Ускоро конкурс за упис на мастер студије Индустрија 4.0

Нови мастер студијски програм Индустрија 4.0, који заједно реализују Машински и Математички факултет Универзитета у Београду, добио је недавно званичну акредитацију Националног акредитационог тела (НАТ), као и дозволу за рад ресорног министарства. Конкурс за упис у прву годину мастер студија Индустрија 4.0 у школској 2019/2020. години биће расписан већ почетком фебруара.

Мастер академске студије Индустрија 4.0 представљају најсавременији концепт образовања стручњака за индустрију коју сачињавају тзв. „паметне“ фабрике и први је, такве врсте, на нашим просторима.

Програм је настао кроз подстицај Владе Републике Србије, а изабран је на јавном конкурсу који је, на идеју Иницијативе ”Дигитална Србија”, реализовало Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Више информација о овом студијском програму можете погледати у Водичу кроз мастер академске студије Индустрија 4.0, као и Књизи предмета.

Детаљније можете видети на: https://vesti.mas.bg.ac.rs/?p=13456

детаљније

Семинар за реалну и комплексну анализу, 20-23. јануар 2020.

Од 20. до 23. јануара гост Семинара за реалну и комплексну анализу биће Evgenѕ Sevost'yаnov (Zhytomyr Ivan Franko State University, Zhytomyr, Ukraine and Institute of Applied Mathematics and Mechanics of NAS of Ukraine, Slov'yans'k).

Професор Evgeny Sevost'yanov одржаће серију предавања на тему:
ON DISTORTION ESTIMATES OF A MODULUS OF FAMILIES OF PATHS UNDER MAPPINGS.

Предавања ће бити одржана у сали РЛАБ Математичког факултета по следећем распореду:

понедељак 20.1.2020. од 14 часова,
уторак 21.1.2020. од 14 часова,
среда 22.1.2020. од 14 часова,
четвртак 23.1.2020. од 12 часова.

детаљније

Семинар за реалну и комплексну анализу, 17. јануар 2020.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 17. јануара 2020, у сали РЛАБ Математичког факултета са почетком у 14 часова. У оквиру састанка, планирана су два предавања.

Прво предавање:

Предавач: Миодраг Матељевић, Математички факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: INTRODUCTION TO QC THEORY

Апстракт: In this talk, we will present some basic facts related to quasiconfromal mappings.

Друго предавање:

Предавач: Evgeny Sevost'yanov, Zhytomyr Ivan Franko State University, Zhytomyr, Ukraine and Institute of Applied Mathematics and Mechanics of NAS of Ukraine, Slov'yans'k

Наслов предавања: ON DISTORTION ESTIMATES OF A MODULUS OF FAMILIES OF PATHS UNDER MAPPINGS

Апстракт: The report is devoted to the relationship between Sobolev and Orlicz-Sobolev homeomorphisms and estimates of the distortion of the modulus of families of paths.One of the main statements is the result that flat homeomorphic degenerate ACL-solutions of Beltrami equations having finite distortion satisfy the Poletsky type inequality. In addition, in the spatial case, this inequalityholds in Orlicz-Sobolev classes under Calderon condition on the corresponding defining function.

 

 

 

детаљније

Студентски семинар, 16. јануар 2020.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 16. јануара 2020. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 11 часова.

Предавач: Даница Косановић, Макс Планк институт за математику, Бон

Наслов предавања: НОВЕ ТЕХНИКЕ У ТЕОРИЈИ УТАПАЊА

Апстракт:
Калкулус утапања Гудвилија и Вајса користи теорију хомотопије за проучавање простора утапања једне многострукости у другу. У овом предавању увешћу главне појмове и алате ове теорије, скицирати везе са конфигурационим просторима и објаснити како се ове технике могу користити у ниско-димензионој топологији, нарочито у теорији чворова.

детаљније

КГТА семинар, 14. јануар 2020.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 14. јануара 2020, у сали 844 Математичког факултета са почетком у 14 часова.

Предавач: Марија Јелић Милутиновић, Математички факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: КОМПЛЕКСИ УПАРИВАЊА

Апстракт:
Комплекси упаривања графова представљају важан појам комбинаторне топологије. За дати граф G, комплекс упаривања (енг. matching complex) се дефинише на следећи начин: свакој ивици графа одовара теме комплекса M(G), а сваком упаривању ивица, тј. сваком скупу по паровима несуседних ивица графа, придружујемо одговарајући симплекс у M(G). Познати резултати испитују разна хомотопска, хомолошка и комбинаторна својства и примене ових комплекса. У предавању ће бити приказан нови приступ комплексима упаривања који су комбинаторне многострукости. Такође, биће приказани нови резултати у вези са топологијом комплекса упаривања за неке класе графова, добијени применом специјалне верзије дискретне теорије Морса (Matching Tree Algorithm). Предавање се заснива на радовима предавача са Margaret Bayer и Bennet Goeckner, као и са Julliane Vega, Alex McDonough и Helen Jenne

детаљније

Јавни позив за учешће у средствима МПНТР за 2020. годину

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је 26. децембра 2019. објавило Јавни позив за учешће у средствима Министарства за 2020. годину за 18 програмских активности.

Услови позива, списак материјала за подношење пријаве, као и рокови за подношење пријаве за сваку од 18 програмских активности које Министарство финансира налазе се на страни

http://www.mpn.gov.rs/konkursi-i-javni-pozivi/tr-konkursi/

детаљније

Припремна настава за школску 2020/2021. годину

Почело је пријављивање за први циклус припремне наставе за полагање пријемног испита из математике и траје до 7. јануара 2020. године.

Линк за пријављивање

Математички факултет организује два циклуса припремне наставе за полагање пријемног испита из математике за будуће студенте и све заинтересоване. Поред ова два циклуса припремне наставе Математички факултет организује и два теста за проверу знања, као и пробни пријемни испит

Детаљније информације о припремној настави можете видети на:

http://pripremna.matf.bg.ac.rs/

детаљније

Одељење за математику, 27. децембар 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 27. децембра 2019. у сали 301f Математичког института САНУ са почетком у 14:15. У питању је заједнички састанак са Семинаром за логику.

Предавач: Милош Аџић, Филозофски факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: ГЕДЕЛОВА ПРЕДАВАЊА ИЗ ЛОГИКЕ

Апстракт: Гедел је 1939. године одржао један основни курс из логике на универзитету Нотр Дејм, у Индијани. Четири године пре тога одржао је један сличан курс на универзитету у Бечу. Рукописи белешки за оба та курса су сачувани у Геделовој заоставштини. Предавач је заједно са Костом Дошеном приредио за објављивање белешке за курс на Нотр Дејму. На предавању ће бити речи о садржају и значају тих Геделових курсева.

детаљније

Семинар за рачунарство и примењену математику, 27. децембар 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 27. децембра 2019. у сали 301f Математичког института САНУ са почетком у 12:15. У питању је заједнички састанак са Одељењем за математику и Студентским семинаром.

Предавач: Немања Ђурић, Uber ATG, Pittsburgh, USA

Наслов предавања: SELF-DRIVING CARS & AI: TRANSFORMING OUR CITIES AND OUR LIVES

Апстракт:
Recent algorithmic and hardware improvements resulted in a number of success stories in the field of Artificial Intelligence (AI) impacting our daily lives. However, despite its ubiquity AI is only just starting to make advances in what may arguably have the largest societal impact thus far, the nascent field of autonomous driving. At Uber ATG we are working tirelessly towards this goal, aiming to transform the way we live and work through advances in self-driving technology, with AI at its core. In this talk I will present some of these efforts and discuss practical considerations for operating autonomous vehicles on our roads in a safe, efficient, and reliable manner.

детаљније

Студентски семинар - новогодишни сусрет, 26. децембар 2019.

Новогодишњи састанак Студентског семинара МИ САНУ биће одржан 26. децембра 2019. у Свечаној сали на првом спрату у згради Математичког института са почетком у 9 часова. Учешће на овом новогодишњем сусрету је потврдио велики број докторанада и студената из иностранства и Србије. Поред сумирања рада семинара у 2019, биће представљене и иницијативе које ће МИ САНУ и Студентски семинар спровести у предстојећој 2020. години.

Програм скупа

Након састанка Семинара, учесници су позвани на Новогодишњи коктел Математичког института САНУ  и Археолошког института САНУ у згради САНУ, четврти спрат са почетком у 13 часова.

детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести