Семинар Катедре за вероватноћу и статистику, 22. новембар 2023.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 22. новембра 2023. у сали 821 Математичког факултета (Студентски трг 16, V спрат) са почетком у 16.15.

Предавач: Жикица Лукић
 
Наслов предавања: СТАТИСТИЧКИ ТЕСТОВИ НА СЛУЧАЈНИМ МАТРИЦАМА И ЊИХОВА  ПРИМЕНА У АНАЛИЗИ КРИПТОВАЛУТА
 
Апстракт:
На овом предавању бавићемо се тестирањем у простору симетричних позитивно дефинитних случајних матрица. Предавање је подељено у три целине. У првом делу изложићемо нови двоузорачки тест једнакости у класи матрица ортогонално еквивалентних у расподели. Потом ћемо изложити начин да се тај тест модификује за проблем тестирања промене режима, као и детаљну анализу резултата добијених на овај начин. У трећем делу изнећемо пут за конструкцију сличних тестова, али и нови тест који се базира на Лапласовим трансформацијама у односу на нецентралну Вишартову меру. Свака целина биће поткрепљена примерима из сфере финансија и посебна пажња биће посвећена практичним применама добијених резултата.

Напомена: Предавање је могуће пратити и онлајн, путем линка:

https://zoom.us/j/99338210828?pwd=TjJOaFdhZVFjV09JM1pHb0pNVy82QT09

Meeting ID: 993 3821 0828

Passcode: 990127

детаљније

Одељење за математику, 24. новембар 2023.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 24. новембра 2023, у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14.15.

Предавач: Лука Милићевић, Математички институт САНУ
 
Наслов предавања: THE CONSTRАINT SATISFACTION PROBLEM DICHOTOMY CONJECTУRE: HISTORY, PROOFS AND GENERALIZATIONS
 
Апстракт: Први нетривијалан резултат о приближним алгебарским структурама у адитивној комбинаторици је Фрајманова теорема. У контексту Фуријеове анализе вишег реда, следећа општија верзија те теореме појављује се природније: када год скуп A⊆(F^n)_p има бар c|A|^3 адитивних четворки, онда постоји потпростор U, величине |U|≤O𝑐(|A|), такав да је |U∩A|≥Ω𝑐(|A|). (Као што је уобичајено, под адитивном четворком називамо четворку елемената (a₁,a₂,a₃,a₄)∈((F^n)_p)^4 такву да је a₁+a₂= a₃+a₄) Дакле, о скупу A са овим својством можемо размишљати као о приближном потпростору. Мотивисани другим приближним алгебарским структурама које се појављују у Фуријеовој анализи вишег реда, у овом предавању ћемо се бавити квадратном верзијом ове теореме. Наиме, разматраћемо који би то комбинаторни услови били адекватни за дефиницију приближних квадратних варијетета, а који би нам притом омогућили да докажемо квадратну Фрајманову теорему.
 
 
Напомена: Предавања се могу пратити на даљину преко линка:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/T9XDGChhq8aDcNqmz/qw7wIwci2jv2rdg9I9CrXkm7OJhF_LB8DfjXZp4jTFV
 
Регистрациона форма је доступна на:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/tz97w4Hu4c3unsJ7N

детаљније

Семинар за вештачку интелигенцију, 22. новембар 2023.

Наредни састанак Семинара биће одржан онлајн у среду, 22. новембра 2023. са почетком у 19 часова.
 
Предавач: Милош Радовановић, Faculty of Sciences, University of Novi Sad
 
Наслов предавања: GRAPHS IN SPACE AND TIME: GRAPH EMBEDDINGS FOR MACHINE LEARNING IN COMPLEX DYNAMICAL SYSTEMS
 
Апстракт:

In this talk, we will present our newly approved project “Graphs in Space and Time: Graph Embeddings for Machine Learning in Complex Dynamical Systems (TIGRA)” supported by the Serbian Science Fund under the PRISMA program, which is a continuation of our previous work on the project “Graphs in Space: Graph Embeddings for Machine Learning on Complex Data (GRASP)”, also supported by the Serbian Science Fund. After introducing the basic concepts and overviewing notable results produced by the GRASP project for embedding static graphs, we will focus on their possible extensions to dynamically evolving graphs, which are a useful abstraction for representing many complex systems of high technological, social, and scientific importance.

Existing dynamic graph embedding algorithms provide various mechanisms to incorporate temporality into the main principles of static graph embedding learning, but they do not take higher-order structural properties of graphs into account. The TIGRA project will investigate the impact of hubness (high connectedness) and LID (local intrinsic dimensionality) to various quality aspects of dynamic graph embeddings. Afterwards, we plan to design novel hub-aware and LID-aware dynamic graph embedding methods. Additionally, we will propose the first algorithms that are able to embed graphs with time-series attributes into Euclidean spaces.

We expect the project to produce novel dynamic graph embedding methods substantially more accurate than the state-of-the-art in three aspects: (1) preserving higher-order graph structural properties, (2) evolutionary stability, and (3) the accuracy of derived machine learning models for classification, clustering, event prediction, anomaly detection and diffusion prediction.
 
Напомена: Регистрациона форма за учешће на Семинару је доступна на линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/CW5nJWDSEZDj7p32p

Уколико желите само да пратите предавање без могућности активног учешћа, пренос је доступан на линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/4LNW8WtML7rLKojoz

детаљније

Семинар за рачунарство и примењену математику, 21. новембар 2023.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 21. новембра 2023, у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14.15. У питању је заједнички састанак са Семинаром Вештачка интелигенција.
 
Предавач: Петар Величковић, Google DeepMind / Универзитет Кембриџ
 
Наслов предавања: ИНТЕГРИСАЊЕ ИЗРАЧУНАВАЊА АЛГОРИТАМСКИМ ПОРАВНАЊЕМ
 
Апстракт: Шта чини једну неуралну мрежу бољом, или лошијом, у извршавању одређених задатака? Ово питање је у срцу модерног дизајна архитектура неуралних мрежа, и често је изузетно тешко наћи ригорозне одговоре. Током претходних неколико година, присуствовали смо великом броју покушаја, користећи разне напредне математичке приступе, да се пронађе одговор на ово питање под широким спектром могућих претпоставки. Један од најуспешнијих приступа – алгоритамско поравнање – претпоставља да су циљна функција, као и механизам за њено израчунавање, потпуно дефинисани и познати (тј. циљ неуралне мреже је да изврши алгоритам). У овој поставци, извршавање задатака се своди на интегрисање израчунавања које један алгоритам извршава унутар неуралне мреже, што повлачи интересантне анализе из разноврсних области математике и рачунарских наука. У овом предавању, представићу неке од мојих омиљених радова из области алгоритамског поравнања, као и њихове импликације на израду интелигентних система будућности.

 
Напомена: Регистрациона форма за учешће на Семинару је доступна на линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/wnz6oyxsQsy29LfJA/MjQ__eH607WeAL9X7IFtUI98xdQQgVkp-ljiEKPPfXr

Уколико желите само да пратите предавање без могућности активног учешћа, пренос је доступан на линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/YoqHWKALRkRTbK9So

детаљније

Позив за предаваче на Државном семинару о настави математике и рачунарства Друштва математичара Србије

Традиционални зимски Државни семинар о настави математике и рачунарства Друштва математичара Србије, намењен наставницима математике и информатике у основним и средњим школама, биће одржан у суботу 3. и недељу 4. фебруара 2024. године. Семинар ће бити реализован у хибридном формату. Предавања ће се одвијати уживо на Економском факултету у Београду за присутне учеснике, а биће синхроно преношена учесницима који семинар прате онлајн.
Друштво математичара Србије позива све колеге које желе да се ауторски или коауторски активно укључе у рад Семинара да до 20. 11. 2023. пријаве своје евентуалне теме и саопштења у области унапређења наставе математике, рачунарства и/или информатике.
 
Могуће је пријавити:
- петочасовне комплексне теме које третирају стручну, методичку или дидактичку наставну проблематику,
- једночасовна (45-томинутна) саопштења која третирају приказе појединачних, функционалних, оригиналних наставних решења.
 
Позив за предаваче са додатним информацијама може се преузети ОВДЕ
 
Пријава се врши путем форме постављене на сајту ДМС-а:
https://dms.rs/drzavni-seminar-2024/

детаљније

Конкурс за доделу студентских стипендија из средстава Фондације „Нови добротвори Униврзитета“, рок за пријаву 20. децембар 2023.

Отворен је Конкурс за доделу четири студентске стипендије из средстава Фондације "Нови добротвори Униврзитета" за школску 2023/2024. годину студентима Универзитета у Београду, и то по једна стипендија студентима са:

  • Групације природно-математичких наука,
  • Групације техничко-технолошких наука,
  • Групације медицинских наука,
  • Групације друштвено-хуманистичких наука.

 
На Конкурс се могу пријавити студенти уписани први пут у текућој школској години на основне или интегрисане и мастер академске студије Универзитета у Београду, чије се школовање у школској 2023/2024. години финансира из буџета Републике Србије и који нису губили ниједну годину током студија. На конкурс се могу пријавити студенти од друге године основних или интегрисаних академских студија.

Рок за подношење пријава је од 15. новембра до 20. децембра 2023. године.

Више информација може се наћи на страници https://www.bg.ac.rs/sr/univerzitet/konkursi.php

детаљније

Конкурс за доделу студентских стипендија из средстава Фондације „Сестре Булајић“ , рок за пријаву 22. децембар 2023.

Отворен је Конкурс за доделу једне студентске стипендије из средстава Фондације "Сестре Булајић" студенту прве године Универзитета у Београду - Математичког факултета у школској 2023/2024. години. На Конкурс се могу пријавити студенти основних академских студија Универзитета у Београду - Математичког факултета, уписани на студијски програм Математика, који су у завршном разреду средњошколског образовања остварили најбољи успех и који се у школској 2023/2024. години финансирају из буџета Републике Србије.

Рок за подношење пријава је од 16. новембра до 22. децембра 2023. године.

Више информација може се наћи на страници https://www.bg.ac.rs/sr/univerzitet/konkursi.php

детаљније

Студентски семинар, 17. новембар 2023.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 17. новембра 2023, у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 12 часова.
 
Предавач: Антоније Суботић, Математички факултет Универзитета у Београду
 
Наслов предавања: СИМПЛИЦИЈАЛНИ КОМПЛЕКСИ ПОПЛОЧАВАЊА
 
Апстракт: Полиомино представља фигуру састављену од неколико квадрата исте величине повезаних један са другим ивица за ивицу. Коначном скупу полиомино облика и коначном подскупу квадратне мреже у равни асоцирамо симплицијални комплекс. Разматраћемо тополошке и комбинаторне особине таквих простора. Током предавања осврнућемо се и на аналогно дефинисане комплексе у случају хексагоналне мреже, и приказати да су, у неким случајевима, контрактибилни или хомотопски еквивалентни букету сфера.


Напомена: Предавања се могу пратити на даљину преко линка:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/CihYM6Nratzix7c8G/uJmcdEJs4INWQ8MEoLVzHRGxbfbBEWSBMwXBYcymVoj

Регистрациона форма је доступна на:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/M4zcEwxkzy5PqNS73

детаљније

Семинар Геометрија и примене, 17. новембар 2023.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 17. новембра 2023, у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17.15 часова.

Предавач: Мирослава Антић, Математички факултет Универзитета у Београду

Наслов предавања: КЛАСА КОНФОРМНО РАВНИХ АФИНИХ ХИПЕРСФЕРА
 
Апстракт: Бавићемо се конформно равним афиним хиперсферама у терминима вишеструкости сопствених вредности Схоутеновог тензора. Биће дата класификација у случају да Схоутенов тензор има највише једну сопствену вредност висеструкости 1.

Напомена: Састанке семинара је могуће пратити и онлајн. Регистрација за учешће је доступна на следећем линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/5vJy5i44YQbMdSuDZ

Уколико сте већ регистровани, предавање можете пратити на следећем линку (након сто се улогујете):
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/jJPbbrZF9BLD73r5m

Неулоговани корисници могу пратити пренос предавања на овом линку, али не могу постављати питања (осим путем порука) и не улазе у евиденцију присуства:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/cngMrxTa7WoFSKZJn/ddPssjwsP40vEFRiLjVYEt-bWXLwl-VPYEEFMQjMOG1

детаљније

Конкурс за доделу студентских стипендија из средстава Фондације Косте Мигрића, рок за пријаву 15. децембар 2023.

Отворен је Конкурс за доделу десет студентских стипендија из средстава Фондације Косте Мигрића за школску 2023/2024. годину.

На Конкурс се могу пријавити студенти уписани први пут у текућој школској години на основне и интегрисане академске студије Универзитета у Београду, чије се школовање у школској 2023/2024. години финансира из буџета Републике Србије и који нису губили ниједну годину током студија. На конкурс се могу пријавити студенти од друге године основних и интегрисаних академских студија.

Рок за подношење пријава је од 13. новембра до 15. децембра 2023. године.

Више информација може се наћи на страници https://www.bg.ac.rs/sr/univerzitet/konkursi.php

детаљније

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести