Вебинар за наставнике о MATLAB Grader алату, 9. фебруар 2023.

MATLAB Campus-Wide лиценца је почетком децембра 2022. успешно покренута на Универзитету у Београду (http://www.matf.bg.ac.rs/vesti/3971/campus-licence-za-matlab-za-nastavnike-i-studente-na-univerzitetu-u-beogradu/). Захваљујући овој лиценци, сви наставници, студенти и истраживачи имају неограничен приступ MATLAB-у, Simulink-у и свим његовим алатима.

Између осталог, омогућен је неограничен приступ најновијим MATLAB алатима, као што је MATLAB Grader, који

-омогућава наставницима аутоматско оцењиивање MATLAB кодова и скалирање поена у било ком окружењу за учење, што штеди време и смањује могућност људских грешака при прегледању задатака,

-омогућава студентима да предају (учитају) свој рад и брзо добију повратне информације о свом коду, и тако брзо идентификују и исправе грешке.

Вебинар о могућностима коришћења алата MATLAB Grader у оквиру Campus-Wide Matlab лиценце на Универзитету у Београду, биће одржан у четвртак, 9. фебруара 2023. са почетком у 14 часова. Семинар је намењен наставницима, а учешће је неопходна регистрација на страници:

https://www.mathworks.com/company/events/seminars/ml-grader-workshop-3957173.html

детаљније

Анкета за студенте о вишејезичности на универзитетима Circle U. савеза

Универзитет у Београду је чланица Circle U. универзитетског савеза ( www.circle-u.eu) који, уз подршку Европске комисије, окупља 9 универзитета из: Данске, Норвешке, Немачке, Уједињеног краљевства, Белгије, Француске, Аустрије, Србије и Италије.

Један од циљева Circle U. савеза је очување разлчитих језика на универзитетима, што је од кључног значаја за студенте, јер им пружа бројне могућности на пољу општег образовања, културне сарадње, међууниверзитетске размене и развоја каријере.

Позивају се студенти Универзитета у Београду да издвоје 10-15 минута и попуне упитник за Circle U. истраживање, јер на тај начин могу да учествују у обликовању своје будућности и образовања генерација које долазе. Мишљење самих студената је суштински део Circle U. истраживања, чији резултати ће се читати широм Европе.

Упитнику се може приступити на следећем линку

https://www.circle-u.eu/news/2022/language-learning-survey.htmlU. (circle-u.eu)


или скенирањем QR кода са слике.

детаљније

Јавни позив за доделу стипендија студентима докторских академских студија 

Министарство  науке, технолошког развоја и иновација је 25. јануара 2023. објавило Јавни позив за учешће у средствима Министарства за 2023. годину за 14 програмских активности из области науке.
 
https://nitra.gov.rs/vest/1220/objavljen-javni-poziv-za-ucesce-u-sredstvima-u-2023-godini.php
 
У оквиру овог јавног позива објављен је и 23. Јавни позив за доделу стипендија студентима докторских академских студија на високошколским установама чији је оснивач Република Србија, који се укључују у рад акредитованих научноистраживачких организација чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе (програмска активност под редним бројем 1).
 
Министарство додељује укупно до 200 стипендија за више научних области, између осталих за математику, компјутерске науке и механику (до 8 стипендија) и геонауке и астрономију (до 6 стипендија).
 
Јавни позив за стипендирање докторанада отворен је до 24. фебруара.2023. године. Критеријуми, упутство и обрасци за пријаву, као и остале релевантне информације могу се наћи на страници
 
https://nitra.gov.rs/tekst/sr/910/javni-poziv-za-ucesce-u-sredstvima-u-2023-godini.php

детаљније

ПРИЈАВА/ОДЈАВА/ЗАМЕНА ПРЕДМЕТА у 2. СЕМЕСТРУ ШКОЛСКЕ 2022/2023. године

Пријава/замена/одjава курсева у 2. семестру школске 2022/2023. године се врши искључиво online слањем молбе преко хипатије од 10.02.2023. до 23.02.2023.

детаљније

Јавни позив за учешће у средствима Министарства науке, технолошког развоја и иновација за 2023. годину 

Министарство  науке, технолошког развоја и иновација је 25. јануара 2023. објавило Јавни позив за учешће у средствима Министарства за 2023. годину за 14 програмских активности из области науке.
 
https://nitra.gov.rs/vest/1220/objavljen-javni-poziv-za-ucesce-u-sredstvima-u-2023-godini.php
 
Текст Јавног позива са комплетним списком програмских активности, роковима за подношење пријава и неопходном документацијом за сваку програмску активност, доступни су на страници
 
https://nitra.gov.rs/tekst/sr/910/javni-poziv-za-ucesce-u-sredstvima-u-2023-godini.php
 
Рок за подношење пријава за програмску активност број 12 - Суфинансирање научних скупова у Србији је 30 дана од објављивања позива (закључно са 24. фебруаром 2023).

детаљније

Одељење за механику, 25. јануар 2023.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 25. јануара 2023, у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 18 часова.

Предавач: Милош Ђорић, Математички факултет Универзитета у Београду

Наслов предавања: БЛИЗУ КЕЛЕРОВА МНОГОСТРУКОСТ S^3xS^3 И ЊЕНЕ ГЕОДЕЗИЈСКЕ ЛИНИЈЕ

Апстракт: Близу Келерове многострукости представљају једну од 16 класа скоро хермитских многострукости. Дефинисане су условом да је коваријантни извод скоро комплексне структуре, у односу на одговарајућу Леви Чивита конексију, кососиметрицан. Први нетривијални примери оваквих многострукости, које нису уједно и Келерове, постоје тек у димензији 6. Поред тога, шестодимензионалне близу Келерове многострукости су градивни блокови произвољних близу Келерових многострукости. Једине шестодимензионалне близу Келерове многострукости које су још и хомогене су: сфера S^6, производ сфера S^3xS^3, комплексни пројективни простор ЦP^3 и застава многострукост F_{1,2}(C^3), при цему се последње три многострукости посматрају са метрикама које су различите од стандардних.
 
На предавању ће бити приказана близу Келерова структура на производу сфера S^3xS^3, као и извођење једначина геодезијских линија. Познавање експлицитних параметарских једнацина ових кривих од велике је вазности за изучавање многих класа подмногострукости. Ови резултати објављени су у раду:
 
M. B. Djoric, M. Djoric, M. Moruz, Geodesic lines on nearly Kahler S^3xS^3, J. Math. Anal. Appl. 466 (2018), 1099-1108.
 
Предавања можете пратити на даљину преко странице:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/YfY2cZTcN3YwGqFjc
 
Регистрација ѕа учешће на семинару је доступна на следећој страници:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/o9cuDZYqrq7jvFxw8
 
Архива снимљених предавања се налази на страници:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/j9rAJJvBQHx2zgSSH

детаљније

Списак тема мастер радова одобрених на 400. седници ННВ-а одржаној 20.01.202. године.

Детаљније

детаљније

Студентски семинар, 20. јануар 2023.

Наредни састанак Семинара биће одржан онлајн и уживо у петак, 20. децембра 2023, у сали 301ф Математичког института САНУ, са почетком у 12 часова.

Предавач: Алекса Милојевић, Универзитет у Принстону

Наслов предавања: СЛУЧАЈНИ ПРИЈАТЕЉСКИ ГРАФОВИ

Апстракт:
Претпоставимо да имамо два проста неусмерена графа са темена, i Y. Замислимо да темена графа Y представљају особе, и да су њихова пријатељства представљена гранама овог графа. Узмимо произвољан распоред ових особа на темена графа и постматрајмо следећи процес. Две особе смеју да замене места уколико су пријатељи и уколико су темена на којима стоје у графу суседна. Природно је запитати се да ли се сваки распоред може трансформисати у сваки други применом ових потеза.

У овом предавању, увешћемо појам пријатељских графова и извести неке од њихових основних особина. Затим ћемо увести Ердош-Рењијев модел случајних графова, G(n, p), и размотрити случај када су i Y случајни графови. Наиме, описаћемо граничну вероватноћу за коју можемо очекивати да од сваког распореда може стићи до сваког другог, применом горе описаних потеза.

Линк за приступ предавању:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/CihYM6Nratzix7c8G/uJmcdEJs4INWQ8MEoLVzHRGxbfbBEWSBMwXBYcymVoj

Линк за регистрацију:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/M4zcEwxkzy5PqNS73

детаљније

Семинар Катедре за рачунарство и информатику, 12. јануар 2023.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 12. јануара 2023, у учионици 718 Математичког факултета и онлајн са почетком у 18 часова.

Предавач: Биљана Стојановић

Наслов предавања: ПРИМЕНА МЕТОДА ИСТРАЖИВАЊА ПОДАТАКА НА УПОТРЕБУ КОДОНА РАДИ КЛАСИФИКАЦИЈЕ ПРОТЕИНСКИХ СЕКВЕНЦИ И ОДРЕЂИВАЊА МЕЂУСОБНЕ СЛИЧНОСТИ ВИРУСА

Апстракт предавања је доступан на следећој адреси:
http://computing.math.rs/files/2023-01-12-biljana-stojanovic.pdf
 
Линк за приступ предавању: http://computing.math.rs/meet

детаљније

Други сусрет математичара Србије и Црне Горе, 26-28. јануар 2023, Београд

Са задовољством Вас обавештавамо да ће се Други сусрет математичара Србије и Црне Горе одржати 26-28. јануара 2023. у Београду. Скуп заједнички организују Математички институт САНУ, Математички факултет у Београду, Природно-математички факултет у Подгорици, Матица српска- Друштво чланова у Црној Гори и Математички форум Црне Горе. Позивамо Вас да узмете учешће на овом скупу, а радови који прођу рецензентску оцену имаће могућност публиковања у часопису Publications de l'Institut Mathématique.

Препоручени смештај по повлашћеним ценама за учеснике конференције су хотел „Палас“ и хостел „Код Вука“. Котизација која укључује свечану вечеру износи 12000 динара, односно 100 евра за учеснике изван Србије.

Форма за регистрацију
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScZsFmShi44OyJzNRDhk144MI9lXDhcGJkouF5vXWdBdV0ZWA/viewform?hl=sr

Додатне информације о конференцији, котизацији и учешћу се могу наћи на сајту:  https://konferencije.matf.bg.ac.rs/smscg2023/

За сва питања, можете се обратити организаторима скупа путем мејла
smscg{at}mi.sanu.ac.rs


За Организациони одбор СМСЦГ

проф. др Бојана Милошевић, Математички факултет Универзитета у Београду
др Ђорђе Баралић, Математички институт САНУ

детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести