Uspeh na Šangajskoj listi

Nedavno je u medijima objavljena vest da je ove godine Univerzitet u Beogradu poboljšao svoju poziciju na Šangajskoj listi 500 najboljih univerziteta na svetu.

Lista od 2003. godine rangira vrhunske akademske institucije, a Univerzitet u Beogradu je u izveštaju za 2013. godinu pozicioniran izmedju 301. i 400. mesta, što je veliki uspeh i značajan pomak u odnosu na prošlu godinu (između 401. i 500. mesta).

Ove godine najstariji srpski univerzitet je po prvi put rangiran i u jednom od naučnih polja, tačnije, matematici (između 101. i 150. mesta na svetu).

Ovaj izuzetni plasman je od velikog značaja za srpsku matematiku, a posebno za Matematički fakultet.

Akademsko rangiranje svetskih univerziteta (ARWU) obavljeno je na osnovu 6 indikatora. Ključna tačka za ovakav uspeh i plasman matematike među prvih 150 rangiranih jeste procenat radova u publikacijama koje su u prvih 20% rangiranih časopisa. Univerzitet u Beogradu dobio je 93.4 poena u ovoj kategoriji u oblasti matematike, što ga svrstava u ravan najboljih američkih univerziteta kao sto su Prinston ili Harvard, a predstavlja bolji rezultat od Berklija i Kembridža.



Ostavite vaš komentar:


(opciono)
(nece biti prikazano)