Такмичење у астрофотографији за ученике основних и средњих школа ''Усликај ноћно небо''

Национални комитет за образовање из астрономије при Међународној астрономској унији у сарадњи са Друштвом Астронома Србије, Универзитетом у Београду - Математичким факултетом, Астрономском Опсерваторијом Београд и Математичким институтом САНУ, организује такмичење у астрофотографији под називом “Усликај ноћно небо”.   Такмичење је намењено ученицима основних И средњих школа.   У склопу догађаја биће организована и онлине стручна обука како направити добру астрофотографију мобилним телефоном или таблетом.   О важним датумима, као и о свим важним информацијама као што су како да се пријавите за ово такмичење, и које су препозиције такмичења посетите сајт: https://sites.google.com/view/uslikajnocnonebo/home

детаљније

Отворен позив за пријаву за Еразмус + студентске праксе, рок за пријаву 18. децембар 2022.

Универзитет у Београду је отворио позив за пријављивање за реализацију индивидуалне мобилности у оквиру Кључне акције 103 Еразмус + програма мобилности студената за одлазак на стучне праксе (student mobility for traineeships).

У оквиру Кључне акције 103 (мобилност у земљама ЕУ и Исланду, Лихтенштајну, Норвешкој, Северној Македонији и Турској) студенти УБ могу да конкуришу за реализацију мобилности у оквиру програма стручне праксе на партнерским институцијама у иностранству или другим организацијама, како је прецизирано у отвореном позиву на платформи MobiON.

Пријаве се врше искључиво преко онлајн платформе Универзитета у Београду МобиОН (https://mobion.bg.ac.rs/). На MobiON платформи, у делу OPEN CALLS у падајућем менију треба изабрати опцију "Outgoing student mobility for traineeship: I'm a student at Uinversity of Belgrade interested in student mobility for traineeship". Студенти сами проналазе одговарајуце институције на којима би реализовале праксу.

Напомињемо да мобилност студената у оквиру овог позива може бити реализована закључно са 31. октобром 2023. године (одлазак, боравак од минимално 2 месеца и повратак), али не после овог датума. Рок за подношење пријава на MobiON платформи истиче 18. децембра у 23.59 часова.

Додатне информације о студентским праксама, условима и неопходној конкурсној документацији, као и пријавни формулар, доступни су на страницама

https://erasmusplus.rs/stipendije/erasmus-plus-studentske-razmene-i-prakse/

https://mobion.bg.ac.rs/erasmus+/how-to-apply/ka103/required-documents-ka103-outgoing-students-for-traineeships

За додатне информације заинтересовани студенти се могу обратити проф. Драгани Илић (dilic[at]matf.bg.ac.rs), проф. Зорици Станимировић (zoricast[at]matf.bg.ac.rs) или проф. Бојани Милошевић
(bojana[at]matf.bg.ac.rs).

детаљније

Студентски семинар, 18. новембар 2022.

Наредни састанак Семинара биће одржан онлајн у петак, 18. новембра 2022, са почетком у 12 часова.

Предавач: Давор Кумозец, Природно-математички факултет, Универзитет у Новом Саду

Наслов предавања: НУМЕРИЧКА ШЕМА ЗА ТРАНСПОРТНУ ЈЕДНАЧИНУ У 2Д

Апстракт:
Презентација ће бити посвећена нумеричкој апроксимацији решења транспортне једначине методом карактеристика (МОС) у две просторне димензије, као и поређењу са аналитичким решењем или са класичним шемама из литературе (ЕНО шема). Посматрамо скуп од 6 тачака на картезијанској мрежи у правоугаонику. Дводимензионална МОС шема је безусловно стабилна са редом конвергенције бар 2 и очувава позитивност решења (принцип максимума). У последњем делу биће представљене неке нумеричке симулације које ће осветлити својства шеме.

Линк за приступ предавању:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/CihYM6Nratzix7c8G/uJmcdEJs4INWQ8MEoLVzHRGxbfbBEWSBMwXBYcymVoj

Линк за регистрацију:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/M4zcEwxkzy5PqNS73

детаљније

Семинар Биоинформатика, 23. новембар 2022.

Наредни састанак Семинара биће одржан 23. новембра 2022. са почетком у 18.15 у сали 718 Математичког факултета уз онлајн пренос преко Webex платформе.

Предавач: др Сузана Блесић, Институт за медицинска инстраживања

Наслов предавања: HURST SPACE ANALYSIS – DATA DISCRIMINATION TOOL BASED ON CYCLIC TRENDS IN RECORDS

Биографија предавача, апстракт предавања и Wебеx линк су доступни на
http://bioinfo.matf.bg.ac.rs/

Организатори семинара Биоинформатика су Српско друштво за биоинформатику и рачунарску биологију (http://www.birbi.matf.bg.ac.rs/) и Математички факултет Универзитета у Београду.

детаљније

Одељење за математику, 18. новембар 2022.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак 18. новембра 2022, у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14.15. Састанак Семинара је могуће пратити на даљину.

Предавач: Бојана Фемић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: МОНОИДАЛНИ ПРОИЗВОД ГРЕЈЕВОГ ТИПА И БИФУНКТОРНА ТЕОРЕМА ЗА ДУПЛЕ КАТЕГОРИЈЕ

Апстракт: На почетку предавања ћемо се подсетити шта су дупле категорије и навешћемо пар примера који илуструју како дупле категорије представљају повољнији оквир за опис разних математичких структура (него 2-категорије). Приказаћемо Грејев моноидални производ, који је оригинално уведен за 2-категорије, и описати његове конструкције за дупле категорије за две варијанте морфизама између њих. Познато је да је свака бикатегорија специфична дупла категорија. Показаћемо да се категорија бикатегорија (са ма којим моноидалним производом) моноидално утапа у категорију дуплих категорија, уколико се ова последња посматра са производом Грејевог типа. Са друге стране, видећемо да су дупле категорије гледане са картезијанским моноидалним прозводом пример интеркатегорија Грандиса и Пареа, док гледане са Грејевим моноидалним производом оне се не уклапају у структуру интеркатегорије. (Ово је био повод за алтернативну конструкцију интеркатегорија у једном од мојих претходних радова, https://arxiv.org/pdf/2101.01460.pdf.)

Последњи део посвећен је неким резултатима везаним за Грејев производ за дупле категорије са лаксним дуплим функторима, које сам развила у мом последњем раду https://arxiv.org/pdf/2207.13452.pdf. Као међукорак конструкције Грејевог производа добија се карактеризација (лаксних дуплих) квази-функтора. Формулишемо њихову 2-категорију q-Lax_hop(Ax B,C) и конструишемо 2-функтор функтор F: q-Lax_hop(Ax B,C) → Lax_hop(Ax B,C) у 2-категорију лаксних дуплих бифунктора (тј. функтора на картезијанском производу). Ово представља верзију за дупле категорије Бифункторне Теореме, класично познате за 1-категорије и недавно доказане за 2-категорије. Показаћемо када се овај 2-функтор F рестрихује на 2-еквиваленцију. Извешћемо као последицу 2-функторе који су у компјутерским наукама познати под именом (un)currying функтори, у контексту дуплих категорија. За крај формулишемо примену 2-функтора F на 2-монаде. Конкретно: добијамо да је F уопштење на нетривијалне дупле категорије класичног Бековог резултата да дистрибутивни закон омогућава композицију две монаде. Испоставља се да дистрибутивни закон представља спецификацију (лаксног дуплог) квази-функтора на тривијалне дупле категорије.

Напомена: Предавања се могу пратити на даљину преко линка:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/T9XDGChhq8aDcNqmz/qw7wIwci2jv2rdg9I9CrXkm7OJhF_LB8DfjXZp4jTFV
Регистрациона форма је доступна на:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/tz97w4Hu4c3unsJ7N

детаљније

Семинар за механику, 15. и 16. новембар 2022.

У оквиру наредна три састанка Семинара биће одржана предавања колега из Института за механику Бугарске академије наука. Предавања ће бити одржана по следећем распореду.

Уторак, 15. новембар 2022, са почетком у 17 часова, сала 301ф МИ САНУ
Предавач: Simona Doneva, Institute of Mechanics, Bulgarian Academy of Sciences, Sofia, Bulgaria
Наслов предавања: NONLINEAR THERMO-ELASTIC VIBRATIONS OF PLATES AND BEAMS

Среда, 16. новембар 2022, са почетком у 16.15, сала 301ф МИ САНУ
Предавач: Emil Manoach, Institute of Mechanics-Bulgarian Academy of Sciences, Bulgaria
Наслов предавања: VIBRATIONAL METHODS FOR STRUCTURAL HEALTH MONITORING AND DAMAGE DETECTION OF STRUCTURES

Среда, 16. новембар 2022, са почетком у 18 часова, сала 301ф МИ САНУ
Предавач: Svetoslav G. Nikolov, Institute of Mechanics-Bulgarian Academy of Sciences, Bulgaria
Наслов предавања: NONLINEAR DYNAMICS OF MECHANICAL AND BIOMECHANICAL SYSTEMS – ANALYTICAL AND NUMERICAL INVESTIGATION

детаљније

Семинар из астрономије и астрофизике, 15. новембар 2022.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 15. новембра 2022, у сали 809 Математичког факултета са почетком у 18 часова.

Предавач: Кристина Рацковић-Бабић, истраживач-сарадник на Математичком факултету Универзитета у Београду

Наслов предавања: НЕПОСРЕДНА ДЕТЕКЦИЈА КОСМИЧКЕ ПРАСИНЕ РАДИО-УРЕЂАЈИМА СВЕМИРСКИХ ЛЕТЕЛИЦА

детаљније

Одбрана докторске дисертације Марине Павловић

Одбрана докторске дисертације Марине Павловић: „Утицај интеракција удаљених галаксија на њихово нетермално радио-зрачење“, биће одржана 18.11.2022. године у 14 часова,  учионица 809.

детаљније

Позив за предаваче на Државном семинару о настави математике и рачунарства Друштва математичара Србије

Традиционални зимски Државни семинар о настави математике и рачунарства Друштва математичара Србије, намењен наставницима математике и информатике у основним и средњим школама, биће одржан у суботу 14. и недељу 15. јануара 2023. године.

Друштво математичара Србије позива све колеге које желе да се ауторски или коауторски активно укључе у рад Семинара да до 18. 11. 2022. пријаве своје евентуалне теме и саопштења у области унапређења наставе математике, рачунарства и/или информатике.

Могуће је пријавити:
-петочасовне комплексне теме које обрађују стручну, методичку или дидактичку наставну проблематику, или
-једночасовна (45-томинутна) саопштења - приказе појединачних, функционалних, оригиналних наставних решења.

Сви аутори и коаутори тема и саопштења која буду прихваћена и уврштена у Програм Државног семинара ДМС-а би требало да до 10. 12. 2022. године доставе Организационом одбору Државног семинара најмање седам страница текста (за теме) и највише две странице текста (за саопштења) са описом садржаја излагања. Ове текстове ће учесници добити као као радни материјал на Државном семинару.

Упутство и образац за пријаву тема и саопштења могу се наћи на страници
https://dms.rs/wp-content/uploads/2022/11/Poziv-za-predavace-Drzavni-seminar-2023.pdf

Више информација о Државном семинару доступно је на страници
https://dms.rs/drzavni-seminar-2023/

детаљније

КГТА семинар, 16. новембар 2022.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 16. новембра 2022, у сали 301ф Математичког института САНУ од 12.00 до 13.15 часова.

Предавач: Јозеф Кратица, Математички институт САНУ

Наслов предавања: ГРАНСКА И МЕШОВИТА МЕТРИЧКА ДИМЕНЗИЈА ЏОНСОНОВИХ ГРАФОВА J_{n,2}.


Апстракт: На предавању ће бити приказане гранска и мешовита метричка димензија Џонсонових графова J_{n,2}. Нађене су тачне вредности beta_E(J_{n,2}.) и beta_M(Jn,2) за све n≥4, и показује се да су оне знатно веће од метричке димензије Џонсонових графова J_{n,2}, која је позната из литературе. Правци даљег развоја могу бити у налажењу гранске и мешовите метричке димензије Kneser-ових графова, као и још неких интересантних класа графова.

Предавања се могу пратити на даљину преко линка:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/XZawgjASPavABY37A/2t2yGBvU01onPAP3aSUKiNFb2Skjk-3w5XJruW-yaZh
Регистрациона форма је доступна на:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/sd3bebvvcBSNtN78B

детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести