Свечани пријем нових студената Математичког факултета

Свечани пријем нових студената Математичког факултета одржаће се у петак 20. септембра 2019. у 16 сати у ВХА (велики  хемијски амфитеатар) у приземљу зграде на Студентском тргу 16, улаз B.

детаљније

XVII конференција 'Дигитализација културне баштине, старих записа из природних и друштвених наука и дигитална хуманистика', 17. септембар 2019.

XVII конференција "Дигитализација културне баштине, старих записа из природних и друштвених наука и дигитална хуманистика" је национални скуп са међународним учешћем који се одржава сваке године у организацији Математичког факултета Универзитета у Београду и Националног центра за дигитализацију.

Ове године скуп ће бити одржан у уторак, 17. септембера на Математичком факултету у сали 706 (Студентски трг 16, IV спрат). Регистрација учесника почиње у 9:15, а свечано отварање је планирано у 9:45, након чега следе излагања учесника.

Детаљније информације о конференцији могу се наћи на страници
http://www.ncd.matf.bg.ac.rs/conferences/ncd17_2019.html

Програм конференције

детаљније

Мастер 4.0 - ИТ и бизнис знања на државним факултетима

Први пут у заједничкој мисији да припреме студенте за послове које доноси Четврта индустријска револуција, београдски ЕТФ, ФОН, Машински и Математички факултет, као и крагујевачки и нишки државни универзитети удружени са преко 75 компанија оформили су четири програма Мастер 4.0 који ће спојити знања о напредним технологијама и пословне вештине потребне за креирање дигиталних производа и услуга.

Детаљније

детаљније

10th Mathematical Physics Meeting: School and Conference on Modern Mathematical Physics, 9-14. septembar 2019.

Међународни научни скуп "10th Mathematical Physics Meeting: School and Conference on Modern Mathematical Physics - MPHYS10" биће одржан од 9. до 14. септембра 2019. године у Београду. Главни организатор је Институт за физику у Београду, а Математички факултет је један од суорганизатора скупа. Скуп покрива широк спектар тема, пре свега теме оријентисане ка новим доприносима у космологији, класичној и квантној гравитацији, квантној теорији поља, теорији струна и остале теме из савремене математичке физике. Многа од предавања у већој или мањој мери садрже геометрију.

Овај скуп је 10. по реду и тиме јубиларни. На скупу учествује већи број светски познатих предавача, међу којима је и проф. Алексеј Старобински, један од водећих научника за космологију ране Васионе и овогодишњи добитник ICTP Диракове медаље за доприносе космологији и теорији инфлације.

Свечано отварање и први дан одржавања скупа биће у понедељак, 9. септембра, од 10 часова, у великој сали САНУ. Почев од другог дана скупа, предавања ће се одржавати у сали на 1. спрату МИ САНУ.

Детаљне информације о MPHYS10 скупу може се наћи на страници http://www.mphys10.ipb.ac.rs, где се налази и детаљан програм предавања.

детаљније

Семинар Катедре за рачунарство и информатику, 6. септембар 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 6. септембра 2019. у просторијама Математичког факултета на Студенстком тргу 16 са почетком у 19 часова (сала ће бити накнадно одређена).

У оквиру састанка Семинара, колегиница Бранислава Шандрих ће представити предлог пријаве теме своје докторске тезе под називом "Утицај класификације текста на примене у обради природних језика".

Више детаља може се пронаћи на страници http://computing.matf.bg.ac.rs/

детаљније

Студентски семинар, 4. септембар 2019.

Редовни састанак Семинара биће одржан у среду, 4. септембра 2019. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 12 часова.

Предавач: Марко Митровић, Универзитет Јејл

Наслов предавања: СУБМОДУЛАРНОСТ И МАШИНСКО УЧЕЊЕ

Апстракт:
Субмодуларне функције су дискретне функције где се додатна вредност сваког елемента смањује што више елемента смо већ додали у постојећи скуп. Једна од главних предности субмодуларних функција је чињеница да је теоретски доказано да могу да се приближно оптимизују у линеарном времену. Предавање се састоји од кратког увода у субмодуларне функције и неколико примера како субмодуларне функције могу да се користе за машинско учење.

Биографија предавача:
Марко Митровић (http://campuspress.yale.edu/markomitrovic/) је докторант рачунарства на Yale универзитету у САД, дипломирао је математику  и рачунарство на Simon Fraser универзитету у Ванкуверу. Радио је за Facebook и Google.

детаљније

Скуп ERC Funding Opportunities, 5. септембар 2019, Ректорат УБ

Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Европски истраживачки савет Европске комисије (European Research Council - ERC) организују скуп "ERC Funding Opportunities: Supporting excellent researchers all over Europe", који ће бити одржан 5. септембра 2019 у Ректорату УБ.

Европски истраживачки савет (https://erc.europa.eu/) има за мисију да у Европи подстакне истраживања највишег квалитета, које талентованим истраживачима и њиховим тимовима пружа могућност развоја идеја у различитим областима, подстичући научну изврсност на највишем нивоу.

Агенда скупа

Скуп је отвореног типа, али је пријава обавезна. Пријављивање се врши попуњавањем формулара на сајту
https://prijava-ucesnika.mpn.gov.rs/

детаљније

Обавештење о расписивању конкурса-септембар 2019.

Детаљније

детаљније

Интердисциплинарна Пета NoR-CEL конференција, 25-27. август 2020, Универзитет Сент Ендрјус, Шкотска

Интердисциплинарна Пета NoR-CEL конференција, под називом "How did it all begin?", биће одржана од 25-27. августа 2020. на Универзитету Сент Ендрјус у Шкотској (http://www.nor-cel.com/2020-conference-.html).

Проучавање основа настанка и еволуције живота захтева интердисциплинарни приступ, тако да поред физике, хемије и биологије мора бити укључен и низ других наука. Постоји извесно ослањање на астробиологију, али део одговора могу дати научници који нису нужно укључени у ову област, на пример, научници који раде на медицинској вирологији, еколошким студијама, свемирским истраживањима палеонтологији, као и они који долазе из математичких или филозофских дисциплина.

Тренутно се развијају свемирски телескопи и нанотехнологије помоћу којих се очекују открића  биосигнатура живота изван нашег Сунчевог система, па чак и наше Галаксије у релативно скорој будућности. Пета NoR-CEL конференција је још једна прилика за обједињавање знања  о овом важном питању путем научних излагања, дискусија и дебата.

Постер конференције

детаљније

Приступно предавање у оквиру конкурса за избор једног доцента за ужу научну област: Математичка анализа

На конкурс се пријавио један кандидат: др Петар Мелентијевић
Наслов предавања: „Проблем Хавинсона за хармонијске функције у полупростору и лопти у R^n".

Датум, време и место одржавања: среда 21.08.2019. године у 12 часова

Чланови комисије:

- др Данко Јоцић, ред. проф.
- др Оливера Михић, ред. проф.
- др Бранка Павловић, доц.
- др Стефан Милошевић, доц.
- др Владимир Божин, доц.

Датум објављивања: 14.08.2019.

детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести