Студентски семинар, 1. децембар 2023.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 1. децембра 2023, у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 12 часова.
 
Предавач: Огњен Петров, Математички факултет Универзитета у Београду
 
Наслов предавања: УПОТРЕБА СОФТВЕРА SAGEMATH У ИСТРАЖИВАЊУ, СА ФОКУСОМ НА АЛГЕБАРСКУ И ТОРУСНУ ТОПОЛОГИЈУ

Апстракт:
Математичари током истраживања често могу налетети на рачунски захтевне делове, који, осим тога што су напорни, повећавају фактор људске грешке и могу утрошити корисно време. Због тога је употреба софтвера током рада неретко неизбежна. Даћемо кратак увод у то шта је SageMath, како и зашто га треба користити, као и истаћи које су његове предности наспрам других водећих глобалних софтвера сличне сврхе. Фокус ћемо пребацити на алгебарску и торусну топологију, и бавићемо се рачунањем хомологије и кохомологије, као кључних појмова алгебарске топологије. Биће демонстрирано како се уз помоћ софтвера могу рачунати наведене инваријанте за одређену класу простора везаних за симплицијалне комплексе, наиме момент-угао комплексе, коришћењем Хоштерове формуле.
 
Напомена: Предавања се могу пратити на даљину преко линка:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/CihYM6Nratzix7c8G/uJmcdEJs4INWQ8MEoLVzHRGxbfbBEWSBMwXBYcymVoj

Регистрациона форма је доступна на:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/M4zcEwxkzy5PqNS73

детаљније

Отворен позив за стручне праксе студената у оквиру Еразмус + програма, рок за пријаву 14. јануар 2024.

Универзитет у Београду је 27. новембра 2023. отворио позив за пријављивање за реализацију индивидуалне мобилности у оквиру Кључне акције 131 Еразмус+ програма мобилности студената за одлазак на стучне праксе (student mobility for traineeships).
Пријаве се као и до сада врше искључиво преко онлајн платформе Универзитета у Београду MobiON (https://mobion.bg.ac.rs/). Рок за подношење пријава истиче 14. јануара 2024. године у 23:59 часова.
 
У оквиру Кључне акције 131 (мобилност у земљама ЕУ и Исланду, Лихтенштајну, Норвешкој, Северној Македонији и Турској) студенти УБ могу да конкуришу за реализацију мобилности у оквиру програма стручне праксе на партнерским институцијама у иностранству или другим организацијама, како је прецизирано на платформи MobiON.  Напомињемо да оквиру овог позива мобилност студената може бити реализована најкасније до 31. јулом  2024. године.
 
Додатне информације о студентским праксама, условима и релевантној конкурсној документацији, као и пријавни формулар, доступни су на следећим линковима:
https://mobion.bg.ac.rs/erasmus+/erasmus-pages
https://mobion.bg.ac.rs/erasmus+/erasmus-pages/ub-students-and-staff/outgoing-mobility-types-and-eligibility
https://mobion.bg.ac.rs/erasmus+/open-calls
 
За сва евентуална питања и недоумице, молимо Вас да контактирате координаторе за мађународну сарадњу Математичког факултета, проф. Драгану Илић и проф. Зорицу Станимировић.

детаљније

Приступно предавање за избор доцента за ужу научну област Геометрија

Приступно предавање у оквиру конкурса за избор једног доцента  за ужу научну област: Геометрија

На конкурс се пријавио  1 кандидат.
Кандидат: др Милош Ђорић

Наслов предавања: „Праволинијске површи у тродимензионом еуклидском простору”

Датум, време и место одржавања: 15.12.2023. године  у 12 часова у сали 706.  

Чланови комисије:

1. др Мирјана Ђорић, ред. проф.
2. др Зоран Ракић, ред.проф.
3. др Срђан Вукмировић, ванр.проф
4. др Мирослава Антић, ванр.проф.
5. др Емилија Нешовић, ред. проф. (ПМФ у Крагујевцу)

Датум објављивања: 27.11.2023. године


 

детаљније

Семинар Геометрија и примене, 30. новембар 2023.

Наредни састанак Семинара биће одржан онлајн у четвртак, 30. новембра 2023. са почетком у 17.15.

Предавач: Semsi Eken Meric, Mersin University, Department of Mathematics, Mersin, Turkey

Наслов предавања: SOME REMARKS ON RIEMANNIAN SUBMERSION WHOSE TOTAL SPACE ADMITS RICCI SOLITON
 
Апстракт: A submersion between Riemannian manifolds, acting on the horizontal distribution by preserving both the metric and the structure, is speaking Riemannian submersion. This talk deals mainly with a Riemannian submersion whose total spaces admit a Ricci soliton. Here, considering potential field of Ricci soliton, we give some characterizations for which any fiber of such a submersion or target manifold to be Ricci soliton or almost Ricci soliton.

Линк за приступ предавању:
https://zoom.us/j/98010745100?pwd=WWRRQ0lVM1R5N293YTQrV3FLSm96QT09

Meeting ID: 980 1074 5100
Passcode: 570477

детаљније

Обавештење о расписивању конкурса- децембар- 2023.

Обавештење о расписивању конкурса- децембар- 2023.

детаљније

КГТА семинар, 30. новембар 2023.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 30. новембра 2023. године, у сали 301ф Математичког института САНУ са поечетком у 12.15.

Предавач: Раде Живаљевић

Наслов предавања: КРАТАК ПРЕГЛЕД ТЕХНИКА ТОПОЛОШКЕ КОМБИНАТОРИКЕ - II ДЕО
 
Апстракт:
Овде је реч је о тополошкој комбинаторици у којој се комбинацијом метода алгебарске (хомотопске) топологије и комбинаторних техника добијају информације о геометрији и топологији (хомотопски типови) разних конфигурационих простора (нпр. симплицијалних и полиедралних комплекса). Акцент ће бити на неким типичним (елементарним) примерима и конкретним израчунавањима, са посебним освртом на (комбинаторну) Морсову теорију и технику дијаграма простора. Предавање је намењено најширем кругу слушалаца, укључујући студенте и математичаре других специјалности.

Напомена: Предавања се могу пратити на даљину преко линка:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/XZawgjASPavABY37A/2t2yGBvU01onPAP3aSUKiNFb2Skjk-3w5XJruW-yaZh

Регистрациона форма је доступна на:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/sd3bebvvcBSNtN78B

детаљније

Коначна ранг листа кандидата за упис на докторске академске студије у школској 2023/2024. години

Објављена је коначна ранг листа кандидата за упис на докторске академске студије у трећем уписном року за школску 2023/2024. годину. Листу можете преузети овде.

детаљније

Потписан Анекс споразума о Сарадњи између Универзитета у Београду и Универзитета Црне Горе, 23. новембар 2023.

У Ректорату Универзитета у Београду, 23. новембра 2023. године потписан је Анекс важећег Споразума о сарадњи између Универзитета у Београду и Универзитета Црне Горе. Анекс је настао на иницијативу Математичког факултета Универзитета у Београду и Департмана за математику Природно-математичког факултета Универзитета Црне Горе, имајући у виду заједнички интерес у истраживању, развоју и промоцији математичких и рачунарских наука. Природно-математички факултет Универзитета Црне Горе и Математички факултета Универзитета у Београду већ имају интензивну сарадњу, а формализацијом у виду анекса се омогућавају практична решења и прецизније дефинишу услови сарадње између ове две институције. Анексом је омогућено да два факултета могу потписивати посебне уговоре о сарадњи, размењивати студенте, академско и стручно особље и спроводити заједничке истраживачке активности, пројекте, курсеве, конференције, семинаре и предавања.
 
Документ су, у Ректорату у Београду, потписали у име Универзитета у Београду ректор проф. др Владан Ђокић и декан Математичког факултета проф. др Зоран Ракић, а у име Универзитета Црне Горе ректор проф. др Владимир Божовић и декан Природно математичког факултета проф. др Миљан Биговић. У срдачном разговору ректора и декана обострано је закључено да постоје изузетне могућности за унапређење академских односа, посебно у области математике и рачунарства, али и у области астрономије и астрофизике.
 
Информација о овом догађају доступна је и на сајту УБ: https://www.bg.ac.rs/sr/vest.php?id=2341

 

 

детаљније

Јавни позив за доделу грантова за путовања у оквиру Хоризонт Европа програма

Министарство науке, технолошког развоја и иновација додељује средства за финансирање путовања истраживача на радне састанке и скупове у иностранству који су организовани у оквиру ИИ стуба Хоризонт Европа програма: Глобални изазови и европска индустријска конкурентност, на догађаје организоване у оквиру:
Кластера 1 Здравље
Кластера 2 Култура, креативност и укључиво друштво
Кластера 3 Цивилна сигурност за друштво
Кластера 4 Дигитализација, индустрија и свемир
Кластера 5 Клима, енергија и мобилност
Кластера 6 Храна, биоекономија, природни ресурси, пољопривреда и животна средина
 
Детаљније информације можете наћи на интернет страници Министарства
https://nitra.gov.rs/cir/ministarstvo/javni-pozivi-i-konkursi/javni-pozivi-i-konkursi?view=article&id=391:javni-poziv-za-dodelu-grantova-za-putovana-u-okviru-horizont-evropa-programa&catid=18

детаљније

Семинар из астрономије и астрофизике, 28. новембар 2023.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 28. новембра 2023, у сали 809 Математичког факултета са почетком у 18 часова.
 
Предавач: Др Бојан Арбутина, ванредни професор Математичког факултета Универзитета у Београду
 
Наслов предавања: W UMa-TYPE CONTACT CLOSE BINARY SYSTEMS AND THEIR STABILITY

детаљније

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести