Matematički fakultet na 7. Festivalu nauke ''Superheroji nauke''

Odraz u ogledalu vam govori da podsećate na nekog poznatog?

Prolaznici vas zagledaju, a i sami imate utisak da ste rođak velikog naučnika, glumca ili snažnog heroja, samo što se još pitate kog...

Ko pita ne skita, ali više nema potrebe da se pitate jer ćemo vam upravo to i otkriti.

Uz zanimljiv softver supertima Matematičkog fakulteta i Fakulteta bezbednosti na postavci "Imaš li superdvojnika" za tren oka možete da saznate da li ličite na Nikolu Teslu, Pitagoru ili Mariju Kiri.

Kako?

Pomoću procenata i koristeći značajne biometrijske tačke lica matematika dobija neverovatan obrt i za kratko vreme brojke pretvara u konture, a vas licem u lice upoznaje s vašim poznatim superdvojnikom.

●  Šta je prepoznavanje lica?

Prepoznavanje lica je metoda koja služi za automatsko prepoznavanje i identifikaciju osoba na osnovu digitalnih fotografija ili video zapisa.

Zahvaljujući mogućnostima savremenog hardvera i razvoju odgovarajućih matematičkih metoda, softver za prepoznavanje lica doživljava ekspanziju i sve veći napredak.

●  Kako softver radi?

Softver za prepoznavanje lica detektuje značajne tačke lica sa Vaše fotografije, a te tačke potom se odgovarajućim matematičkim transformacijama pretvaraju u kodove.

Svakom licu pridružen je odgovarajući kod, tako da se matematičkim poređenjem kodova može sa izvesnom tačnošću ustanoviti da li je Vaše lice slično nekom drugom čija se fotografija već nalazi u postojećoj bazi.

Softver za prepoznavanje lica jedan je od rezultata saradnje Matematičkog fakulteta i Fakulteta Bezbednosti Univerziteta u Beogradu na zajedničkom interdisciplinarnom projektu razvoja baze TOC-search za pretraživanje podataka o terorizmu i organizovanom kriminalu.

Prezenteri

Program

Festival nauke održava se od 5. do 8. decembra 2013. godine.

Radno vreme:

Četvrtak 5. i petak 6. decembar: od 10 do 18 sati

Subota 7. i nedelja 8. decembar: od 11 do 20 sati



Ostavite vaš komentar:


(opciono)
(nece biti prikazano)