Конкурс за доделу 'Награде Веселина Лучића' за најбоље научно остварење наставника и сарадника на УБ за 2022. годину

Расписан је Конкурс за доделу „Награде Веселина Лучића“ за најбоље научно, односно стручно, остварење наставника и сарадника Универзитета у Београду, објављено током 2022. године.
 
Кандидати на Конкурс могу пријавити монографију, поглавље у монографији или научни рад. Наведена остварења морају бити штампана код еминентног домаћег или страног издавача (пожељно је приложити рецензије). Неће бити узети у разматрање зборници радова са научних скупова, као ни уџбеничка литература.
 
Рок за подношење пријава је од 1. марта до 28. априла 2023. године.
 
Текст конкурса
 
Образац за пријаву

детаљније

Конкурс УБ за доделу награда за најбољи научноистраживачки и стручни рад студената у 2022. години

Универзитет у Београду сваке године награђује по један најбољи научноистраживачки и стручни рад студената из сваке групације факултета, израђен у претходној календарској години. На седници Сената одржаној 22. фебруара 2023, донета је одлука о расписивању Конкурса за доделу награда за најбољи научноистраживачки и стручни рад студената у 2022. години.

Конкурс је објављен на сајту Универзитета у Београду на следећим страницама:
http://www.bg.ac.rs/sr/vest.php?id=2104
http://bg.ac.rs/sr/vest.php?id=2104

Рок за пријаву радова је је утврђен Конкурсом - 31. март 2023, а рок за достављање пријављених радова Универзитету је 7. април 2023. Писмени, дипломски, семинарски и други студентски радови који представљају наставну обавезу, не могу се подносити на конкурс.
 
Правилник за награђивање студената се налази на следећем линку
http://bg.ac.rs/files/sr/univerzitet/univ-propisi/Pravilnik-nagradjivanje-studenata-preciscen.pdf

Награђени радови се штампају у посебном зборнику, чији је уредник проректор за науку и објављују се на интернет страници Универзитета.

Позивамо студенте Математичког факултета да се пријаве на овај Конкурс. Заинтересоване студенти би требало да доставе радове проф. др Зорици Станимировић најкасније до 1. априла 2023. форми. Радови се достављају непотписани, у штампаној и електронској форми. У пријави треба навести шифру под којом се рад шаље на Конкурс, а неопходно је приложити и кратку стручну оцену рада од стране неког од наставника факултета.

Евентуална питања у вези са Конкурсом могу се послати на
zorica.stanimirovic[at]matf.bg.ac.rs.

детаљније

Пробни пријемни и припремна настава за полагање пријемног испита из математике 2023/2024

Математички факултет за будуће студенте организује часове припремне наставе за полагање пријемног испита из математике и пробни пријемни испит. Припремна настава почела је 21.1.2023. и трајаће до 10.6.2023. године.


Радује нас велики одзив будућих колега и захвални смо на указаном поверењу да управо са нама реализују припреме за полагање пријемног испита из математике.
Онлајн пријављивање за припремну наставу је завршено.


Пробни пријемни испит биће одржан 17.6.2023. године. За полагање пријемног испита се могу пријавити и будуће колеге које нису пратиле припремну наставу.


ПРИЈАВЕ ЗА ПРОБНИ ПРИЈЕМНИ СУ ОТВОРЕНЕ ДО 10.6.2023.


Пробни пријемни испит одражаће се у просторијама на четвртом и петом спрату Математичког факултета (адреса: Студентски трг 16). Испит садржи 20 задатака, а резултати ће бити објављени 24 сата након полагања. Цена полагања пробног пријемног испита је 3000 динара.


На сајту http://pripremna.matf.bg.ac.rs/ можете видети области које су обухваћене на пријемном испиту. Такође информације током целе припремне наставе биће изнова ажуриране па вас позивамо да пратите сајт.

детаљније

Danubius Young Scientist Award, рок за пријаву 28. март 2023.

Аустријско савезно министарство за науку, истраживање и привреду и Институт за Дунавску регију и Централну Европу и ове године додељује Danubius Young Scientist Award (http://www.bg.ac.rs/sr/vest.php?id=2108). Жеља Министарства је да подстакне младе научнике/научнице да истраже питања и теме који су специфично везани за Дунавску регију. Предвиђено је 14 награда за по једног младог научника/научницу из по једне земље чланице Европске стратегије за Дунавску регију: Аустрије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе, Чешке, Хрватске, Мађарске, Молдавије, Немачке, Словеније, Румуније, Словачке, Србије и Украјине. Награда износи 1.350,00 &еуро; по добитнику/добитници. У овој години, на конкурс се могу пријавити сви кандидати који су завршили докторске или мастер студије након 1. јануара 2018. године.
Пријаве се подносе искључиво у електронском формату на адресу милос.бојициц@рецт.бг.ац.рс  до 28. марта 2023. године.
 
Више информација о условима  конкурса може се наћи на страници https://www.idm.at/en/activities/awards/danubius-young-scientist-award/

детаљније

Семинар Катедре за вероватноћу и статистику, 7. март 2023.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 7.марта 2023, у сали 840 Математичког факултета са почетком у 17 часова.
 
Предавач: Лазар Чолић, Економски факултет, Универзитет у Београду
 
Наслов предавања: ПРИМЕНА БАЈЕСОВИХ МОДЕЛА У АНАЛИЗИ ЕФЕКАТА РЕГУЛАЦИОНОГ СТАЊА НА ОДЛУЧИВАЊЕ ПОТРОШАЧА

Абстракт:
Циљ спроведеног истраживања је анализа узрочно-последичне везе музике која се чује у позадини („позадинске музике") и регулационог стања потрошача, са једне стране, и одлучивања потрошача о избору производа, са друге стране. Регулационо стање је мерено путем неуромаркетиншког инструмента, електроенцефалографа (ЕЕГ). Хијерархијски Бајесов модел одлучивања је програмиран у статистичком програмском језику Стан. Добијеним моделом анализиран је утицај регулационог стања на ценовну осетљивост тражње над студентском популацијом Београдског универзитета. У складу са теоријом регулационе усклађености, резултати истраживања су показали да енергична музика уводи потрошаче у промоционо регулационо стање, које се рефлектује кроз већу емоционалну побуђеност испитаника, што последично смањује ценовну осетљивост тражње. Спорија верзија музичког стимулуса је примовала превенционо стање, рефлектовано кроз стање релаксације (ниска емоционална побуђеност), што је појачавало ценовну осетљивост тражње. Добијена веза регулационог стања и ценовне осетљивости је важила само у условима када потрошачи нису били инволвирани у обради информација приликом избора производа, чиме су потврђени резултати из ранијих истраживања. Априорне и апостериорне расподеле коришћене приликом оцењивања хијерархијских модела у овом раду могу послужити као додатне информације у истраживањима где се користе хијерархијски Бајесови модели избора.

Семинару је могуће присуствовати и онлајн, преко Zoom платформе. Линк за приступ је:
https://zoom.us/j/95680540599?pwd=aU5XQmJLNzdtYzh2MXBWcjRGRVFCQT09
Meeting ID: 956 8054 0599
Passcode: 228128

детаљније

Студентски семинар, 3. март 2023.

Наредни састанак Семинара биће одржан онлајн и уживо у петак, 3. марта 2023, сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 12 часова.

Предавач: Лука Марковић, Математички факултет Универзитета у Београду

Наслов предавања: ГЕДЕЛОВЕ ТЕОРЕМЕ НЕПОТПУНОСТИ И ИНТЕРПРЕТАЦИЈЕ

Апстракт:
Године 1931, млади аустријски математичар Курт Гедел објављује своје две теореме непотпуности чиме доводи у сумњу тада актуелни покушај формалног заснивања целе математике, познатијег као "Хилбертов програм". Грубо говорећи, ове теореме стављају велика ограничења на нашу изградњу потпуних и непротивречних формалних система. Овако изненађујућ резултат често је подложан погрешним тумачењима, како математичким тако и филозофским. У овом предавању излажемо кратку историјску позадину Геделовог достигнућа које се сматра једним од најзначајнијих резултата математичке логике и у главним цртама износимо доказ Геделових теорема заједно са њиховим различитим интерпретацијама.

Линк за приступ предавању:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/CihYM6Nratzix7c8G/uJmcdEJs4INWQ8MEoLVzHRGxbfbBEWSBMwXBYcymVoj

Линк за регистрацију:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/M4zcEwxkzy5PqNS73

детаљније

Семинар Геометрија и примене, 2. март 2023.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 2. марта 2023, у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17.15 часова.

Предавач: Милан Павловић, Математички факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: СУБ-РИМАНОВА ГЕОМЕТРИЈА СФЕРЕ С3
 
Апстракт:
На предавању ће бити представљена суб-Риманова геометрија Лијеве групе С^3. Специјално, показаћемо како се употребом кватерниона описују хоризонталне криве и геодезијске линије. Предавање је приказ рада "SubRiemannian geometry of the sphere S3", аутора O. Calin, D.C. Chang, I. Markina, (Canad. J. Math. (2009)).
 
 
Напомене:
Семинар је могуће пратити и онлајн. Регистрација за учешће на семинару: https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/5vJy5i44YQbMdSuDZ

Уколико сте већ регистровани, предавање можете пратити на следећем линку: https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/jJPbbrZF9BLD73r5m

Неулоговани корисници могу пратити пренос предавања на овом линку: https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/cngMrxTa7WoFSKZJn/ddPssjwsP40vEFRiLjVYEt-bWXLwl-VPYEEFMQjMOG1

детаљније

Обавештење о расписивању конкурса- март - 2023.

Обавештење о расписивању конкурса- март - 2023

детаљније

Списак тема мастер радова одобрених на 401. седници ННВ-а одржаној 24.02.2023. године.

Списак тема мастер радова одобрених на 401. седници ННВ-а одржаној 24.02.2023. године.

детаљније

Специјални курс

Семинар Математички методи механике почиње са Специјалним курсом "Математички методи механике".
 
Прво предавање биће одржано у среду, 1. марта 2023, у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 16 часова.
 
Предавач: Божидар Јовановић, Математички институт САНУ
 
Наслов предавања: ХОЛОНОМНЕ ВЕЗЕ, МНОГОСТРУКОСТИ И ВЕКТОРСКА ПОЉА
 
Специјални курс је намењен ширем кругу слушалаца, укључујући студенте основних, мастер и докторских студија математике, астрономије, физике и механике.

детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести