Списак тема мастер радова одобрених на 370. седници ННВ-а (електронска седница) одржаној 24.04.2020. године.

Списак тема одобрених на седници ННВ-а одржаној  24.04.2020. године.

детаљније

Конкурс за награду L'Oréal-UNESCO 2021. за жене у науци

Отворен је конкурс за награду Лореал-Унеско за жене у науци (L'Oréal-UNESCO For Women in Science Awards 2021), која ће бити традиционално додељена на међународном нивоу у седишту Унеска 2021. године.

Конкурс је отворен до 31. маја 2020. године, до када би требало да, путем онлајн платформе, а у складу са изнетим критеријумима, буду поднете номинације кандидаткиња из области физичких наука, компјутерских наука и математике. У условима конкурса нема ограничења која се односе на године кандидаткиња.

Више информација се може наћи у следећим документима:

Позив за подношење номинације

Услови конкурса

Контакт адреса за питања: fwis@unesco.org (cc: ap.coppola@unesco.org)

детаљније

Полагање испита након укидања ванредног стања

детаљније

Студентски семинар, 28. април 2020.

Наредни састанак Семинара биће одржан онлајн, преко ZOOM платформе, у уторак 28. априла 2020. са почетком у 12 часова. На овом онлајн састанку биће представљени радови кандидата који су ушли у ужи избор за награду МИ САНУ за најбољи рад у категорији мастер радова из математике.

Детаљи приступа ZOOM састанку:

Djordje Baralic is inviting you to a scheduled Zoom meeting.
Topic: Studentska nagrada MISANU 2020 - Masteri
Time: Apr 28, 2020 12:00 Belgrade, Bratislava, Ljubljana
Join Zoom Meeting
https://us04web.zoom.us/j/74319055708
Meeting ID: 743 1905 5708


Предавач: Бојана Пантић, Природно-математички факултет, Универзитет у Новом Саду

Наслов предавања: TOWARDS THE CLASSIFICATION OF HOMOMORPHISM- AND POLYMORPHYSM-HOMOGENEOUS METRIC SPACES

Апстракт: It was in 2002 that a relaxed version of the classical model-theoretic notion of homogeneity, in the form of homomorphism-homogeneity, came into existence. Its rapid rise in fame, over the course of past years, and the constant confirmation of its fruitfulness did not go unnoticed. In fact, they have prompted the occurrence of yet another fascinating generalization, namely the polymorphism-homogeneity. A structure is endowed with the aforementioned property if every local polymorphism extends to a global polymorphism of the structure in point.  Our attempt at classifying and unveiling the structure of metric spaces with regards to both of these two generalizations has proven itself to be a fairly challenging problem. For one, deciding whether a metric space is  homomorphism-homogeneous is known to be a coNP-complete problem. However, we were able to classify them partially and obtain the better grasp of the potential obstacles. More to the point, we came up with a fairly exciting approach triggered by the underlying graphs, the so-called skeletons, within a specific problematic class of metric spaces.The aim of this talk is to present the most crucial results from an ongoing research on this topic. This is joint work with Maja Pech.


Предавач: Никола Сарајлија, Природно-математички факултет, Универзитет у Новом Саду

Наслов предавања: ТОПОЛОШКИ ПРИСТУП ДИСТРИБУЦИЈА СА ПРИМЕНАМА НА НЕКЕ ПАРЦИЈАЛНЕ ДИФЕРЕНЦИЈАЛНЕ ЈЕДНАЧИНЕ

Апстракт: У овом предавању биће изложен тополошки приступ теорији дистрибуција, један од два могућа приступа поменутој теорији.
Најпре ћемо дати историјски осврт овој теми и видећемо мотивацију за
увођење дистрибуција. Затим уводимо дефиницију векторско-тополошких простора и, специјално, локално конвексних простора, и наводимо теорему о снабдевању произвољног векторског простора локално конвексном топологијом. Дефинишемо појам финалне топологије и представљамо топологију простора тест функција. Након тога бавимо се упаривањем простора. Дефинишемо поларни скуп неког подскупа у упареном простору и објашњавамо на који нас начин колекција поларних скупова доводи до дефинисања разних топологија на другом од два упарена простора. У вези са тим наводимо јаку топологију којом ћемо снабдети простор дистрибуција.
Најзад, прелазимо на суштину овог рада. Дајемо прецизну дефиницију дистрибуција и њихову алтернативну карактеризацију. Објашњавамо на који начин се стандардне операције са функцијама (извод, множење, тензорски производ, конволуција, Фуријеова трансформација...) проширују на дистрибуције. Доказујемо да дистрибуције представљају уопштење локално интеграбилних функција и наводимо пример најпознатије делта дистрибуције.
Најзад, наводимо примену приказане теорије: решавамо један Кошијев проблем за таласну једначину. Предавање закључујемо наводећи и нека ограничења ове теорије.

детаљније

Студентска пракса у Математичком институту САНУ

Математички институт САНУ ове године организује праксу за студенте који желе да пробају истраживачки рад у области математике, рачунарства, механике и примене, било да студирају у земљи или иностранству. Ближе информације о темама и пројектима се налазе у овом документу.

Заинтересовани студенти могу да се пријаве контактирајући менторе понуђених пројеката директно или могу просто послати маил на studentski_seminar[at]mi.sanu.ac.rs.

Позивамо студенте Математичког факултета да се пријаве на праксу, као и да вест о позиву рашире до потенцијално заинтересованих колега.

детаљније

Продужен рок за виртуални Falling Walls Lab Belgrade у организацији DAAD-овог инфо центра

DAAD Информативни центар у Београду, у сарадњи са Универзитетом у Београду организује четврти по реду Falling Walls Lab у Србији, иновативну платформу за представљање истраживачких пројеката у свим научним дисциплинама. Falling Walls Lab је намењен студентима свих нивоа студија и истраживачима (BA, MA, PhD, postdoц).

Сваки учесник има три минута у којима ће представити своју идеју или пројекат и убедити локални жири у иновативност своје замисли.

Победник српског Falling Walls Lab-а као награду добија учешће у финалном Falling Walls Lab у Берлину 8. новембра 2020, као и присуство на Falling Walls конференцији 9. новембра 2020.

Због ванредног стања које је на снази, овогодишњи Falling Walls Lab ће бити одржан у виртуалном формату (онлајн), уместо у Научно-технололошком парку, како је раније планирано.

Пријаве за учешће на виртуелни Falling Walls Lab Belgrade се шаљу преко портала https://falling-walls.com/lab/ до 26. априла 2020.

Више информација може се наћи на страници https://falling-walls.com/lab/apply/

детаљније

Најуспешнији решаваоци задатака поводом Дана математике!

Поводом Међународног дана математике (https://www.idm314.org), 14. марта објавили смо занимљиве задатке и припремили вредне награде за решаваоце. Пажљиво смо прегледали сва пристигла решења.

детаљније

Конференција YOURS 2020, 19. мај 2020, Београд

Међународни скуп Young Researcher’s Conference 2020 - YOURS 2020, биће одржан 19. маја 2020. на Београдском сајму. Организатор конференције је Машински факултет Универзитет у Београду уз подршку JAES-а (Journal of Applied Engineering Science). Циљеви конференције су, између осталог, промовисање и подршка научног рада младих истраживача, изградња и ширење мреже мултидисциплинарних истраживачких контаката. Организатори конференције су обезбедили награде за најбоље радове младих истраживача.

Други позив за YOURS 2020 конференцију

Радови се шаљу на adresu office@yours.rs најкасније до 30. априла 2020.
Први аутор рада мора бити истраживач до 35 година старости. Упутства за припрему рада налазе се на страници http://www.engineeringscience.rs/instructions-for-authors

Зборник резимеа са прошлогодишње YOURS конференције као и РАД  награђен новчаном наградом од 1000 EUR, могу послужити инспирација и подстицај за учешће на овогодишњој YOURS конференцији.

Више информација о конференцији може се наћи на страници https://www.iipp.rs/konferencija.php?id=3

детаљније

Продужен конкурс УБ за доделу награда за најбољи научноистраживачки и стручни рад студената у 2019. години

Универзитет у Београду сваке године награђује по један најбољи научноистраживачки и стручни рад  студената из сваке групације факултета, израђен у претходној календарској години. На седници Сената 19. фебруара 2020, донета је одлука о расписивању Конкурса за доделу награда за најбољи  научноистраживачки и стручни рад студената у 2019. години.

Текст конкурса

Правилник о награђивању студената може се наћи на страници
http://bg.ac.rs/files/sr/univerzitet/univ-propisi/PravilnikONagradjivanjuStudenata.pdf

Првобитни рок за пријаву радова је био утврђен Конкурсом (30. март 2020), а рок за достављање пријављених радова Универзитету био је 2. април 2020.

Међутим, због ванредног стања у земљи, Ректорски колегијум Универзитета у Београду донео је одлуку о продужењу рока за подношење пријава на конкурс, тако да рок за пријаву истиче 15. јуна 2020.

С обзиром на продужење рока, молимо заинтересоване студенте да радове, у штампаном и електронском облику, доставе проф. др Зорици Станимировић најкасније до 10. јуна 2020.

Позивамо студенте Математичког факултета да се пријаве на овај Конкурс.
Подсећамо да је награду за најбољи научноистраживачки и стручни рад студената за 2017. годину у групацији природно-математичких наука добио наш студент Андрија Костић.

Такође, подсећамо да се дипломски, семинарски и други студентски радови који представљају наставну  обавезу, не могу подносити на конкурс. Награђени радови се штампају у посебном зборнику, чији је уредник проректор за науку и објављују се на интернет страници Универзитета.

Евентуална питања у вези са Конкурсом могу се послати на
zoricast[ат]matf.bg.ac.rs.

детаљније

Рад Студентске службе за време ванредног стања

У складу са рестриктивним мерама Владе Републике Србије и препорукама Универзитета у Београду, почев од 23. марта 2020. године, Студентска служба ће издавати документа у папирној форми, само у случају када је то неопходно и нужно.

детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести