Вебинар Центра за развој каријере и саветовање студената "После факса бићу наставник"

Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Београду у сарадњи са Француско-српском привредном комором организује интересантан вебинар под називом "После факса бићу наставник" у циљу промоције занимања наставника, у среду, 29. маја 2024. у 15 часова. На вебинару ће студенти моћи да чују више о каријерном путу говорника, увиде предности њихових каријерних избора и чују више о иновативним приступима у раду са децом и студентима.

На вебинару ће говорити инспиративни гости који наставничку професију доживљавају као позив и верују у образовање:
- Људмила Ракочевић, професорка филозофије у гимназији „Бранко Радичевић" у Старој Пазови, носилац националног признања за добру праксу каријерног вођења.
- Јовица Плавшић, награђивани наставник хемије у Десетој београдској гимназији, коме су ученици којима предаје дали заслужени и ласкави надимак - ХемиЦар.
-Тијана Здравковић, проф. француског језика и књижевности,  запослена у школи језика Француског Института у Србији, заљубљеник у француски језик и наставничку професију.


Модератор вебинара биће  Дарко Соковић, извршни директор за стратегијску комуникацију агенције.

детаљније

Одељење за механику, 29. мај 2024.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 29. маја 2024, у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 18 часова.

Предавач: Катица Хедрих, Научно друштво Србије

Наслов предавања: НОВИ РЕОЛОШКИ МОДЕЛИ ФРАКЦИОНОГ ТИПА И РЕОЛОШКИ ДИНАМИЧКИ СИСТЕМИ ТИПА ОСЦИЛАТОРА ИЛИ  ПУЗАТОРА  ФРАКЦИОНОГ ТИПА
 
Апстракт: Нови реолошки модели, фракционог типа, су приказани одговарајућим структурни, формулама и конститутивним релацијама, које садрже диференцијалне операторе фракционог реда. Приказују се графици стуктура основних сложених реолошких модела идеалних материјала, фракционог типа, са пратећим диференцијалним  везама напона и дилатација, фракционог реда. Представљају се површи накнадне еластичности, као и својство релаксације напона, у функцији времена и и експонента реда фракционог диференцирања. Приказује се, и прглед једне серије сложених реолошких модела, феакционог типа са пратећим конститутиним релацијама, фракционог реда и одговарајућим Laplace-овим транформацијама решења, којим се описују својства напона или дилатација модела материјала. Неки модели описују својства идеалних материјала, која могу бити еласто-вискозни чврсти материјали, или виско-еластични флуиди.
 
Користећи новоуведене основне сложене, као и хибридне сложене реолошке моделе, фракционог типа, изучавана је динамика серије механичких реолошких система осцилатора или пузатора, фракционог типа, са одговарајућим независним генералисаним координатама, спољашњих и унутрашњих степена слободе кретања. Одређене су Laplace-ове транформације решења за независне генералисане координате, спољашњих и унутрашњих степена слободе динамике система. На тим примерика показано је да сложни реолошки модели, фракционог типа, у динамику система уносе унутрашње степене слободе динамике система. Јављају се нови задаци, као изазови за математичаре, превођења Laplace-ових транформација решења по координатама, по напонима или дилатацијама у временски домен. Један број тих превођења Laplace-ових транформација решења у домен времена урадио је предавач. Предавач је неке идеје и резултате,  који су у домеену примене на био материјале урадио у коауторству са др Анђелком Хедрих, која је била и инспиратор основних идеја из садржаја овог  предавања.
 
Напомена:
Предавања се могу пратити на даљину преко странице:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/YfY2cZTcN3YwGqFjc
 
Регистрација ѕа учешће на семинару је доступна на следећој страници:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/o9cuDZYqrq7jvFxw8

детаљније

Семинар за вештачку интелигенцију, 29. мај 2024.

Наредни састанак Семинара биће одржан онлајн у среду, 29. маја 2024, са почетком у 19 часова.
 
Предавач: Fernando Chacón Gómez, Investigador Predoctoral UCA FPI, Departamento de Matemáticas, Facultad de Ciencias, Universidad de Cádiz, España
 
Наслов предавања: ANALYSIS OF INCONSISTENT INFORMATION AND DECISION-MAKING IN FUZZY ROUGH SET THEORY
 
Апстракт:
The modelling of incomplete and imprecise information is the main task carried out in Rough Set Theory (RST) and in its generalization to the fuzzy framework, Fuzzy Rough Set Theory (FRST). Decision rules and different notions defined from them, such as relevance indicators or decision algorithms, significantly help to make these data analyses and allow to extract relevant conclusions. Moreover, these notions are also of great relevance for the classification of new data, allowing to address the decision-making process in FRST. This talk presents the aforementioned notions and four different classification methods in FRST, showing a detailed real example to illustrate the potential of the contribution.

Напомена: Регистрациона форма за учешће на Семинару је доступна на линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/CW5nJWDSEZDj7p32p

Уколико желите само да пратите предавање без могућности активног учешћа, пренос је доступан на линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/4LNW8WtML7rLKojoz

детаљније

Семинар из астрономије и астрофизике, 28 мај 2024.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 28. маја 2024. године, у сали 809 Математичког факултета са почетком у 18 часова.

Предавач: др Бојан Новаковић, Математички факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: PROJECT "ENIGMA": A CLOSER LOOK AT THE ASTEROIDS IN EARTHʼS NEIGHBORHOOD

детаљније

Семинар за рачунарство и примењену математику, 28. мај 2024.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 28. маја 2024. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14.15.
 
Предавач: Др Данијела Стојановић, научни сарадник, Институт економских наука, Београд
 
Наслов предавања: ОТВОРЕНЕ ИНОВАЦИЈЕ ЗАСНОВАНЕ НА CROWDSOURCINGU У ФУНКЦИЈИ УНАПРЕЂЕЊА БЕЗБЕДНОСТИ ЖЕЛЕЗНИЧКОГ САОБРАЋАЈА
 
Апстракт: Отворене иновације већ су донеле многа позитивна практична решења када је реч о функционисању иностраних железница. Међутим, примена отворених иновација заснованих на цроwдсоурцингу у функцији унапређења безбедности железничког саобраћаја у Србији није довољно истражена.

На предавању ће бити речи о примени отворених иновација заснованих на crowdsourcingu када је реч о железничком саобраћају. Такође, биће представљени и резултати пилот пројекта који је реализован у сарадњи са студентима Факултета организационих наука Универзитета у Београду, са циљем да се предложе и развију решења заснована на IoT-у за различите проблеме везане за безбедност железничког саобраћаја. Истраживање је показало заинтересованост студената за овакву врсту рада и пружа подстицај за организовање пројеката оваквог типа.

Напомена: Регистрациона форма за учешће на Семинару је доступна на линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/wnz6oyxsQsy29LfJA/MjQ__eH607WeAL9X7IFtUI98xdQQgVkp-ljiEKPPfXr

Уколико желите само да пратите предавање без могућности активног учешћа, пренос је доступан на линку:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/YoqHWKALRkRTbK9So

детаљније

Студентски семинар, 24. мај 2024.

Наредни састанак Семинара биће одржан онлајн у петак, 24. маја 2024. године са почетком у 12 часова.
 
Предавач: Исидора Рапајић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: КАПИЛАРНИ УСПОН У ЦЕВИ ПРОМЕНЉИВОГ ПОПРЕЧНОГ ПРЕСЕКА
 
Апстракт:
Вошбурнова једначина је модел који има широку примену у анализи капиларног течења. Може се извести из закона одржања количине кретања у интегралном облику, за нестишљиве и вискозне флуиде. Показано је да је решење Вошбурнове једначине ограничено и да се равнотежна висина достиже монотоно или осцилаторно, у зависности од вредности критичног параметра. На овом предавању, биће приказано проширење Вошбурновог модела увођењем променљивог попречног пресека цеви. Сматра се да важи услов о непроклизавању на граници уз претпоставку о Поазјеовом струјању. Након скалирања једначине, дефинисани су услови под којима се одређени ефекти (гравитациони, инерцијални или вискозни) могу занемарити.
 
 
Напомена: Предавања се могу пратити на даљину преко линка:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/CihYM6Nratzix7c8G/uJmcdEJs4INWQ8MEoLVzHRGxbfbBEWSBMwXBYcymVoj

Регистрациона форма је доступна на:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/M4zcEwxkzy5PqNS73

детаљније

XXII Геометријски семинар, 26-31. мај 2024, Врњачка Бања

Међународни скуп XXII Geometrical Seminar биће одржан од 26-31. маја 2024. у Врњачкој Бањи, у организацији ПМФ-а Универзитета у Нишу и Математичког факултета Универзитета у Београду. XXII Геометријски семинар је посвећен недавно преминулој професорки Стани Никчевић.

Програм рада конференције и књига апстраката објављени су на сајту конференције на страници
https://tesla.pmf.ni.ac.rs/people/geometrijskiseminarxxii/programme.php

детаљније

Свечани скуп поводом обележавања 145-те годишњице рођења Милутина Миланковића, 28. мај 2024, Београд

Удружење "Милутин Миланковић" организује свечани скуп поводом обележавања 145-те годишњице рођења Милутина Миланковића. Скуп ће ће бити одржан 28. маја 2024. године у свечаној сали Грађевинског факултета у Београду (Булевар краља Александра 73) са почетком у 17 часова.

детаљније

Научно-стручни скуп "Информатика 2024", 27. мај 2024, Београд

Друштво за Информатику Србије организује једнодневни научно-стручни скуп "Информатика 2024". Скуп ће бити одржан у понедељак, 27. маја 2024. године од 11 до 12.30 часова у хибридној форми: уживо у Привредној комори Србије, Београд (Ресавска 15, сала 1 у приземљу) и онлајн путем линка:
https://zoom.us/j/99333418950?pwd=MWhDaXpVMzJ1bUtYT0pnM1JQdnBvUT09

ПРОГРАМ СКУПА
 
11:00 Отварање скупа
 
Предавања:
 
Филип Видојевић, Математички факултет Универзитета у Београду
„Утицај локалне претраге на квалитет решења код кластеровања на комплексним мрежама методом променљивих околина“
 
Марко Вјештица, Факултет техничких наука Унивезитета у Новом Саду
„Приступ спецификацији и генерисању флексибилних процеса производње у Индустрији 4.0 заснован на инжењерству вођеном моделима”
 
Бојан Прерад, Senior claud Solution Architect, Microsoft Srbija
Новости из Microsoft Srbija
 
Иван Младеновић, channel manager Serbia CheckPoint
“Утицај AI на сајбер безбедност”
 
Драган Танасковић, пословни директор ЦДТ у ПКС
“Програм ЦДТ у ПКС у домену дигиталне трансформације, иновације и вештачке интелигенције”
 
Учешће на скупу је бесплатно. Више информација о скупу и апстракти предавања доступни су на сајту страници
https://dis.org.rs/aktivnosti/informatika-2024-i-skupstina-dis/

детаљније

Семинар Геометрија и примене, 23. мај 2024.

Наредни састанак Семинара биће одржан онлајн у четвртак, 23. маја 2024, са почетком у 17.15.

Предавач: Јелена Ђорђевић. Универзитет у Крагујевцу, Природно - математички факултет, Институт за математику и информатику

Наслов предавања: НУЛ КАРТАНОВЕ НОРМАЛНЕ ИЗОФОТНЕ И НОРМАЛНЕ СИЛУЕТНЕ КРИВЕ У ПРОСТОРУ МИНКОВСКОГ E_1^3
 
Апстракт:  
На предавању ће бити представљен рад "On null Cartannormal isophotic and normal silhouette curves on a timelike surface in Minkowski 3-space", аутора Е. Нешовић, Ј. Ђорђевић, U. Ozturki E. Ozturk. Изофотне и силуетне криве играју важну улогу у диференцијалној геометрији кривих и површи. Такве криве имају значај не само у теорији визуализације и визуелној психофизици, већ и у рачунарски подржаном геометријском дизајну.
 
Уводимо уопштене Дарбуове репере дуж нул Картанове криве која лежи на временскојповрши у простору Минковског и дефнишемо нул Картанове нормалне изофотне и нормалне силуетне криве уз помоћ векторског поља које лежи у нормалној равни криве и припада њеном уопштеном Дарбуовом реперу прве врсте. Проучавамо нул Картанове нормалне изофотне и нормалне силуетне криве са константном геодезијском кривином и константном геодезијском торзијом. Добијамо параметарске једначине њихових оса и доказујемо да су такве криве нул Картанове хелисе или нул Картанове кубне криве. Посебно, показујемо да нул Картанове нормалне изофотне криве са константном геодезијском кривиноми константном геодезијском торзијом имају значајну особину да су уопштене хелисе, релативно нормалне искошене хелисе и изофотне криве у односу на исту осу.
 
Линк за приступ састанку:
https://zoom.us/j/97657254815?pwd=ZUNVWk5yYUdoazFrek53L3grOGkwQT09
 
Meeting ID: 976 5725 4815
Passcode: 683034

детаљније

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести