Међународни дан жена и девојака у науци

Међународни дан жена и девојака у науци, 11. фебруар, обележава се данас свуда у свету. Тим поводом одржан је данас у седишту UNESCO-а у Паризу догађај посвећен равноправности полова у науци, на коме је једна од говорника била и наша проф. др Драгана Илић, са Катедре за астрономију.

Више детаља о догађају на линку:
https://en.unesco.org/events/international-day-women-and-girls-science

Истог дана отворена је и тродневна научна конференција „Научнице у друштву“ у Свечаној сали САНУ, на којој је имала излагање и наша проф. др Олга Атанацковић са Катедре за астрономију.

Више о конференцији на линку:
https://www.sanu.ac.rs/naucnice-u-drustvu/

Како би осигурале потпуно и једнако учешће жена и девојака у научним круговима, Уједињене нације су 2015. године прогласиле 11. фебруар за Међународни дан жена и девојака у науци. Више детаља на линку: https://en.unesco.org/commemorations/womenandgirlinscienceday

детаљније

Студирање у Русији

Министарство високог образовања и науке Русије и Росотрудничество објављују конкурс за пријем држављана Републике Србије и сународника који стално живе у Србији, на школовање у 2020/2021. академској години о трошку федералног буџета (квота) у образовним институцијама за високо образовање у Руској Федерацији

Студенти имају могућност да:

  • Наставе школовање одмах после стицања претходног образовања (средња школа, висока школа, факултет)
  • Студирају бесплатно
  • Добијају новчану стипендију (у износу од 1.300 рубља и више у зависности од региона и одређеног факултета) без обзира на академски успех
  • Буду смештени у студентском дому

Више информација

детаљније

Одељење за математику, 7. фебруар 2020.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 7. фебруара 2020. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15.

Предавач: Бојана Фемић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: ОД АЛГЕБРИ, ПРЕКО МОНОИДАЛНИХ КАТЕГОРИЈА, БИКАТЕГОРИЈА, ДО ДУПЛИХ КАТЕГОРИЈА

Апстракт:
Ово предавање би било специфична шетња кроз горе наведене појмове из перспективе мог истраживања у различитим периодима, до данас. Villamayor и Zelinsky су 1977-ме конструисали један бесконачни тачни низ кохомолошких група са три типа коефицијената, а у односу на комутативни прстен A. Као део мог докторског рада 2005-те интерпретирали смо другу кохомолошку групу из тог низа с коефицијентом у Пикаровој групи од A⊗A. Неколико година касније, заменивши A одређеним типом симетричне моноидалне категорије C, конструисала сам аналогни бесконачни тачни низ, где се на месту Пикарових група тензорских потенција од A налази Брауер-Пикарова група Deligne тензорских производа од C. Будући да је Брауер-Пикарова група Гротендикова група моноидалне категорије "бимодуло категорија над Deligne потенцијама од C", а ова моноидална категорија је трункација одговарајуће моноидалне 2-категорије, поставља се питање да ли је сличну конструкцију последњег бесконачног тачног низа могуће извести користећи пуну структуру поменуте моноидалне 2-категорије и до каквог би тачно резултата то довело.

Будући да је због многобројности аксиома овакве структуре експлицитан рачун са њом изразито незгодан посао, пожељне су неке "пречице". Ова потрага ме је довела до извесног Шулмановог резултата о дуплим категоријама, али је питање да ли је он као такав применљив на мој проблем. Уколико није, могао би указати на правац у ком би се могло тражити неко прикладније решење, које би, због природе проблематике, евентуално дало један свеобухватнији резултат.

Ово је наставак предавања одржаног 20.12.2019.

детаљније

Студентски семинар, 14. фебруар 2020.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 14. фебруара 2020. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 12 часова.

Предавач: Стефан Ивковић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: ПОЛУ-ФРЕДХОЛМОВИ ОПЕРАТОРИ НА ХИЛБЕРТОВИМ S*-МОДУЛИМА И ОДГОВАРАЈУЋИ СПЕКТРИ

Апстракт:
Настављајући се на претходно предавање где смо дефинисали стандардни Хилбертов S*-модул и показали нека основна својства, у овом предавању ћемо дефинисати Фредхолмов оператор на стандардном модулу и презентовати резултате Мишченка и Фоменка. Затим ћемо дефинисати полу-Фредхолм оператор на стандардном модулу и презентовати резултате из рада "Semi Fredholm theory on Hilbert C*-modules".

детаљније

Инфо-семинар 'Искуства припреме и реализације ERC пројекта'

Математички факултет организује инфо-семинар о припреми пројеката за European Research Council (ERC) у петак 14. фебруара 2020. у сали 706 са почетком у 12 часова.

На семинару ће говорити:

Др Магдалена Ђорђевић, са Института за физику Београд, добитница ERC пројекта

Позивамо заинтересоване наставнике и истраживаче Математичког и других факултета природно-математичке групације, као и остале институције Универзитета у Београду да дођу и чују више о ERC пројектима.

детаљније

Математички факултет је умањио школарине за око 5,5 милиона динара да би помогао својим студентима

Математички факултет је, свестан тешке материјалне ситуције у којој живи велики број студената, и ове године изашао у сусрет њиховим многобројним молбама за смањење школарине.
Основ за смањење школарине је била тешка финансијска ситуација у породици и здравствени проблеми студената. Само по овом основу (не рачунајући друге основе за смањење или ослобађање од школрине на које нас обавезује Закон) Факултет је умањио школарине за око 5,5 милиона динара.

детаљније

Припремна настава за школску 2020/2021. годину

Почело је пријављивање за други циклус припремне наставе за полагање пријемног испита из математике и траје до 25. фебруара 2020. године

Линк за пријављивање

Математички факултет организује два циклуса припремне наставе за полагање пријемног испита из математике за будуће студенте и све заинтересоване. Поред ова два циклуса припремне наставе Математички факултет организује и два теста за проверу знања, као и пробни пријемни испит

Детаљније информације о припремној настави можете видети на:

http://pripremna.matf.bg.ac.rs/

детаљније

МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ - ИНДУСТРИЈА 4.0

КОНКУРС ЗА УПИС НА МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ ШКОЛСКЕ 2019/2020. ГОДИНЕ

Машински и Математички факултет Универзитета у Београду у школској 2019/2020. години уписују студенте у прву годину мастер академских студија на заједнички студијски програм Мастер академске студије Индустрија 4.0 (120 ЕСПБ).

детаљније

Списак тема мастер радова одобрених на 368. седници ННВ-а одржаној 24.01.2020. године

Детаљније

детаљније

Семинар за реалну и комплексну анализу, 20-23. јануар 2020.

Од 20. до 23. јануара гост Семинара за реалну и комплексну анализу биће Evgenѕ Sevost'yаnov (Zhytomyr Ivan Franko State University, Zhytomyr, Ukraine and Institute of Applied Mathematics and Mechanics of NAS of Ukraine, Slov'yans'k).

Професор Evgeny Sevost'yanov одржаће серију предавања на тему:
ON DISTORTION ESTIMATES OF A MODULUS OF FAMILIES OF PATHS UNDER MAPPINGS.

Предавања ће бити одржана у сали РЛАБ Математичког факултета по следећем распореду:

понедељак 20.1.2020. од 14 часова,
уторак 21.1.2020. од 14 часова,
среда 22.1.2020. од 14 часова,
четвртак 23.1.2020. од 12 часова.

детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести