Истраживачке летње праксе на Математичком институту САНУ, рок за пријаву 20. јун 2023.

И овог лета Математички институт САНУ организује истраживачке праксе за студенте основних, мастер и докторских студија. Основни циљ истраживачке праксе је увођење младих у начни рад и менторски рад наших сарадника са њима, а ментори су и овога пута осмислили занимљиве теме из области математике, механике и рачунарских наука. Јасно је да су за овај вид рада потребни извесни предуслови (довољан ниво предзнања из одговарајуће области, мотивисаност и техничке способности студената), па ће МИ САНУ извршити селекцију кандидата на основу:

1. пријаве, успеха у досадашњем школовању, биографије и мотивационог писма студената који се пријављују за један или више понуђених програма,
 
2. интервјуа и мишљења ментора који ће водити понуђени програм који је студент одабрао.
 
Додатно, ове године ће Математички факултет Универзитета у Београду својим студентима који успешно заврше праксу признати и курс под називом Стручна пракса.
 
Пријава се врши електронским путем, попуњавањем пријавног формулара:
https://forms.gle/hw9dEGpw1nG19uwY7
 
Описи тема се могу наћи ОВДЕ. Студент се може пријавити на највише две теме, а на пракси може учестовати само на једној.
 
Рок за пријаву је 20. јун 2023.

детаљније

Семинар Катедре за рачунарство и информатику, 31. мај 2023.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 31. маја 2023. у сали Н153 Математичког факултета (улица Светог Николе бр 39) са почетком у 18 часова.

Предавач: Милена Шошић

Наслов предавања: МОДЕЛОВАЊЕ МОРАЛНИХ И ЕМОЦИОНАЛНИХ КОМПОНЕНТИ ЈЕЗИКА У КЛАСИФИКАЦИЈИ КОНВЕРЗАЦИОНИХ ТЕКСТОВА (представљање теме докторске дисертације)
 
Апстракт је доступан на адреси:
http://computing.math.rs/files/2023-05-29-milena-sosic.pdf

детаљније

Извештај и сажетак Комисије по конкурсу за избор у звање и на радно место ванредног професора за ужу научну област Топологија

Детаљније

детаљније

Математички методи механике - 30 година рада семинара, 31. мај 2023.

Ове године се навршава 30 година семинара Математички методи механике Математичког института САНУ. Тим поводом, у среду 31. маја 2023 биће одржан једнодневни симпозијум у сали 301ф у  Математичком институту САНУ са почетком у 9.15.
 
Програм скупа
 
Семинар је могуће пратити и онлајн и на даљину, путем следећег линка:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/33iAqZDsttsz8mgpY/4T0kIvmiahdjKeRkfJrlXN-MqksiB6cGuOFhJYUEHFi
 
Предавање академика Козлова биће преко Зум платформе, а детаљи приступа су следећи:
https://zoom.us/j/94982093119?pwd=RlZIdkxlaVl6YWwvN3dVL1ZBdlArZz09
Meeting ID: 949 8209 3119
Passcode: 913612

детаљније

Семинар за вештачку интелигенцију, 31. мај 2023.

Наредни састанак Семинара биће одржан онлајн у среду, 31. маја 2023, са почетком у 19 часова.
 
Предавач: prof. José Pedro Cabalar Fernández,Computer Science and Information Technology  Department, University of A Coruña, Spain
 
Наслов предавања: EXPLANATIONS FOR PRACTICAL KNOWLEDGE REPRESENTATION
 
Апстракт: Achieving a truly explainable Artificial Intelligence (AI) is nowadays a challenge not only for machine learning "black box" techniques but even for symbolic automated reasoning, especially when the explanations of a conclusion are too large or hard to follow for an average human user. In the talk, I will first discuss several aspects of explainable symbolic AI systems and then proceed to introduce a kind of explanations for logic programs based on so-called justified models, that is, models for which an explanation graph exists. Finally, I will illustrate these concepts with several examples using the tool xclingo, that generates explanations for logic programs under the Answer Set Programming paradigm.
 
Напомена: Регистрациона форма за учешће на Семинару је доступна на линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/CW5nJWDSEZDj7p32p

Уколико желите само да пратите предавање без могућности активног
учешћа, пренос је доступан на линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/4LNW8WtML7rLKojoz

детаљније

Семинар за рачунарство и примењену математику, 30. мај 2023.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 30. маја у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14.15. Састанак је могуће пратити и на даљину.

Предавач: Лука Петровић, Факултет организационих наука, Универзитет у Београду
 
Наслов предавања: МОДЕЛ УЧЕЊА КРОЗ ИГРУ ЗАСНОВАН НА ИНТЕРНЕТУ ИНТЕЛИГЕНТНИХ УРЕЂАЈА
 
Апстракт: Предмет истраживања је развој модела учења кроз игру заснованог на интернету интелигентних уређаја (eng. Internet of Things, IoT). Централни проблем који се разматра је испитивање могућности имплементације модела учења кроз игру у интерактивном образовном окружењу са циљем да се повећа интересовање студената и унапреде исходи учења. Развијени модел заснива се на интеграцији технологија свеприсутног рачунарства и интеграцији IoT-а, мобилних и технологија проширене стварности. Модел је имплементиран у наставним процесима у оквиру Катедре за електронско пословање на Факултету организационих наука у Београду Универзитета у Београду. Резултати евалуације указују да примена предложеног приступа може да допринесе унапређењу наставног процеса и мотивације  студената.
 
Напомене: Напомена: Регистрациона форма за учешће на Семинару је доступна на линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/wnz6oyxsQsy29LfJA/MjQ__eH607WeAL9X7IFtUI98xdQQgVkp-ljiEKPPfXr

Уколико желите само да пратите предавање без могућности активног учешћа, пренос је доступан на линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/YoqHWKALRkRTbK9So

детаљније

Одељење за механику, 29. мај 2023.

Наредни састанак Семинара биће одржан у понедељак, 29. маја 2023. у просторијама МИ САНУ у Нишу са почетком у 12 часова.

Предавачи: Предраг Ђорђевић, МИ САНУ

Наслов предавања: УТИЦАЈ АЛИЈЕВОГ ЕФЕКТА НА ЛЕСЛИЕ-ГОЊЕР ПРЕДАТОР-ПЛЕН МОДЕЛ СА РАСТУЋИМ ФУНКЦИОНАЛНИМ ОДГОВОРОМ
 
Апстракт: Предавање је посвећено изучавању динамичких особина и бифуркационој анализи предатор-плен модела са функционалним одговором предложеног од стране Коснера, и са Алијевим ефектом у популацији плена. Функционални одговор описује понашање предатора који тражи храну у линеарној формацији и при контакту са пленом лови окупљајући се око стада или јата плена. Циљ је да се прикаже утицај како слабог тако и јаког Алијевог ефекта на динамику система. Математичка анализа се фокусира на стабилност и коегзистенцију положаја равнотеже и свих могућих бифуркација које се могу манифестовати у систему. Разматра се и изумирање обе популације. Теоријски резултати добијени бифуркационом анализом ће бити потврђени нумеричким симулацијама. Уочено је постојање би-стабилности као и три-стабилности, тако да се посебна пажња посвећује областима атракције у свим случајевима када постоје вишеструки атрактори.

Напомене:
Семинар је могуће пратити и онлајн. Предавања можете пратити на даљину преко странице:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/YfY2cZTcN3YwGqFjc
 
Регистрација ѕа учешће на семинару је доступна на следећој страници:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/o9cuDZYqrq7jvFxw8

детаљније

Радионица симплектичке топологије од 21. до 25. августа 2023.

Од 21. до 25. августа на Математичком факултету у Београду одржаће се конференција Workshop on Symplectic Topology. На сајту https://symplectic.matf.bg.ac.rs могу се видети подаци о претходно одржаним конференцијама из ове области. На истом сајту ће ускоро бити објављен и програм овогодишње конференције.

Позивамо све заинтересоване колеге и студенте да присуствују овим предавањима.

детаљније

Предавања проф. Драгомира Шарића (Graduate Center and Queens College, City University of New York), на Математичком факултету, 29-30. мај 2023.

Проф. Драгомир Шарић, Graduate Center and Queens College, City University of New York, одржаће два везана предавања на Математичком факултету 29. и 30. маја 2023. у сали 718 са почетком у 12 часова.
 
Апстракт предавања
 
Биографија предавача
 
Позивамо вас да присуствујете овим интересантним предавањима.

детаљније

Студентски семинар, 26. мај 2023.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 26. маја 2023, у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 12 часова.
 
Предавач: Никола Велов, Faculty of Electrical Engineering and Information Technologies - Skopje
 
Наслов предавања: ПРОНЦИПИ РЕФЛЕКСИЈЕ ЗА ГРУПУ Q_8
 
Апстракт: У овом предавању приказујемо неке примене савремене алгебарске геометрије у теорији бројева, пре свега у контексту веза измеу Пикарове групе и класне групе прстена целих бројевног поља. Даћемо и један оригиналан допринос овој теми, добијањем нових принципа рефлексије за раширења поља функција у случају Галоаове групе Q_8.
 
Напомена: Предавања се могу пратити на даљину преко линка:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/CihYM6Nratzix7c8G/uJmcdEJs4INWQ8MEoLVzHRGxbfbBEWSBMwXBYcymVoj

Регистрациона форма је доступна на:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/M4zcEwxkzy5PqNS73

детаљније

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести