Конкурс за доделу 'Награде Веселина Лучића', пријаве 20.2.2019. - 19.4.2019.

Расписан је Конкурс за доделу „Награде Веселина Лучића” за 2019. годину, за најбоље научно остварење наставника и сарадника на Универзитету у Београду, објављено у 2018. години.

Кандидати на Конкурс могу пријавити следећа научна остварења:

- монографија,
- поглавље у монографији,
- научни рад.

Наведена научна остварења морају бити штампана код еминентног домаћег, односно страног издавача (пожељно је приложити рецензије). Неће бити узети у разматрање зборници радова са научних скупова, као и уџбеничка литература.

Награда, у нето износу од 300.000,00 динара, доделиће се из средстава Задужбине Веселина Лучића.

Пријављивање траје од 20.2. до 19.4.2019. године.

Одлука о расписивању Конкурса за доделу „Награде Веселина Лучића" за 2019.

Конкурс ће бити објављен и у дневном листу Политика.

детаљније

Геометрија, образовање и визуализација са применама, 21. фебруар 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 21. фебруара 2019. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17:15.

Предавач: Владица Андрејић, Математички факултет-Универзитет у Београду

Наслов предавања: О БОЈЕЊИМА РАВНИ

Апстракт: Ремзијева теорија је значајна грана комбинаторике која у квантитету препознаје квалитет, односно тражи се одговор на питање колико је потребно елемената у некој структури да би одређено својство било испуњено. Ми ћемо посматрати неке проблеме Ремзијевог типа са геометријским основама који се тичу бојења равни. Под бојењем равни подразумевамо пресликавање које свакој тачки равни додељује неку од коначно много боја чији је број унапред фиксиран. Показаћемо да у равни која је обојена са коначно много боја постоји троугао сличан датом чија су темена исте боје. Посматраћемо Хадвигер-Нелсон проблем који тражи најмањи број боја са којима можемо обојити раван тако да у њој не постоје две тачке на јединичном растојању обојене истом бојом. Размотрићемо историјат проблема и поменути најновије резултате који су се недавно појавили након пола века стагнирања.

детаљније

Студентски семинар, 22. фебруар 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 22. фебруара 2019. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 12 часова.

Предавач: Благоје Ивановић, Математички факултет - Универзитет у Београду

Наслов предавања: ГЕНЕРИСАЊЕ СЛУЧАЈНИХ ВЕЛИЧИНА МЕТОДОМ СТОХАСТИЧКЕ КОЛОКАЦИЈЕ

Апстракт: Главни проблем многобројних метода генерисања случајних величина је брзина и рачунска захтевност њиховог извршавања. Најпознатија и најједноставнија метода за генерисање је заснована на примени инверза функције расподеле тражене величине на узорак из униформне расподеле. Међутим, рачунање инверза је често врло временски захтевно, па је пожељно свести број тих израчунавања на минимум. На овом предавању биће приказан приступ решавању овог проблема методом стохастичке колокације, што подразумева моделовање тражене случајне величине као функције неке друге случајне величине, која се брзо симулира, затим интерполацију те функције над оптимално изабраним чворним тачкама. Овиме добијамо изузетно брзо генерисање узорака, са врло добром апроксимацијом тражене расподеле.

детаљније

Семинар из астрономије и астрофизике, 19. фебруар 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 19. фебруара 2019, у сали 809 Математичког факултета са почетком у 18 часова.

Предавач: др Душан Марчета, Катедра за астрономију, Математички факултет

Наслов предавања: МЕЂУЗВЕЗДАНИ АСТЕРОИДИ И КОМЕТЕ

Апстракт: У октобру 2017. године, у оквиру Pan-STARRS пројекта, дошло је до открића првог међузвезданог објекта који пролази кроз Сунчев систем (1I/2017 U1'Oumuamua). Овим открићем потврђене су хипотезе о постојању релативно бројне популације малих објеката (астероида и комета), који су у међузвездани простор избачени специфичним механизмима карактеристичним за еволуцију планетарних система. Као што је уобичајено, откриће првог оваквог објекта довело је до отварања више питања него што је добијено одговора. Највеће изненађење је био сам облик објекта, који је потпуно некарактеристичан за објекте Сунчевог система, као и одсуство очекиване кометарне активности. У оквиру семинара биће представљено моделовање популације ових објеката, анализа њихових орбита приликом проласка кроз Сунчев систем, као и могућност њиховог систематског откривања са садашњим и будућим претрагама неба.

детаљније

Семинар за рачунарство и примењену математику, 19. фебруар 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 19. фебруара 2019. у сали 301ф Математичког института са почетком у 14:15.

Предавач: Марија Малетић, Факултет организационих наука

Наслов предавања: BLENDING CROWDVOTING IN MODERN E-LEARNING ENVIRONMENTS

Апстракт: Given that the most students spend a lot of their time on social networks, many educational institutions use this habit for educational purposes. Increasing students’ participation in educational activities is certainly one of the main goals of academia. The purpose of this research was to investigate to what extent crowdvoting techniques can increase students' participation and interest in the e-learning process. Additionally, we set to explore social networks as a medium for crowdvoting, contest and collaboration among students. The research included 131 students in the area of information technologies at Faculty of Organizational Sciences, University of Belgrade that participated in contest related to their 3D modeling projects. Voting was performed via Facebook. The research results indicate a generally positive students’ attitude towards the competition and rewards. The students voted for the particular projects primarily based on the quality of the project itself, and not based on acquaintance with the candidate. Additionally, the competition was an incentive for students to prove themselves to colleagues, but also to provide them with the opportunity for teamwork, additional engagement, and acquisition of new skills and knowledge.

детаљније

КГТА семинар, 19. фебруар 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 19. фебруара 2019, у сали 844 Математичког факултета са почетком у 14 часова.

Предавач: Раде Живаљевић

Наслов предавања: ХИПЕРГРАФОВИ У ДИСКРЕТНОЈ ГЕОМЕТРИЈИ И КОМБИНАТОРИЦИ

Апстракт: У припреми је сарадња са колегама из Будимпеште чија је тема наслов предавања. Предавање је прегледног карактера и покрива неке од примена хиперграфова у комбинаторној топологији, комбинаторици, теорији конвексних политопа, линеарном програмирању. Учешће у предавању је најавила и Креда Луталица.

детаљније

Одбрана докторске дисертације Самире Есхафах, 18.02.2019.

Одбрана докторске дисертације Самире Есхафах: „Истраживање података на протеинским нискама: н-грамска анализа уређених и неуређених региона протеина“, биће одржана у понедељак 18.02.2019. године у 12.00 часова, у учионици ЈАГ 3 на I спрату у улици Ватрослава Јагића бр. 5.

детаљније

Конференција CODEstantine, Ниш, 22-23.3.2019.

NoLimitHub (http://nolimithub.com/) по четврти пут организује конференцију CODEstantine која ће бити одржана 22. и 23. марта 2019. у хотелу „Tami Residence“ у Нишу.

Конференција има за циљ упознавање учесника са технолошким трендовима, као и повезивање људи који се баве програмирањем и сродним областима. Конференција окупља ИТ стручњаке, предузетнике и ентузијасте.

CODEstantine конференција је највећа конференција у јужној Србији намењена искусним програмерима, будућим програмерима, као и студентима програмирања. Учесници ће добити прилику да унапреде своје вештине, упознају се са најновијим технолошким трендовима, као и да успоставе контакте са искусним програмерима и представницима водећих ИТ компанија. У претходна три издања, конференција је успела да окупи више од 500 учесника и преко 30 излагача.

CODEstantine конференција

Позивамо све заинтересоване студенте, наставнике и сараднике да се пријаве за учешће на овој конференцији. Више информација о конференцији (и пријава):

https://codestantine.com/

Број места је ограничен. За студенте Математичког факултета организатори су обезбедили три бесплатне карте. Студенти који су заинтересовани за учешће на овој конференцији и желе да преузму ове бесплатне карте треба да се што пре (а најкасније до 20.2.2019) пријаве путем анкете:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScXZa162b1D0nSU67MCgAg9xpPKMz_vW3BjJnuqH-tDvsxvSA/viewform

Након селекције, студенти којима су додељене бесплатне карте биће контактирани ради даље процедуре.

Студенти који желе да учествују у раду конференције моћи ће пријаве на сајту конференције и обезбеде себи карте по приступачним ценама.

детаљније

Представљање предлога теме Милана Лазаревића у среду 20.02.2019. у 10.15 часова

Представљање предлога теме докторске дисертације „Коши-Шварцове и неједнакости Грис-Ландауа за елементарне операторе и трансформере типа унутрашњег производа на Q и Q* идеалима компактних оператора“, кандидата Милана Лазаревића које је било заказано за 08.02.2019. године у 11.30 часова  одлаже се за среду 20.02.2019. године у 10.15 часова.

Материјал се налази на сајту ннв-а:

https://www.nnv.matf.bg.ac.rs/?page_id=652

детаљније

Семинар за рачунарство и примењену математику, 12. фебруар 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 12. фебруара 2019. у сали 2 Математичког института (Кнез Михаилова 26, I спрат) са почетком у 14:15.

Предавач: проф. др Божидар Раденковић, Факултет организационих наука

Наслов предавања: РАЧУНАРСКЕ МРЕЖЕ - 33 ГОДИНЕ ПОСЛЕ (Римејк првог предавања из предмета Рачунарске мреже на Универзитету у Београду)

Апстракт: Предавање се одржава поводом облежавања 33 године од прве наставе на предмету Рачунарске мреже, које је одржано на специјалистичким студијама Факултета организационих наука у Београду, у летњем семестру 1985/86 године. То је била прва официјална настава за овај предмет на Универзитету у Београду. Током припреме наставе и научно-истраживачког рада који је уследио, реализована је 1987. године прва TCP/IP рачунарска мрежа Факултета организационих наука, а 1991. године је реализована прва Интернет веза између академских институција у Србији, Факултета организационих наука и Електротехничког факултета у Београду. Стечено искуство било је основа за израду пројекта Академске мреже Србије 1992. године и мреже пословно-технолошких информација Републике Србије (co.yu domen). Инфраструктура за научноистраживачки рад на Факултету организационих наука се од 1991. до 2007. године користила за администрацију тадашњег .yu домена. Први DNS сервер .yu интернет домена био је лоциран на Факултету организационих наука. Из петнаестогодишењег научно истраживачког искуства у овој области проистекле су последипломске специјалистичке и магистарске студије за електронско пословање на ФОН-у које су почеле са радом 2001. године. Значајну подршку при дефинисању наставних планова и програма и научноистражавачког рада у овој области дали су професори Факултета организационих наука проф. др Павле Пејовић, проф. др Бранислав Лазаревић и проф. др Видојко Ћирић, којима је ово предавање и посвећено.

Предавање ће се одржати на основу оригиналних слајдова са првог предавања одржаног 1986. године.

детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести