Одбрана теме докторске дисертације

Одбрана теме докторске дисертације Жикице Лукића: „Statistical tests based on Laplace and Hankel transforms, and their application in change point detection (Статистички тестови засновани на Лапласовим и Ханкеловим трансформацијама и њихова примена у откривању промена режима)“, одржаће се 06.06.2024. године у 12 часова на Математичком факултету (Студентски трг 16).

детаљније

Катедра за астрономију Математичког факултета учествовала је на 66. Сајму Технике и Технолошких достигнућа

Катедра за астрономију Математичког факултета, представила је своје учешће у развоју LSST пројекта Rubin опсерваторије на 66. Сајму Технике и Технолошких достигнућа.

Опсерваторија Rubin се налази у Чилеу и опремљена је телескопом пречника огледала од 8,4 метра и највећом дигиталном камером икада направљеном. Почевши од 2025. године опсерваторија Rubin ће сваке ноћи током десет година снимати цело небо у оквиру главног научног пројекта названог Legacy Survey of Space and Time (LSST). Податке са ових слика користиће астрономи широм света, заједно са истраживачима са Катедре за астрономију Математичког факултета и Астрономске опсерваторије Београд да направе изузетна открића Универзума.

детаљније

Одељење за математику, 31. мај 2024.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 31. маја 2024, у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14.15. У питању је заједнички састанак са Логичким семинаром
 
Предавач: Ilijas Farah, York University, Toronto

Наслов предавања: КОЊУГАЦИЈЕ АУТОМОРФИЗАМА P(N)/FIN И УНИФОРМНЕ ROE КОРОНЕ

Апстракт: Сваки метрички простор X одређује грубу (coarse) структуру. Овој структури се функторски додељује униформна Roe алгебра, C*(X). Ово је C*-алгебра на Хилбертовом простору ℓ₂(X) која укључује ℓ_∞(X) као и компактне операторе и има примене у геометрији, топологији, теорији индекса, и физици. Недавно је доказано да је, у категорији униформно локално коначних простора, Морита-еквиваленција Roe алгебри еквивалентна са грубом еквиваленцијом простора (Baudier-Braga-F.-Khukhro-Vignati-Willett, Inv. Math., 2022). Заједном са Брагом и Вињатијем (Adv. Math., 2021), доказао сам да форсинг аксиоме имплицирају да је изоморфизам униформних Roe корона Q*ᵤ(X) (квоцијената C*ᵤ(X) по идеалу компактних оператора) еквивалентан са грубом еквиваленцијом простора. Питање независности од ZFC-овог тврђења је остало отворено.

У (скоро) комплетно другачијем контексту W. Brian је недавно доказао (https://arxiv.org/abs/2402.04358) да Хипотеза континуума имплицира да су леви и десни унилатерални шифт аутоморфизми количничке Булове алгебре P(N)/Fin коњуговани. (Ово је решење дискретне верзије чувеног проблема Brown-Douglas-Fillmore о коме сам причао у Децембру; ни познавање овог проблема ни садржај тог предавања нису потребни за праћење овог предавања.) Овај резултат може да се уопшти и да се да карактеризација релације коњугације за друге "тривијалне" аутоморфизме структуре P(N)/Fin (Brian-F.). Користећи ову карактеризацију и модел-теоретске резултате С. Гасемија, Brian и ја смо доказали постојање метричких простора X и Y таквих да је тврђење Q*ᵤ(X) и Q*ᵤ(Y) су изоморфни независно од ZFC.
 
Напомена: Предавања се могу пратити на даљину преко линка:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/T9XDGChhq8aDcNqmz/qw7wIwci2jv2rdg9I9CrXkm7OJhF_LB8DfjXZp4jTFV
 
Регистрациона форма је доступна на:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/tz97w4Hu4c3unsJ7N

детаљније

Обавештење о расписивању конкурса- мај 2- 2024.

Обавештење о расписивању конкурса- мај 2- 2024

детаљније

Радионица из симплектичке топологије

Од 19. до 23. августа 2024. на Математичком факултету у Београду одржаће се научни скуп Workshop on Symplectic Topology.

Детаљи о овом скупу (списак предавача, распоред, наслови и термини предавања, апстракти и слично) биће објављивани на сајту:

https://symplectic.matf.bg.ac.rs/

Сви заинтересовани су добродошли.

детаљније

Belgrade Bioinformatics Conference 2024

Све информације о конференцији су на сајту: https://belbi.bg.ac.rs/

детаљније

Вебинар Центра за развој каријере и саветовање студената "После факса бићу наставник"

Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Београду у сарадњи са Француско-српском привредном комором организује интересантан вебинар под називом "После факса бићу наставник" у циљу промоције занимања наставника, у среду, 29. маја 2024. у 15 часова. На вебинару ће студенти моћи да чују више о каријерном путу говорника, увиде предности њихових каријерних избора и чују више о иновативним приступима у раду са децом и студентима.

На вебинару ће говорити инспиративни гости који наставничку професију доживљавају као позив и верују у образовање:
- Људмила Ракочевић, професорка филозофије у гимназији „Бранко Радичевић" у Старој Пазови, носилац националног признања за добру праксу каријерног вођења.
- Јовица Плавшић, награђивани наставник хемије у Десетој београдској гимназији, коме су ученици којима предаје дали заслужени и ласкави надимак - ХемиЦар.
-Тијана Здравковић, проф. француског језика и књижевности,  запослена у школи језика Француског Института у Србији, заљубљеник у француски језик и наставничку професију.


Модератор вебинара биће  Дарко Соковић, извршни директор за стратегијску комуникацију агенције.

детаљније

Одељење за механику, 29. мај 2024.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 29. маја 2024, у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 18 часова.

Предавач: Катица Хедрих, Научно друштво Србије

Наслов предавања: НОВИ РЕОЛОШКИ МОДЕЛИ ФРАКЦИОНОГ ТИПА И РЕОЛОШКИ ДИНАМИЧКИ СИСТЕМИ ТИПА ОСЦИЛАТОРА ИЛИ  ПУЗАТОРА  ФРАКЦИОНОГ ТИПА
 
Апстракт: Нови реолошки модели, фракционог типа, су приказани одговарајућим структурни, формулама и конститутивним релацијама, које садрже диференцијалне операторе фракционог реда. Приказују се графици стуктура основних сложених реолошких модела идеалних материјала, фракционог типа, са пратећим диференцијалним  везама напона и дилатација, фракционог реда. Представљају се површи накнадне еластичности, као и својство релаксације напона, у функцији времена и и експонента реда фракционог диференцирања. Приказује се, и прглед једне серије сложених реолошких модела, феакционог типа са пратећим конститутиним релацијама, фракционог реда и одговарајућим Laplace-овим транформацијама решења, којим се описују својства напона или дилатација модела материјала. Неки модели описују својства идеалних материјала, која могу бити еласто-вискозни чврсти материјали, или виско-еластични флуиди.
 
Користећи новоуведене основне сложене, као и хибридне сложене реолошке моделе, фракционог типа, изучавана је динамика серије механичких реолошких система осцилатора или пузатора, фракционог типа, са одговарајућим независним генералисаним координатама, спољашњих и унутрашњих степена слободе кретања. Одређене су Laplace-ове транформације решења за независне генералисане координате, спољашњих и унутрашњих степена слободе динамике система. На тим примерика показано је да сложни реолошки модели, фракционог типа, у динамику система уносе унутрашње степене слободе динамике система. Јављају се нови задаци, као изазови за математичаре, превођења Laplace-ових транформација решења по координатама, по напонима или дилатацијама у временски домен. Један број тих превођења Laplace-ових транформација решења у домен времена урадио је предавач. Предавач је неке идеје и резултате,  који су у домеену примене на био материјале урадио у коауторству са др Анђелком Хедрих, која је била и инспиратор основних идеја из садржаја овог  предавања.
 
Напомена:
Предавања се могу пратити на даљину преко странице:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/YfY2cZTcN3YwGqFjc
 
Регистрација ѕа учешће на семинару је доступна на следећој страници:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/o9cuDZYqrq7jvFxw8

детаљније

Семинар за вештачку интелигенцију, 29. мај 2024.

Наредни састанак Семинара биће одржан онлајн у среду, 29. маја 2024, са почетком у 19 часова.
 
Предавач: Fernando Chacón Gómez, Investigador Predoctoral UCA FPI, Departamento de Matemáticas, Facultad de Ciencias, Universidad de Cádiz, España
 
Наслов предавања: ANALYSIS OF INCONSISTENT INFORMATION AND DECISION-MAKING IN FUZZY ROUGH SET THEORY
 
Апстракт:
The modelling of incomplete and imprecise information is the main task carried out in Rough Set Theory (RST) and in its generalization to the fuzzy framework, Fuzzy Rough Set Theory (FRST). Decision rules and different notions defined from them, such as relevance indicators or decision algorithms, significantly help to make these data analyses and allow to extract relevant conclusions. Moreover, these notions are also of great relevance for the classification of new data, allowing to address the decision-making process in FRST. This talk presents the aforementioned notions and four different classification methods in FRST, showing a detailed real example to illustrate the potential of the contribution.

Напомена: Регистрациона форма за учешће на Семинару је доступна на линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/CW5nJWDSEZDj7p32p

Уколико желите само да пратите предавање без могућности активног учешћа, пренос је доступан на линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/4LNW8WtML7rLKojoz

детаљније

Семинар из астрономије и астрофизике, 28 мај 2024.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 28. маја 2024. године, у сали 809 Математичког факултета са почетком у 18 часова.

Предавач: др Бојан Новаковић, Математички факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: PROJECT "ENIGMA": A CLOSER LOOK AT THE ASTEROIDS IN EARTHʼS NEIGHBORHOOD

детаљније

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести