Odeljenje za mehaniku, 20. novembar 2013.

Naredni sastanak Seminara biće održan u sredu, 20. novembra 2013. sa početkom u 18 časova u sali 301f, Matematičkog instituta SANU.

Predavač: Milutin Marjanov, profesor Univerziteta u penziji

Naslov predavanja: NESTABILNE ORBITE U SOLARNOM SISTEMU

Sadržaj: Razmatramo Njutnov sistem tri tela koja kruže u zatvorenim orbitama, izložena isključivo gravitacionim interakcijama. Kretanja tih tela, po pravilu, postepeno ulaze u rezonancu: periodi njihovih rotacija počinju da se odnose kao celi brojevi. Ta proporcionalnost je posledica činjenice da sistem vremenom dobija dinamičku konfiguraciju koja svakome telu obezbeđuje minimalnu potencijalnu energiju.

Rezonanca najčešće dovodi do stabilizacije orbita, ali, pri nekim odnosima perioda i do njihovih deformacija, to jest do haotičnih kretanja.

Scholl & Froeshle's (1974), J. Wisdom's (1983) i Marjanov (2011) su pokazali da se najizrazitija Kirkvudova praznina u Glavnom Pojasu asteroida poklapa sa orbitom u kojoj telo ima tri puta veću prosečnu ugaonu brzinu rotacije oko Sunca nego Jupiter.

U pitanju je, dakle, rezonanca 3/1.

Ovaj rad predstavlja pokušaj da se objasni geneza haotičnih kretanja i da se dobijeni rezultat primeni na Sunce i dve planete, kao i na Sunce, planetu i asteroid .

Pokazuje se da pored (kritičnih) 3/1 i 1/3 rezonanci, postoje i rezonance nižeg reda 5/3, 7/5,... i 3/5, 5/7,... koje takođe mogu dovesti do deformacija orbita.

Svaka planeta solarnog sistema ima jednu unutrašnju i jednu spoljašnju zonu u kojoj se nalaze te nestabilne orbite. Dobijeni rezultati mogu da posluže kao delimično objašnjenje postojanja praznina u Glavnom, kao i u Kujperovom Pojasu asteroida.

S obzirom da oko planete Saturn kruže brojni masivni sateliti (bar 62 meseca), vrlo je verovatno da praznine među Saturnovim prstenovima nastaju zbog rezonanci koje izazivaju haotična kretanja malih tela u odgovarajućim sistemima Saturn - mesec - asteroid.



Ostavite vaš komentar:


(opciono)
(nece biti prikazano)