrednosti dobijaju jednostavnim algebarskim proračunom ili po potrebi Njutn-Rapsonovim metodom, nelinearnom interpolacijom, itd. Za optimizaciju su korišćeni genetski algoritmi integrisani u MatLab softver. Rezultati su pokazali da je najuticajni parametar na raspodelu opterećenja duž linije dodira nagibni ugao zupca kod zupčanika sa kosim zupcima, a zatim i koeficijenti pomeranja profila osnovne zupčaste letve. Uticajni parametri pripadaju grupi geometrijsko-konstrukcionih parametara. Optimizacijom je utvrdjeno da se teorijski može postići ravnomerna raspodela opterećenja za bilo koji broj zubaca iz opsega (18 - 54) i za bilo koji prenosni odnos (iz opsega 1-5).



Ostavite vaš komentar:


(opciono)
(nece biti prikazano)