Одељење за математику, 7. фебруар 2020.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 7. фебруара 2020. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15.

Предавач: Бојана Фемић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: ОД АЛГЕБРИ, ПРЕКО МОНОИДАЛНИХ КАТЕГОРИЈА, БИКАТЕГОРИЈА, ДО ДУПЛИХ КАТЕГОРИЈА

Апстракт:
Ово предавање би било специфична шетња кроз горе наведене појмове из перспективе мог истраживања у различитим периодима, до данас. Villamayor и Zelinsky су 1977-ме конструисали један бесконачни тачни низ кохомолошких група са три типа коефицијената, а у односу на комутативни прстен A. Као део мог докторског рада 2005-те интерпретирали смо другу кохомолошку групу из тог низа с коефицијентом у Пикаровој групи од A⊗A. Неколико година касније, заменивши A одређеним типом симетричне моноидалне категорије C, конструисала сам аналогни бесконачни тачни низ, где се на месту Пикарових група тензорских потенција од A налази Брауер-Пикарова група Deligne тензорских производа од C. Будући да је Брауер-Пикарова група Гротендикова група моноидалне категорије "бимодуло категорија над Deligne потенцијама од C", а ова моноидална категорија је трункација одговарајуће моноидалне 2-категорије, поставља се питање да ли је сличну конструкцију последњег бесконачног тачног низа могуће извести користећи пуну структуру поменуте моноидалне 2-категорије и до каквог би тачно резултата то довело.

Будући да је због многобројности аксиома овакве структуре експлицитан рачун са њом изразито незгодан посао, пожељне су неке "пречице". Ова потрага ме је довела до извесног Шулмановог резултата о дуплим категоријама, али је питање да ли је он као такав применљив на мој проблем. Уколико није, могао би указати на правац у ком би се могло тражити неко прикладније решење, које би, због природе проблематике, евентуално дало један свеобухватнији резултат.

Ово је наставак предавања одржаног 20.12.2019.

детаљније

Студентски семинар, 14. фебруар 2020.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 14. фебруара 2020. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 12 часова.

Предавач: Стефан Ивковић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: ПОЛУ-ФРЕДХОЛМОВИ ОПЕРАТОРИ НА ХИЛБЕРТОВИМ S*-МОДУЛИМА И ОДГОВАРАЈУЋИ СПЕКТРИ

Апстракт:
Настављајући се на претходно предавање где смо дефинисали стандардни Хилбертов S*-модул и показали нека основна својства, у овом предавању ћемо дефинисати Фредхолмов оператор на стандардном модулу и презентовати резултате Мишченка и Фоменка. Затим ћемо дефинисати полу-Фредхолм оператор на стандардном модулу и презентовати резултате из рада "Semi Fredholm theory on Hilbert C*-modules".

детаљније

Инфо-семинар 'Искуства припреме и реализације ERC пројекта'

Математички факултет организује инфо-семинар о припреми пројеката за European Research Council (ERC) у петак 14. фебруара 2020. у сали 706 са почетком у 12 часова.

На семинару ће говорити:

Др Магдалена Ђорђевић, са Института за физику Београд, добитница ERC пројекта

Позивамо заинтересоване наставнике и истраживаче Математичког и других факултета природно-математичке групације, као и остале институције Универзитета у Београду да дођу и чују више о ERC пројектима.

детаљније

Математички факултет је умањио школарине за око 5,5 милиона динара да би помогао својим студентима

Математички факултет је, свестан тешке материјалне ситуције у којој живи велики број студената, и ове године изашао у сусрет њиховим многобројним молбама за смањење школарине.
Основ за смањење школарине је била тешка финансијска ситуација у породици и здравствени проблеми студената. Само по овом основу (не рачунајући друге основе за смањење или ослобађање од школрине на које нас обавезује Закон) Факултет је умањио школарине за око 5,5 милиона динара.

детаљније

Припремна настава за школску 2020/2021. годину

Почело је пријављивање за други циклус припремне наставе за полагање пријемног испита из математике и траје до 25. фебруара 2020. године

Линк за пријављивање

Математички факултет организује два циклуса припремне наставе за полагање пријемног испита из математике за будуће студенте и све заинтересоване. Поред ова два циклуса припремне наставе Математички факултет организује и два теста за проверу знања, као и пробни пријемни испит

Детаљније информације о припремној настави можете видети на:

http://pripremna.matf.bg.ac.rs/

детаљније

МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ - ИНДУСТРИЈА 4.0

КОНКУРС ЗА УПИС НА МАСТЕР АКАДЕМСКЕ СТУДИЈЕ ШКОЛСКЕ 2019/2020. ГОДИНЕ

Машински и Математички факултет Универзитета у Београду у школској 2019/2020. години уписују студенте у прву годину мастер академских студија на заједнички студијски програм Мастер академске студије Индустрија 4.0 (120 ЕСПБ).

детаљније

Списак тема мастер радова одобрених на 368. седници ННВ-а одржаној 24.01.2020. године

Детаљније

детаљније

Семинар за реалну и комплексну анализу, 20-23. јануар 2020.

Од 20. до 23. јануара гост Семинара за реалну и комплексну анализу биће Evgenѕ Sevost'yаnov (Zhytomyr Ivan Franko State University, Zhytomyr, Ukraine and Institute of Applied Mathematics and Mechanics of NAS of Ukraine, Slov'yans'k).

Професор Evgeny Sevost'yanov одржаће серију предавања на тему:
ON DISTORTION ESTIMATES OF A MODULUS OF FAMILIES OF PATHS UNDER MAPPINGS.

Предавања ће бити одржана у сали РЛАБ Математичког факултета по следећем распореду:

понедељак 20.1.2020. од 14 часова,
уторак 21.1.2020. од 14 часова,
среда 22.1.2020. од 14 часова,
четвртак 23.1.2020. од 12 часова.

детаљније

Семинар за реалну и комплексну анализу, 17. јануар 2020.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 17. јануара 2020, у сали РЛАБ Математичког факултета са почетком у 14 часова. У оквиру састанка, планирана су два предавања.

Прво предавање:

Предавач: Миодраг Матељевић, Математички факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: INTRODUCTION TO QC THEORY

Апстракт: In this talk, we will present some basic facts related to quasiconfromal mappings.

Друго предавање:

Предавач: Evgeny Sevost'yanov, Zhytomyr Ivan Franko State University, Zhytomyr, Ukraine and Institute of Applied Mathematics and Mechanics of NAS of Ukraine, Slov'yans'k

Наслов предавања: ON DISTORTION ESTIMATES OF A MODULUS OF FAMILIES OF PATHS UNDER MAPPINGS

Апстракт: The report is devoted to the relationship between Sobolev and Orlicz-Sobolev homeomorphisms and estimates of the distortion of the modulus of families of paths.One of the main statements is the result that flat homeomorphic degenerate ACL-solutions of Beltrami equations having finite distortion satisfy the Poletsky type inequality. In addition, in the spatial case, this inequalityholds in Orlicz-Sobolev classes under Calderon condition on the corresponding defining function.

 

 

 

детаљније

Студентски семинар, 16. јануар 2020.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 16. јануара 2020. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 11 часова.

Предавач: Даница Косановић, Макс Планк институт за математику, Бон

Наслов предавања: НОВЕ ТЕХНИКЕ У ТЕОРИЈИ УТАПАЊА

Апстракт:
Калкулус утапања Гудвилија и Вајса користи теорију хомотопије за проучавање простора утапања једне многострукости у другу. У овом предавању увешћу главне појмове и алате ове теорије, скицирати везе са конфигурационим просторима и објаснити како се ове технике могу користити у ниско-димензионој топологији, нарочито у теорији чворова.

детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести