Семинар Катедре за рачунарство и информатику, 6. септембар 2019.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 6. септембра 2019. у просторијама Математичког факултета на Студенстком тргу 16 са почетком у 19 часова (сала ће бити накнадно одређена).

У оквиру састанка Семинара, колегиница Бранислава Шандрих ће представити предлог пријаве теме своје докторске тезе под називом "Утицај класификације текста на примене у обради природних језика".

Више детаља може се пронаћи на страници http://computing.matf.bg.ac.rs/

детаљније

Студентски семинар, 4. септембар 2019.

Редовни састанак Семинара биће одржан у среду, 4. септембра 2019. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 12 часова.

Предавач: Марко Митровић, Универзитет Јејл

Наслов предавања: СУБМОДУЛАРНОСТ И МАШИНСКО УЧЕЊЕ

Апстракт:
Субмодуларне функције су дискретне функције где се додатна вредност сваког елемента смањује што више елемента смо већ додали у постојећи скуп. Једна од главних предности субмодуларних функција је чињеница да је теоретски доказано да могу да се приближно оптимизују у линеарном времену. Предавање се састоји од кратког увода у субмодуларне функције и неколико примера како субмодуларне функције могу да се користе за машинско учење.

Биографија предавача:
Марко Митровић (http://campuspress.yale.edu/markomitrovic/) је докторант рачунарства на Yale универзитету у САД, дипломирао је математику  и рачунарство на Simon Fraser универзитету у Ванкуверу. Радио је за Facebook и Google.

детаљније

Скуп ERC Funding Opportunities, 5. септембар 2019, Ректорат УБ

Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Европски истраживачки савет Европске комисије (European Research Council - ERC) организују скуп "ERC Funding Opportunities: Supporting excellent researchers all over Europe", који ће бити одржан 5. септембра 2019 у Ректорату УБ.

Европски истраживачки савет (https://erc.europa.eu/) има за мисију да у Европи подстакне истраживања највишег квалитета, које талентованим истраживачима и њиховим тимовима пружа могућност развоја идеја у различитим областима, подстичући научну изврсност на највишем нивоу.

Агенда скупа

Скуп је отвореног типа, али је пријава обавезна. Пријављивање се врши попуњавањем формулара на сајту
https://prijava-ucesnika.mpn.gov.rs/

детаљније

Обавештење о расписивању конкурса-септембар 2019.

Детаљније

детаљније

Интердисциплинарна Пета NoR-CEL конференција, 25-27. август 2020, Универзитет Сент Ендрјус, Шкотска

Интердисциплинарна Пета NoR-CEL конференција, под називом "How did it all begin?", биће одржана од 25-27. августа 2020. на Универзитету Сент Ендрјус у Шкотској (http://www.nor-cel.com/2020-conference-.html).

Проучавање основа настанка и еволуције живота захтева интердисциплинарни приступ, тако да поред физике, хемије и биологије мора бити укључен и низ других наука. Постоји извесно ослањање на астробиологију, али део одговора могу дати научници који нису нужно укључени у ову област, на пример, научници који раде на медицинској вирологији, еколошким студијама, свемирским истраживањима палеонтологији, као и они који долазе из математичких или филозофских дисциплина.

Тренутно се развијају свемирски телескопи и нанотехнологије помоћу којих се очекују открића  биосигнатура живота изван нашег Сунчевог система, па чак и наше Галаксије у релативно скорој будућности. Пета NoR-CEL конференција је још једна прилика за обједињавање знања  о овом важном питању путем научних излагања, дискусија и дебата.

Постер конференције

детаљније

Приступно предавање у оквиру конкурса за избор једног доцента за ужу научну област: Математичка анализа

На конкурс се пријавио један кандидат: др Петар Мелентијевић
Наслов предавања: „Проблем Хавинсона за хармонијске функције у полупростору и лопти у R^n".

Датум, време и место одржавања: среда 21.08.2019. године у 12 часова

Чланови комисије:

- др Данко Јоцић, ред. проф.
- др Оливера Михић, ред. проф.
- др Бранка Павловић, доц.
- др Стефан Милошевић, доц.
- др Владимир Божин, доц.

Датум објављивања: 14.08.2019.

детаљније

Приступна предавања за изборе у наставничка звања

Приступно предавање у оквиру конкурса за избор два доцента за ужу научну област: Рачунарство и информатика

На конкурс се пријавило четири кандидата:
- др Чукић Иван
- др Стојановић Ђурђевић Сана
- др Мишковић Стефан
- др Вујичић Станковић Сташа

Наслов предавања: "Управљање меморијом на не-виртуелним и виртуелним системима"

Датум, време и место одржавања:  среда 28.08.2019.  сала 704/IV спрат, по следећем распореду:

1) У 10.00 сати - др Сташа Вујичић Станковић
2) У 10.30 сати - др Стефан Мишковић
3) У 11.00 сати - др Сана Стојановић Ђурђевић
4) У 11.30 сати - др Иван Чукић


Чланови комисије:
проф. др Ненад Митић, редовни професор;
проф. др Миодраг Живковић, редовни професор;
др Зоран Огњановић

Датум објављивања: 31.07.2019.

 

детаљније

PHOTONICA2019 - 7. међународна школа и конференција о фотоници, САНУ, од 26. до 30. августа 2019.

У Београду ће се у згради Српске Академије Наука и Уметности у периоду од 26. до 30. августа 2019. године одржати VII међународна школа и конференција о фотоници PHOTONICA2019 уз потврђено учешће 30-ак еминентних предавача по позиву из целог света. PHOTONICA окупља истраживаче који проучавају квантну и нелинеарну оптику, оптичке комуникације, компоненте и уређаје, биофотонику, оптичке материјале, спектроскопију и многе друге атрактивне области у домену науке о светлости. Поред пленарних предавања, у оквиру конференције по први пут биће организован и специјални симпозијум „Machine learning with Photonics“ у циљу јачања сарадње између академије, индустрије и ИТ сектора. Симпозијум је осмишљен у кооперацији с проф. Дарком Зибаром с Техничког Универзитета у Данској, добитником једне од престижних награда у домену светлосних технологија, за допринос у оптичким комуникацијама применом машинског учења. Поред симпозијума, програм укључује и два паралелна догађаја: радионицу „The European synchrotron and FEL user organisation (ESUO) Regional Workshop“ и COST акцију „Quantum Technologies with Ultra-Cold Atoms - AtomQT“.

Више детаља о конференцији и пратећим скуповима је доступно на:
http://www.photonica.ac.rs/.

Позивају се заинтересовани студенти основних и мастер студија да до 10.8.2019. пријаве своје присуство на конференцији PHOTONICA2019 путем мејла на: photonica2019@ipb.ac.rs. У пријави је потребно да наведу своје име и презиме, број индекса и факултет на ком студирају, контакт мејл адресу, као и сесије којима желе да присуствују.

детаљније

НАУЧНИ СКУП ИЗ СИМПЛЕКТИЧКЕ ТОПОЛОГИЈЕ Београд, 19-23. август 2019.

На Математичком факултету у Београду одржаће се научни скуп "Workshop on Symplectic Topology", од 19. до 23. августа 2019. Предвиђено је да се првих дана скупа одрже уводна предавања у форми летње школе (намењене студентима виших година, постдипломцима и другима који желе да се упознају са симплектичком топологијом), као увод у област и у истраживачка предавања у другом делу.

Више детаља о скупу

Молимо заинтересоване учеснике да се пријаве организаторима на: symplectic(at)math.rs.

детаљније

Позив на отварање изложбе 'Пут на Месец' у Галерији Природњачког музеја, 26. јул 2019.

Позивамо Вас на отварање изложбе под називом "Пут на Месец" у Галерији Природњачког музеја, Мали Калемегдан 5, Београд у петак, 26. јула 2019. године са почетком у 19 часова. Изложба је посвећена обележавању 50 година од слетања Аполо 11 на Месечево тло. Аутор изложбе је Милош Јовић, виши кустос.

На отварању ће говорити Давид Вујић, један од седморице научника српског порекла који су учествовали у мисији "Аполо 11", инжењер и званични портпарол америчке свемирске агенције NASA и програма "Аполо 11", као и Бошко Чолак-Антић, симултани преводилац, добитник награде Радио Београда за пренос првог човековог слетања на Месец 1969. Бошко Чолак-Антић је и добитник специјалне награде америчке свемирске агенције NASA за најбоље праћење и коментарисање летова на Месец из програма "Аполо" у медијима ван енглеског говорног подручја.

Позивница

детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести