Семинар Биоинформатика, 24. фебруар, 2021.

Наредни састанак семинара Биоинформатика биће одржан онлајн у среду, 24. фебруара 2021. са почетком у 18:15.

Предавач: Анђела Родић, асистент Биолошког факултета Универзитета у Београду

Наслов предавања: БИОФИЗИЧКИ И БИОИНФОРМАТИЧКИ ПРИСТУП У ИСТРАЖИВАЊУ ПРЕНОШЕЊА ВИРУСА SARS-COV-2 У ПОПУЛАЦИЈИ

Апстракт:
Биофизичари са Биолошког факултета су, у сарадњи са научницима и наставницима са Института за физику и Медицинског факултета, спровели истраживање утицаја демографских и климатских фактора на преношење вируса-изазивача болести COVID-19. Истраживање комбинује биофизику (примена нелинеарних динамичких компартменталних модела), биоинформатику (прикупљање и анализа велике количине података) и анализу широко распрострањених образаца раста инфекције ("scaling relations" у биофизици). Добијени резултати указују на то да неколико демографских и метеоролошких фактора значајно утиче на инхерентну преносивост (основни репродукциони број) вируса у популацији. Такође је анализирана и диспропорција између интензивног ширења инфекције у Вухану (Hubei) и много мањих бројева заражених у другим кинеским провинцијама. Предложено је да се ова загонетка може објаснити комбинацијом значајно веће инхерентне преносивости вируса у Вухану (R0 које зависи управо од фактора средине) и веће ефикасности мера за сузбијање епидемије у другим провинцијама. Укупно гледано, резултати ових анализа указују на то да динамика ширења епидемије може значајно да зависи од потенцијално високо хетерогених и наизглед случајних фактора, као што су варијације у демографским и метеоролошким условима, као и од њихове сложене интеракције са уведеним мерама контроле. Разумевање ових фактора је кључно, не само за анализу ризика током пандемије, већ и за дугорочно предвиђање понашања вируса у популацији у случају да болест постане ендемична.

Линк за приступ предавању:

Meeting number (access code): 183 485 1215
Meeting password: 3ZHyPQJG2C6
Линк ће бити активан од 18h. Организатор семинара Биоинформатика је Српско друштво за биоинформатику и рачунарску биологију (http://www.birbi.matf.bg.ac.rs/)

Кратка биографија предавача: Анђела Родић је асистент Биолошког факултета на Катедри за општу физиологију и биофизику. Као члан групе проф. Марка Ђорђевића, Анђела се бави истраживањима у области системске биологије, односно биофизичког моделовања биолошких система.

детаљније

Семинар за геометрију и примене, 25. фебруар 2021.

Наредни састанак Семинара биће одржан онлајн у четвртак, 25. фебруара 2021. са почетком у 17:15.

Предавач: Мића Станковић, Природно-математички факултет, Ниш

Наслов предавања: АЈЗЕНХАРТ- КЕЛЕРОВИ ПРОСТОРИ И ХОЛОМОРФНО ПРОЈЕКТИВНА ПРЕСЛИКАВАЊА

Апстракт:
Уводи се дефиниција Ајзенхарт-Келерових простора. Добијене су неке интересантне релације за пет тензора кривине и одговарајућих пет Ричијевих тензора. Уводе се холоморфно пројективна пресликавања Ајзенхарт-Келерових простора која очувавају скоро комплексну структуру. Добијени су неки инваријантни геометријски објекти ових пресликавања типа пројективних параметара Томаса и типа Вејловог тензора.

Детаљи приступа:
Meeting link
https://matf.webex.com/matf/j.php?MTID=m26d5b3d706955c396ab6dadfc60f5081
Meeting number (access code): 183 791 6747
Meeting password: bCscVu3MH44

детаљније

Одељење за математику, 26. фебруар 2021.

Наредни састанак Семинара биће одржан онлајн у петак, 26. фебруара 2021 са почетком у 14:15.

Предавач: Синиша Ђ. Месаровић, Универзитет у Вашингтону

Наслов предавања: PHYSICAL FOUNDATIONS OF MESOSCALE CONTINUA

Апстракт:
Assume that the physics on the microscale (interactions between atoms, molecules, defects in crystals ...) is understood. What is the appropriate mesoscale continuum theory for the problem? What are the assumptions involved and how do they define the limitations of the continuum model? To answer these questions, we begin with the definition of mesoscale continuum kinematics from the microscale kinematics. The geometry of micro-structure (e.g., order vs. disorder) has a decisive role in defining the continuum kinematics. We thus arrive at three kinematic formulations: mass continuum, lattice continuum and granular continuum. Then, upon formulating the power balance, we use the principle of virtual power to arrive at a variety of mathematical formulations: simple continuum with moving boundaries, phase field formulation, and, a higher order, size-dependent continuum. The problems considered include: mixing of fluids and capillary flows, granular flow/deformation, and, polycrystalline diffusional/dislocation creep accompanied by dislocation plasticity.

Детаљи приступа:
регистрација: https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/o9cuDZYqrq7jvFxw8 само
пренос: https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/YfY2cZTcN3YwGqFjc

детаљније

Летња школа машинског учења у Петници

У току су пријаве за седму летњу школу машинског учења  PSI:ML 7, која ће се одржати од 30. јула 2021. године  до 9. августа 2021. године у Петници. Ову школу  спонзоришу компаније Microsoft, Everseen и Петља.
Пријаве су отворене до 11. марта 2021. године. Позивамо вас да се пријавите и учествујете у овом занимљивом догађају.

Више информација можете наћи на следећој страни:
http://psiml.petnica.rs

детаљније

Семинар за рачунарство и примењену математику, 23. фебруар 2021.

Наредни састанак Семинара биће одржан онлајн у уторак, 23. фебруара 2021. са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Катица Р. (Стевановић) Хедрих, Математички институт САНУ

Наслов предавања: АНАЛИТИЧКА МЕХАНИКА ДИСКРЕТНИХ СИСТЕМА ФРАКЦИОНОГ ТИПА: ОД  ОСЦИЛАЦИЈА, ФРАКЦИОНОГ ТИПА, ДЕФОРМАБИЛНИХ ТЕЛА ДО ОСЦИЛАЦИЈА, ФРАКЦИОНОГ ТИПА, ХИБРИДНИХ СИСТЕМА СЛОЖЕНИХ ДИСКРЕТНИХ СТРУКТУРА

Апстракт:
Резиме: Предавањем се представљају резултати предавача којима је заснована Аналитичка механика дискретних система фракционог типа сложених структура. Прво се приказују сопствене и принудне лонгитудиналне осцилације, фракционог типа, штапа променљивог попречног пресека описане парцијалним, фракционог реда, диференцијалним  једначинама  са одговарајућим апроксимативним решењима.  Затим се дефинише лаки стандардни елемент, фракционог типа, са одговарајућом конститутивном једначином - сила-аксијална деформација, изражена помоћу извода нецелог (фракционог) реда  и за такав елемент се приказује генералисана функција дисипације, фракционог типа, механичке енергије, коју је увео и дефинисао предавач у својим публикованим радовима. Помоћу тих стандардних лаких елемената фракционог типа и са својствима дисипације енергије фракционог типа формирају се механички модели дискретних система, фракционог типа, и сложених структура, као и модели дискретно-континуалних система деформабилних тела (греда, плоча, мембрана или аксијално покретних трака). Свеукупност предавачевих резултата публикованих, у већем броју радова са појединим специјализованим резултатима, представља Аналитичку механику дискретних система фракционог типа. За посебну класу дискретних система фракционог типа показано је да постоје главни независни модови, фракционог типа, међу  којима нема интеракције, нити преноса механичке енергије са једног на други мод, иако се јавља по сваком од модова дисипација енергиије, фракционог типа, која опада по сваком од модова, као и у самом систему. У општем случају главнии модови фракционог типа  дискретног система нису независни и међу њима се јавља интеракција и динамика система је нелинеарна и модови су нелинеарни.
Изведена је серија теорема о дисипацији механичке енергије система. На основу математичке и квалитативне аналогије уведен је стандардни, фракционог типа, електрични отпорник са дисипацијом електричне енергије, фракционог типа, и уведена је одговарајућа конститутивна релација помоћу извода нецелог реда  и уведена одговарајућа генералисана функција дисипације енергије фракционог типа у електричном колу. Дати су примери дискретних механичких осцилатора фракционог типа, са коначним бројем степени слободе осциловања, као и одговарајући у аналогији са њима електрични осцилатори фракционог типа

Линк за приступ предавању:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/YoqHWKALRkRTbK9So

детаљније

Списак тема мастер радова одобрених на 379. седници ННВ-а одржаној 19.02.2021. године.

Детаљније

детаљније

Обавештење о расписивању конкурса- март 2021.

Обавештење о расписивању конкурса- март 2021.

детаљније

Марко Пешовић, Извештај комисије о оцени докторске дисертације и докторска дисертација

Детаљније

детаљније

Марија Јелић Милутиновић, Извештај комисије о оцени докторске дисертације и докторска дисертација

Марија Јелић Милутиновић

детаљније

Одабрана поглавља механике - специјални курс за за студенте и истраживаче, 24. фебруар 2021.

У оквиру семинара Математички методи механике. 24. фебруара 2021. почињу предавања на специјалном курсу "Одабрана поглавља механике", који је намењен студентима основних, мастер и докторских студија, као и свим заинтересованим истраживачима. Од полазника се очекује солидно предзнање основног курса диференцијалних једначина, ентузијазам и знатижеља. Основна тема курса је стабилност кретања.

Предавачи на курсу су Владимир Драговић, Божидар Јовановић и Борислав Гајић.

Термин курса је средом од 16:00 до 17:45 часова. Предавања се одржавају  у Математичком инстититуту САНУ, Кнеза Михаила 36, сала 301ф.  Због тренутне епидемиолошке ситуације максимално је дозвољно до 5 слушалаца присутних у сали. Биће омогућен и виртуелни приступ у реалном времену за све заинтересоване.

Почетак курса је предвиђен за 24. 2. 2021. Сви заинтересовани би требало да да контактирају Борислава Гајића (gajab[at]mi.sanu.ac.rs).

детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести