Одељење за механику, 28. септембар 2022.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 28. септембра 2022, у сали 301ф са почетком у 18 часова.

Предавач: Марко Јанев, МИ САНУ

Наслов предавања: ТЕРМОДИНАМИЧКЕ РЕСТРИКЦИЈЕ ПРИ ИЗОТЕРМАЛНИМ ДЕФОРМАЦИЈАМА НА ПАРАМЕТРЕ ФРАКЦИОНОГ БУРГЕРСОВОГ МОДЕЛА

Апстракт:
Анализиране су, у дистрибутивном оквиру, рестрикције на параметре конститутивне релације која описује Бургерсов модел вискоеластичног флуида, које следе из слабе форме ентропијске неједнакости, под изотермалним условима. Резултати су потом генерализовани на произвољну класу линеарних конститутивних релација која садрзи Риман-Љувилове фракционе изводе. Показано је да су тако добијене рестрикције на коефицијенте слабије у поређењу са рестрикцијама добијеним корисћењем Bagley–Torvik методе. Приказан је и нумерички резултат који представља тест пузања, у ком су прекршене рестрикције на коефицијенте добијене коришћењем Bagley–Torvik методе, док су задовољене рестрикције добијене уз помоћ предложене методологије.

детаљније

Проф. др Бојана Милошевић и доц. др Марија Цупарић - добитнице Награде Веселина Лучића за најбоље научно остварење наставника и сарадника на УБ за 2022.

Према одлуци Одбора Задужбине Веселина Лучића, међу добитницима "Награде Веселина Лучића" за најбоље научно остварење наставника и сарадника на Универзитету у Београду објављено у 2022. години су проф. др Бојана Милошевић и доц. др Марија Цупарић са Катедре за вероватноћу и статистику Математичког факултета Универзитета у Београду.

Проф. др Бојана Милошевић и доц. др Марија Цупарић су награђене за научни рад:
Marija Cuparić, Bojana Milošević, "New characterization-based exponentiality tests for randomly censored data", TEST, volume 31, pages 461–487, 2022, Springer.


Честитамо!

детаљније

Научна, забавна и туристичка манифестација Аласки сусрети 'Мика и Милутин', 23-24. септембар 2022.

Михаило Петровић, Мика Алас и Милутин Миланковић били су дугогодишњи професори математике на Филозофском факултету Београдског универзитета више од четири деценије. Остали су упамћени не само као врхунски научници и просветитељи, већ и као велики пријатељи.

Удружење Милутин Миланковић, Математички институт САНУ и Друштво  Математичара Србије, који негују традицију двојице великих научника Милутина Миланковића и Михаила Петровића, покренули су иницијативу да се оживи једна лепа традиција коју су неговали чланови у свету познате „Београдске математичке школе“.

„Наши свакодневни састанци у Математичком институту проширени су, бар једанпут месечно, нашим заједничким седељкама и вечерама које, по њиховом иницијатору и аранжеру, Михаилу Петровићу, добише назив - Рибарске вечери", написао је Милутин Миланковић у свом мемоарском делу Успомене, доживљаји и сазнања.

Идеја је да се оживљавање ове традиције реализује организовањем више манифестација које би постале традиционалне. Активностима би се приказали сегменти из живота и научног рада два велика човека, научника, а изнад свега патриота, који су у српском народу запостављени и скоро заборављени. Овогодишња манифестација обухвата научну трибину са предавањима и пројекцијом видео материјала о великанима, изложбу, музичко-сценски програм и рибарско-аласке активности, чијом реализацијом ће се дати својеврстан омаж двојици великана српске науке, изузетних научника, математичара, а надасве великих пријатеља који су обележили српску и светску научну јавност.

Научна, забавна и туристичка манифестација Аласки сусрети „Мика и Милутин“ прилика је да се кроз пригодан научни и културно забавни програм шира јавност упозна са великанима и пружи допринос њиховој популаризацији.

Организатори манифестације су: Скупштина општине Палилула, Асоцијација аласа Србије и Удружење Милутин Миланковић, док су суорганизатори: Центар за културу Влада Дивљан, ПД Еко зона Ада Хуја, Друштво математичара Србије, Математички институт САНУ и Дом ученика средњих школа Милутин Миланковић. Манифестација ће се одржати у Центру за културу Влада Дивљан и на Ада Хуји код Аласког споменика 23. и 24. септембра ове године.


ПРОГРАМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ:

Трибина: Великани српске науке Милутин Миланковић и Михаило Петровић, Мика Алас
Центар за културу Влада Дивљан
23. септембар 2022. од 12,00 до 14,00 часова

Учесници
Др Ненад Миленовић, модератор, директор Дома ученика средњих школа Милутин Миланковић
Љубиша Ђуровић, директор Центра за културу Влада Дивљан
Мирослав Ивановић, председник Градске општине Палилула

Излагачи
Професор др Војислав Јелић, Филозофски факултет Београд
Професор др Жарко Мијајловић, Математички институт САНУ
Мр Славко Максимовић, председник Удружења Милутин Миланковић

Пројекција пригодног видео материјала о Мики и Милутину

Изложба: Живот и дело  Милутина Миланковића и Михаила Петровића, Мике Аласа
Дом једриличара, Ада Хуја – шеталиште
12,00 часова
Изложбу ће отворити Радисав Радовић, директор ПД Еко зона Ада Хуја

Сценски и музички приказ манифестације
Ада Хуја – шеталиште код Аласког споменика
12,00 – 14,00 часова

На сценско-музичком делу програма пригодним беседама ће се обратити Мирослав Ивановић, председник Градске општине Палилула, председник Удружења Милутин Миланковић. Познати глумци ће презентовати допринос великана који су мноштвом догађаја осликали време у коме су живели и стварали, а анегдотским догађајима оставили сведочанство њиховог плодног односа и бивствовања. За добру атмосферу побринуће се тамбурашки оркестар Тамбурица 5.

Рибарско-аласке активности, који организује Асоцијација аласа Србије, под руководством Драгана Ристића, обухватају такмичење у припреми рибљих специјалитета уз свечану доделу награда, дружење и дегустацију.

детаљније

Марина Павловић, Извештај комисије о оцени докторске дисертације и докторска дисертација

Детаљније

детаљније

Предавање академика Стефана Иванова, 21. септембар 2021.

У среду 21. септембра 2022,  академик Стефан Иванов (Stefan Ivanov), професор Факултета за математику и информатику Универзитета "Св. Климент Охридски" из Софије и Института за математику и информатику Бугарске академије наука (University of Sofia "St. Kl. Ohridski", Faculty of Mathematics and Informatics, Bulgaria; Institute of Mathematics and Informatics, Bulgarian Academy of Sciences) посетиће Универзитет у Нишу и Природно-математички факултет у Нишу. Том приликом ће  у сали бр. 100 са почетком у 13 часова одржати предавање под називом

"The CR Almost Schur Lemma and the positivity conditions".

Апстракт предавања:
We establish a new version of the CR almost Schur Lemma which gives an estimation of the pseudohermitian scalar curvature on a compact strictly pseudoconvex pseudohermitian manifold to be a constant in terms of the norm of the traceless Webster Ricci tensor and the pseudohermitian torsion under a certain positivity condition. In the torsion-free case, i.e. for a compact Sasakian manifold, our positivity condition coincides with the known one and we obtain a better estimate.

Предавање је могуће пратити и на даљину, преко Zoom платформе.

Детаљи приступа:
https://zoom.us/j/95698128247?pwd=c21HSXhJSFN4Y2taTldTWWZHbDlkUT09
Meeting ID: 956 9812 8247
Passcode: 279718

детаљније

Отворен позив за пријаву за Еразмус + студентске праксе, рок 16. октобар 2022.

Универзитет у Београду је 12. септембра 2022. отворио позив за пријављивање за реализацију индивидуалне мобилности у оквиру Кључне акције 103 Еразмус + програма мобилности студената за одлазак на стучне праксе (student mobility for traineeships).

У оквиру Кључне акције 103 (мобилност у земљама ЕУ и Исланду, Лихтенштајну, Норвешкој, Северној Македонији и Турској) студенти УБ могу да конкуришу за реализацију мобилности у оквиру програма стручне праксе на партнерским институцијама у иностранству или другим организацијама, како је прецизирано у отвореном позиву на платформи MobiON.

Напомена: студенти УБ заинтересовани за праксе, програм неће бити у могућности да реализују у Великој Британији у оквиру овог позива.

Пријаве се врше искључиво преко онлајн платформе Универзитета у Београду MobiON (https://mobion.bg.ac.rs/). На Mobion платформи, у делу OPEN CALLS у падајућем менију треба изабрати опцију "Outgoing student mobility for traineeship: I'm a student at Uinversity of Belgrade interested in student mobility for traineeship".

Напомињемо да, у оквиру овог позива, мобилност студената може бити реализована у периоду од 1. децембра 2022. до 15. маја 2023. године.

Рок за подношење пријава истиче 16. октобра 2022. године у 23:59 часова.

Додатне информације о студентским праксама, условима и релевантној конкурсној документацији, као и пријавни формулар, доступни су на страницама

https://erasmusplus.rs/stipendije/erasmus-plus-studentske-razmene-i-prakse/

https://mobion.bg.ac.rs/erasmus+/how-to-apply/ka103/required-documents-ka103-outgoing students-for-traineeships

детаљније

Скуп 'Наука: стање и перспективе'

У оквиру другог циклуса „Стратешки правци развоја Србије у 21. веку“, 23. и 24. септембра у Српској академији наука и уметности биће одржан скуп посвећен науци, под насловом „Наука: стање и перспективе“.

Отварање овог догађаја предвиђено је за петак, 23. септембар, у 10 сати, у Свечаној сали САНУ.
На скупу ће бити разматрани релевантни проблеми науке у Србији, од њеног финансирања до научне продукције. Посебан значај овог скупа је нагласак на компаративним анализама кључних аспеката науке у Србији и земљама Европске уније, чиме се добија увид у тренутни положај науке у Србији по различитим параметрима (проценат БДП-а који се улаже у науку, број радова у последњих десет година, просечан број радова по истраживачу итд). Засебна тема биће продукција у различитим научним областима, при чему је посебан осврт дат на однос друштвених и хуманистичких наука с једне, и осталих наука, с друге стране.  

По завршетку скупа предвиђено је објављивање зборника радова и посебне публикације у којој би биле дате статистичке анализе свих релевантних чинилаца који утичу на научну продукцију, како у Србији, тако и у Европској унији.

Директан пренос може се пратити путем линка
https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/

Програм можете преузети овде.

детаљније

Светска конференција о основним наукама и одрживом развоју

У оквиру Међународне године основних наука за одрживи развој (IYBSSD 2022) (https://www.iybssd2022.org/en/home/) биће организована Светска конференција о основним наукама и одрживом развоју, која ће се одржати од 20. до 22. септембра 2022. године у Београду, у Српској академији наука и уметности, Кнез Михаилова 35. Конференција се одржава на предлог Светске академије уметности и науке који је прихваћен од стране Управљачког комитета Међународне године.

Агенду за поменути догађај можете видети овде.

детаљније

Семинар Катедре за рачунарство и информатику, 15. септембар 2022.

Наредни састанак Семинара биће одржан онлајн у четвртак, 15. септембра 2022, са почетком у 18 часова.

Предавач: Лазар Васовић

Наслов предавања: АЛГОРИТМИ КОНСТРУКЦИЈЕ СУФИКСНОГ НИЗА

Апстракт

Линк за приступ: http://computing.math.rs/meet

детаљније

Преостала слободна места за трећи уписни рок

Уписни рок Септембар 2 је завршен. Преостала слободна места за трећи уписни рок налазе се у табели испод.

детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести