Семинар за рачунарство и примењену математику, 11. октобар 2022.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 11. октобра 2022, у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14.15 часова.

Предавач: Петар Луковац, Факултет организационих наука

Наслов предавања: ПАМЕТНИ СИСТЕМ ЗА ПРАЋЕЊЕ ПОРЕКЛА ОРГАНСКОГ МЕДА ЗАСНОВАН НА BLOCKCHAIN ТЕХНОЛОГИЈАМА

Апстракт:
Предмет истраживања представља паметни систем за праћење порекла органског меда заснован на blockchain технологијама. У првом делу анализирани су релевантни концепти интернета интелигентних уређаја и blockchain технологија, у контексту праћења порекла хране.  Затим, биће предложен пословни модел и пројектован софтверски систем за праћење порекла меда. Предложени систем се састоји од паметних кошница опремљених одговарајућим IoT уређајима за прикупљање података из окружења и условима у којима мед настаје. Прикупљени подаци ће се складиштити у blockchain мрежи како би се обезбедила њихова веродостојност и доступност. Крајњи купци ће имати могућност приступа подацима у blockchain мрежи, како би проверили порекло меда.  Истраживање спремности корисника за прихватање предложеног система засновано је на UTAUT2 и TAM моделима. Резултати анализе указују да су периципирана ефикасност коришћења и перципирани напор од кључног значаја, док утицај цене производа није статистички значајан.

Напомена: Састанак Семинара се може пратити на даљину преко линка
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/YoqHWKALRkRTbK9So

За активно учешће неопходна је регистрација преко линка:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/wnz6oyxsQsy29LfJA/MjQ__eH607WeAL9X7IFtUI98xdQQgVkp-ljiEKPPfXr

детаљније

Јавни позив Фондације Темпус за пријављивање предавача на високошколским установама за обуку за извођење наставе на енглеском језику

Фондација Темпус, путем пројекта подржаног од стране амбасаде Сједињених Америчких Држава у Београду, објављује јавни позив за обуке предавача за извођење наставе на енглеском језику на четири највећа државна универзитета у Србији: Универзитету у Београду, Универзитету у Новом Саду, Универзитету у Нишу и Универзитету у Крагујевцу.

Обука ће бити спроведена од стране стручњака у области англистике и представника горе наведених државних универзитета. Обука би отпочела почетком новембра 2022. године и трајала би око два месеца, а план и динамика  били би утврђени у договору између полазника и предавача (један до два двочаса недељно).

Учешће у обуци је бесплатно, а учесницима ће бити обезбеђени и материјали за рад. Обука ће бити спроведена у просторијама матичних универзитета. На крају обуке, свим полазницима који положе завршни тест биће додељен сертификат који издаје Фондација Темпус.

Више информација и пријавни формулар могу се наћи на страници

http://bg.ac.rs/sr/vest.php?id=1951

Пријава траје до недеље, 15. октобра 2022. године.

детаљније

ДАНИ ОТВОРЕНЕ НАУКЕ 3. 11. 2022. и 4. 11. 2022.

Већ традиционални скуп Дани отворене науке у Србији одржаће се четврти пут.

Универзитет у Београду организује Дане отворене науке са циљем да информише локалну истраживачку заједницу о принципима отворене науке и актуелним међународним активностима у овој области. Овогодишње издање је повезано са националним EOSC Tripartit Eventom, NI4OS-Europe Dissemination Event и VBC-RRI Dissemination Eventom.

Циљ скупа је да се истраживачима, као и свима онима који раде у науци, прикаже шта је све релизовано у Србији и региону у претходне две године, али и да се представе инцијативе које ће се тек реализовати.

Место: Технолошки парк Звездара. Биће организован аутобуски превоз из центра града.
Регистрација је јединствена за све сесије и доступна је на: https://open.ac.rs/index.php/registration-form

Целокупан програм можете погледати на:
https://open.ac.rs/index.php/osd2022

детаљније

'Савремена математика и примене – AfterMath', 26-30. октобар 2022, Палић

Студентска конференција “Савремена математика и примене – AfterMath“ одржаће се од 26. до 30. октобра 2022. године у Студентском комплексу „Палић“ на Палићу.
Конференција има за циљ да промовише мултидисциплинарност као и да створи јединствену прилику за размену и имплементацију научних достигнућа, те упозна студенте са њиховим могућностима након завршетка студија. Учешћем на догађају студенти се могу едуковати у вези са актуелним и интересантним питањима из области математике, информатике и астрономије.
Од најбољих професора Универзитета у Београду и гостујућих предавача из компанија партнера пројекта, имаћете прилику да учите и упознате се са новим правцима у истраживањима и постигнутим резултатима, те да се информишете о начину пословања водећих компанија на нашем тржишту и стекнете неопходна знања за прве кораке у изградњи каријере. Компаније својим предавањима покривају популарне теме из софтверског инжењеринга, гејминга, актуарства и нових програмских језика. Више информација можете пронаћи на сајту.

детаљније

Привремена недоступност факултетских сервиса

Због нестанка електричне енергије, студентски сервиси (Алас и Хипатија) нису били доступни од 11 до 15 часова.

Хвала на разумевању.

детаљније

Рад читаонице у октобру

Читаоница библиотеке неће радити следећих датума у ​​октобру: 6, 7, 10, 11, 12, 13, 14. и 17. јер ће се у њој бавити упис студената у више године.

детаљније

Вероватносне логике, 6. октобар 2022.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак 6. октобра 2022. онлајн и уживо, у сали 301ф Математичког института САНУ, са почетком у 14.15 часова.

Предавач: проф. др Небојша Икодиновић, Математички факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: CARNAPIAN INDUCTIVE LOGIC

Апстракт: In the recent decades, Carnapian inductive logic becomes a fruitful field of research in pure mathematical logic with promising applications in areas as diverse as philosophy, artificial intelligence, cognitive science and mathematics. We present a survey of some modern approaches to probabilistic logics that are in line with Carnap’s work on probability and induction.

Регистрација за учешће на семинару је доступна на линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/gvS3adhP2bTJ8ZuDT

Уколико сте већ регистровани, предавање можете пратити на линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/kdyH6izdfFkxcpe8P/?group=kdyH6izdfFkxcpe8P

Корисници који нису регистровани могу пратити пренос предавања на линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/kdyH6izdfFkxcpe8P/dfY9Pl_YG7KGHRkRYJvnG25EFxvhExKZGXaiNBh_lfA

детаљније

Обавештење о расписивању конкурса- октобар - 2022.

Обавештење о расписивању конкурса- октобар - 2022.

детаљније

Семинар за рачунарство и примењену математику, 7. октобар 2022.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 7. октобра 2022, у сали 301ф са почетком у 14.15 часова. У питању је заједнички састанак са Одељењем за математику.

Предавач: Владимир Јаћимовић, Природно-математички факултет Универзитета Црне Горе

Наслов предавања: УСПОН ПО ПРИРОДНОМ ГРАДИЈЕНТУ У ЕВОЛУЦИОНАРНИМ ИГРАМА

Апстракт: На почетку предавања ћемо се осврнути на основне методе оптимизације који се користе у машинском учењу. Ови методи се дијеле на технике засноване на градијенту (као што је градијентни успон) и технике које (на први поглед) не користе градијент (случајна претрага, еволуционарни алгоритми, генетички алгоритми). У другом дијелу предавања се бавимо еволуционарним играма. Теорија еволуционарних игара је подобласт Теорије игара, која је заснована 1970-их година, инспирисана принципима Дарвинове теорије еволуције. Показаћемо да еволуционарна динамика може бити разамтрана као процес колективног учења, током којег се реализују алгоритми оптимизације на статистичким многострукостима (просторима вјероватносних распођела). Размотрићемо како се у еволуционарним играма реализују различите технике оптимизације и покушати да одговоримо на питања:

а) Шта популација током еволуционарне игре настоји да максимизује?
б) Како јединке унутар популације (несвјесно) учествују у достизању овог колективног циља, пратећи своја једноставна правила понашања?

Коначно, кратко ћемо се осврнути на примјену ових парадигми и алгоритама у вјештачкој интелигенцији.

Напомена: Састанак Семинара се може пратити на даљину преко линка https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/YoqHWKALRkRTbK9So

За активно учешће неопходна је регистрација преко линка: https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/wnz6oyxsQsy29LfJA/MjQ__eH607WeAL9X7IFtUI98xdQQgVkp-ljiEKPPfXr

детаљније

Семинар из вештачке интелигенције, 5. октобар 2022.

Наредни састанак Семинара биће одржан онлајн у среду, 5. октобар 2022, од 19-20 часова.

Предавач: Александар Такачи, Технолошки факултет Универзитета у Новом Саду

Наслов предавања: ФАЗИ СКУПОВИ И ЊИХОВА ПРИМЕНА

Апстракт:
Након што је Лофти Заде (енгл. Lofti Zadeh) 1958. увео појам фази скупа почела је њихова широка примена. Фази контолери су се већ почетком 1970. користили за контролу разних процеса. Данас су незамењиви део већине кућних уређаја.   Проширење домена логичких оператора на јединични интервал називамо фази логиком. На овом предавању представићемо коришћење фази логике у проблемима комбинаторне оптимизације конкретно проблема мимималне и максималне покривености.

1. L.A. Zadeh Fuzzy sets, Information and control, 8(3) 239-354 (June 1965)

2. Matlab Fuzzy Toolbox tutorial, https://www.mathworks.com/help/fuzzy/

3. Д. Дракулич , Ал. Такачи , М. Марић, Covering Location Problems with Different Aggregation Operators, Filomat 31(2) 513–522  (2017), DOI 10.2298/FIL1702513D

Напомена: Регистрациона форма за учешће је доступна на линку: https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/CW5nJWDSEZDj7p32p

Уколико желите само да пратите предавање без могућности активног учешћа, пренос је доступан на линку: https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/4LNW8WtML7rLKojoz

детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести