Seminar za računarstvo i primenjenu matematiku, 18. jun 2013.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 18. juna 2013, sa početkom u 14:15 u sali 301f MI SANU.

Predavači: Dragorad Milovanović, Zoran Bojković, Univerzitet u Beogradu

Naslov predavanja: OD TEORIJE INFORMACIJA DO OPTIMIZACIJE STANDARDNIH KODERA DIGITALNIH VIZUELNIH MULTIMEDIJA

Sadržaj: Analiziraju se relacije između relevantnih rezultata teorije informacija i optimizacionih tehnika u istraživanju i razvoju savremenih kodera digitalnog video signala. Teorija kodovanja sa oštećenjem informacija predviđa postojanje donje asimptotske granice srednjeg oštećenja (D) signala pod ograničenjem fiksnog srednjeg bitskog protoka (R).

Praktični kompromis između dozvoljenog oštećenja D i dostupnog bitskog protoka R u projektovanju kodera, zasniva se na optimizacionim procedurama pronalaženja lokalnih optimalnih operacionih R(D) tačaka kodera.

Standardni koderi zahtevaju diskretne optimizacione procedure nad skupom sistemskih radnih parametara kodera i dodatne optimizacione kriterijume koji proističu iz rada kodera u realnom vremenu (složenost, kašnjenje).

Cilj operacione teorije informacija je pronalaženje skupa radnih parametara kodera koji je optimalan u R(D) smislu, ali i efikasne optimizacione procedure zasnovane na brzim algoritmima (nasuprot potpunom pretraživanju prostora radnih parametara kodera).

U prvom delu prezentuju se istorijske perspektive evolucije metoda zasnovanih na teoriji kodovanja sa oštećenjem informacija i formulišu optimizacioni problemi u efikasnom kodovanju digitalnog video signala. Selektovani su osnovni radovi matematičke teorije telekomunikacija, determinističkog dinamičkog programiranja i diskretne verzije Lagrange metode multiplikatora, kao i njihove prvobitne primene na kodovanje signala.

U drugom delu rada analizira se operaciono upravljanje aktuelnim standardnim MPEG/ITU hibridnim video koderom. Pod ograničenjem maksimalnog bitskog protoka R, određen je kvantizacioni parametar QP na način da je minimizirano MSE oštećenje dekodovane slike kao rezultat optimalnog izbora radnih parametara kodera (iz konačnog skupa mogućih particija slike za izbor predikcije i transformacionog kodovanja, i raspoloživih kvantizera).



Ostavite vaš komentar:


(opciono)
(nece biti prikazano)