Одељење за математику, 26. јануар 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 26. јануара 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14 часова.

У оквру састанка Семинара, колега Радосав Ђорђевић са Природно-математичког факултета у Крагујевцу представиће књигу "Probability Logics" аутора Зорана Огњановића, Миодрага Рашковића и Зорана Марковића.

детаљније

КГТА семинар, 23. јануар 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 23. јануара 2018, у сали 844 Математичког факултета са почетком у 14 часова.

Предавач: Јелена Ивановић, Архитектонски факултет Универзитета у Београду

Наслов предавања: PROST PERMUTO-ASOCIEDAR

Апстракт: На предавању ће бити речи о фамилији простих политопа који представљају својеврсни хибрид две фамилије - пермутоедара и асоциедара. Фамилију комбинаторних CW-комплекса, под називом пермуто-асоциедри, први је увео Капранов почетком 90-тих година. Њихову реализацију као конвексне, али не и просте (!), политопе дали су В. Рајнер и Г. Циглер. Како су и пермутоедар и асоциедар прости политопи, било је природно потражити фамилију простих хибридних политопа овог типа. У овом предавању биће приказана конструкција овакве фамилије. Напоменимо да се ови објекти природно појављују у теореми кохеренције у симетричним моноидалним категоријама. Предавање се базира на препринту, "A simple permutoassociahedron", arXiv:1708.02482, Dj.Baralic, J.Ivanovic, Z.Petric.

Кључне речи: прости политопи, асоцијативност, комутативност, кохеренција, геометријска реализација

детаљније

Конкурс УБ за доделу награда за најбољи научноистраживачки и стручни рад студената у 2017. години

Универзитет у Београду сваке године награђује по један најбољи научно- истраживачки и стручни рад студената из сваке групације факултета, израђен у претходној календарској години. На седници Сената 17. јануара 2018, донета је одлука о расписивању конкурса за доделу награда за најбољи научноистраживачки и стручни рад студената за 2017. годину.

Текст конкурса


Правилник о награђивању студената може се наћи на страни
http://www.bg.ac.rs/files/sr/univerzitet/univ-propisi/PravilnikONagradjivanjuStudenata.pdf

Рок за пријаву радова је је утврђен Конкурсом (15. март 2018.), а рок за достављање пријављених радова је 30. март 2018. Нампомињемо да су рокови измењени на седници Сената у односу на рокове из Правилника.

Писмени, дипломски, семинарски и други студентски радови који представљају наставну обавезу, не могу се подносити на конкурс. Награђени радови се штампају у посебном зборнику, чији је уредник проректор за науку и објављују се на интернет страници Универзитета

Молимо заинтересоване студенте да радове, у штампаној и електронској верзији, пошаљу проф. др Зорици Станимировић (zoricast[at]matf.bg.ac.rs) најкасније до 10. марта 2017.

Евентуална питања у вези са конкурсом могу се послати на zoricast[at]matf.bg.ac.rs

детаљније

Вероватносне логике, 18. јануар 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 18. јануара 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 15 часова.

Предавач: Александар Перовић

Наслов предавања: О ЈЕДНОЈ ВАРИЈАНТИ СРПСКО-РУСКОГ ПРАВИЛА

Апстракт: На предавању ће бити речи о применама српско-руског правила на аксиоматизацију пребројивих структура првог реда, тј. о предикатској логици чији су једини модели највише пребројиве структуре првог реда.

детаљније

Промотивне активности Математичког факултета у 2018. години

Фотографије

ФЕБРУАР

Чачак
Среда 28.02.2018.
XIV Сајам образовања, Индекс 2018
Место одржавања: Дом културе
Организатор: Туристичка организација
Чачак

детаљније

Најава нових конкурса за размену студената, наставног и ненаставног особља у оквиру програма Еразмус+ КА1

Обавештавамо Вас да ће 1. фебруара бити отворени нови Еразмус+ КА1 конкурси за размену студената, наставног и ненаставног особља са више универзитета из Немачке, Аустрије, Словеније и Хрватске.

Конкурси се односе се на боравак на неком од универзитета-партнера
почевши од:

- октобра 2018. до 28. фебруара 2019. за студенте
- од јуна 2018. до 31. јануара 2019. за професоре и ненаставно особље.

По отварању конкурса, неопходна документација и услови конкурса биће доступни на платформи МОБИОН http://mobion.bg.ac.rs, у делу Отворени позиви.

Детаљније информације и упутства колега из Ректората у вези са најавом ових конкурса може се преузети ОВДЕ.

Студенти који намеравају да конкуришу за размену требало би да се јаве mail-ом координаторима за међународну сарадњу Математичког факултета, Драгани Илић (dilic[at]matf.bg.ac.rs) и Зорици Станимировић (zoricast[at]matf.bg.ac.rs). Колеге из редова наставног и ненаставног особља, које су заинтересоване за неки од конкурса, могу се такође обратити координаторима за помоћ и питања у вези са пријавом.

детаљније

Представљање извештаја о урађеним докторским дисертацијама, 12.01.2018.

Представљање извештаја о урађеним докторским дисертацијама кандидата Марије Микић „Асимптотска својства решења једначина Емден-Фаулера и њихових уопштења“ и Иване Милић Житник „Нумеричка анализа динамике резонантних астероида под дејством ефекта Јарковског“ биће одржано у петак 12.01.2018. године у сали 706 са почетком у 12 сати.

детаљније

Геометрија, образовање и визуализација са применама, 11. јануар 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 11. јануара 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17 часова.

Предавач: Ђорђе Баралић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: МАТЕМАТИЧКИ ПУТОПИС О ВИЈЕТНАМУ

Апстракт: На предавању ће бити приказани утисци предавача о Вијетнаму, који је упознао током свог тромесечног студијског боравка на Вијетнамском институту за напредне студије у математици у Ханоју 2017. године. Треба имати у виду да Вијетнам пролази кроз период динамичног и убрзаног развоја, и да резултати које ученици ове државе постижу на олимпијадама знања и међународним тестирањима скрећу пажњу на њен образовни систем. Током своје историје ми нисмо имали пуно значајнијих контаката са овом фасцинирајућом и далеком земљом, па ће циљ саопштења бити да слушаоцима приближи Вијетнам, његове људе и природу и културу, као и да прикаже најинтересантније детаље о њиховом образовно-научном систему са акцентом на математику.

детаљније

Вероватносне логике, 11. јануар 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 11. јануара 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 15 часова.

Предавач: др Миодраг Рашковић

Наслов предавања: ОД ПИТАГОРЕ ДО КАНТОРА. ОД ПРИРОДНОГ ДО РЕАЛНОГ БРОЈА.

детаљније

Математички методи механике, 10. јануар 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 10. јануара 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14 часова.

Предавачи: Борислав Гајић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: ПРИМЕНЕ РИМАН-РОХОВЕ ТЕОРЕМЕ И ХИПЕРЕЛИПТИЧКЕ КРИВЕ

Апстракт: У питању је предавање у оквиру специјалног курса "Алгебарске криве и примене у класичној механици".

детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести