Финале 'Imagine Cup' такмичења за 2010.

Такмичење 'Imagine Cup' представља највеће светско студентско такмичење у технологијама,  које се организује од 2003. године и у којем учествује на стотине хиљада студената широм света.

Студенти се такмиче у укупно пет категорија, од којих је дизајн софтвера најпрестижнија. За највеће светско студентско такмичење у развоју софтвера  ове године се пријавило 640 студената из целе Србије.

Чланови ALT тима учествовали су у финалу 'Imagine Cup' такмичења за 2010. које је  одржано у петак, 30. априла са почетком у 10 сати у Свечаној сали Ректората Универзитета у Београду.  Екипу су чинила три  студента Математичког факултета - два члана екипе, Александар Ðенић и Иван Павловић и ментор Милош Ðурић, студент ЕТФ-а, Никола Марковић, и студенкиња ФОН-а, Бјанка Милићевић.

ALT тим се представио пројектом   '3Rs Network', а у финалу у изузетно јакој конкуренцији остварио је велики успех освојивши треће место.
Пројекат ће бити представљен у оквиру симпозијума “МАТЕМАТИКА И ПРИМЕНЕ - осврт 30 година уназад“.

Тема овогодишњег такмичења, осмог по реду, вођена је визијом света у  којем технологија помаже у решавању најтежих проблема данашњице, а највеће проблеме  модерног света дефинисале су Уједињене Нације као Миленијумске циљеве развоја.

Национална финала у најпрестижнијој категорији „Дизајн софтвера“ одржавају се локално у више од 60 земаља,  док се победници у осталим категоријама бирају путем Интернета.
 
Честитамо екипи ALT тима, чији ментор је био прошлогодишњи члан екипе Математичког факултета, Милош Ðурић.

Желимо им да и у будућности  наставе са ређањем успеха!

детаљније

Симпозијум 'МАТЕМАТИКА И ПРИМЕНЕ' - осврт 30 година уназад, 28-29. маја 2010.

Математички факултет Универзитета у Београду организује Симпозијум под називом  'МАТЕМАТИКА И ПРИМЕНЕ - осврт 30 година уназад', који ће се одржати у петак  28. маја и суботу  29. маја 2010. године.

детаљније

Састанак Одељења за математику, 21. мај 2010.

Детаљније:

Наредни састанак Одељења за математику одржаће се у петак, 21.05.2010. у 14 часова, у сали 2, МИ, САНУ.

Предавач: Richard А. Brualdi, University of Wisconsin - Madison

Назив предавања: MY EXPERIENCE AS A JOURNAL EDITOR-IN-CHIEF

Abstract:  I have been one of the editors-in-chief of  Linear Algebra and  its Applications (LAA) since 1979, and one of the editors-in-chief of the  Electronic Journal of Combinatorics (E-JC) since 2001. LAA now has three  editors-in-chief; E-JC now has ten editors-in-chief. LAA is published by a commercial publisher (Elsevier); E-JC is freely  available on the web and is completely under the control of its editors-in-chief.

I will give a short presentation about some of my experiences, to be  followed by questions of interest to the audience and discussion.

детаљније

Семинар Катедре за рачунарство, 19. мај 2010.

Детаљније:

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду 19.5.2010. са почетком у 18 часова у БИМ сали.

Програм састанка:

Иван Чукић: Испод семантичког веба, приказ области

Ивана Гладовић: Апликације за електронске упутнице коришћењем ASP.NET и LINQ to SQL  технологија, мастер рад

Више информација о семинару се може наћи на адреси:
http://computing.matf.bg.ac.rs/

детаљније

Семинар Геометрија, визуелизација и образовање са применама, 20. мај 2010.

Детаљније:

Наредни састанак Семинара одржаће се у четвртак, 20.5.2010. у 17:15 часова у сали 301ф Математичког института САНУ, Кнез Михајлова 35.

Предавање ће одржати Миљан Кнежевић.

Назив  предавања: A NOTE ON THE HARMONIC QUASI-ISOMETRIES

Апстракт: We consider different versions of the Ahlfors-Schwarz lemma for quasiconformal harmonic mappings with respect to the Poincar´e metric.

детаљније

Семинар Катедре за астрономију, 18. мај 2010.

Детаљније:

Наредни састанак Семинара из астрономије и астрофизике одржаће се у уторак, 18. маја 2010. године, у 18 сати, у просторијама Катедре.

Предавач: др Зоран Кнежевић, директор АОБ и дописни члан САНУ.
Назив предавања: "Астрономија у САНУ"

детаљније

Семинар за примењену математику, 18. мај 2010.

Детаљније:

Наредни састанак Семинара за примењену математику одржаће се у уторак, 18.05.2010. у 14:15, сали 301ф, МИ САНУ

Предавач: Татјана Јакшић, Математички Институт, Београд

Назив предавања:ПАРАЛЕЛИЗАЦИЈА И ПРОГРАМСКА ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА АЛГОРИТМА ЗА РЕШАВАЊЕ ЈЕДНОГ АСТРОНОМСКОГ ПРОБЛЕМА

Садржај:
     На бази рада Schneidera и Weissa украјински астроном V.N. Shalyapin је развио софтвер за израчунавање мапа гравитационих микросочива. Група астронома са Астрономске опсерваторије у Београду је модификовала овај софтвер, при чему су обе ове верзије пројектоване за извршавање на једном процесору. Тема овог саопштења је паралелизација модификованог алгоритма и њена имплементација у FORTRAN 77 програмском језику. Постигнута су убрзања од 10 до 40 пута у зависности од броја искоришћених процесора, као и улазних параметара помоћу којих се описује мапа гравитационих микросочива. Сви тестови и израчунавања су извршени на паралелном рачунару са 68 језгара Математичког Инситута САНУ.

детаљније

Предавања, проф. др Ilkka Olavi Holopainen, 18. и 19. мај 2010.

Реномирани професор, проф др Ilkka Olavi Holopainen са Универзитета у Хелсинкију, Финска посетиће Београд у периоду 16 - 21. маја 2010, по позиву Математичког факултета Универзитета у Београду. Планирано је да професор Холопаинен одржи два предавања на Математичком факултету:

(а) Bounded p-harmonic Functions on Cartan-Hadamard Manifolds у уторак, 18. маја у 12h у сали БИМ на IV спрату. Апстракт.

(б) Dirichlet Problem at Infinity on Gromov Hyperbolic Metric Measure Spaces, у среду, 19. маја у 12h у сали 830 на V спрату.  Апстракт.

Позивамо Вас да присуствујете предавањима проф Holopainena!

детаљније

Отворен конкурс за програм стручног усавршавања JFDP, рок за пријаву 9. јул 2010.

Детаљније:

Постовани,

Одељење за међународну сарадњу Универзитета у Београду обавештава да ће и ове године бити расписан конкурс JUNIOR FACUTY DEVELOPMENT PROGRAM (JFDP).

JFDP је програм професионалног усавршавања за наставно особље које има радно искуство у предавању на високошколској институцији минимум две године и које тренутно ради на факултетима или вишим школама.

Програм покрива све трошкове одласка и боравка на једном од америчких универзитета у трајању од четири и по месеца. Могу да се пријављују и асистенти. Исто тако, конкурс је отворен и за библиотекаре и административно особље које ради на високошколским институцијама, без обзира на то што нису запослени као предавачи, али они морају показати интересовање да поделе своје знање и искуство са колегама и студентима у виду предавања, или обука које ће одржати по повратку из САД.

Овај програм у потпуности финансира амерички Стејт департмент, а организује Амерички савет. Крајњи рок за пријављивање је 9. јул 2010. године.

Више информација о конкурсу можете наћи овде.

Презентација овог програма биће одржана 24. маја на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Позивница за све заинтересоване кандидате за JFDP може се преузети овде.

детаљније

Научно-стручни скуп Информатика 2010, 12. мај 2010.

Детаљније:

Научно-стручни скуп Информатика 2010, држаће се у среду, 12. маја 2010. у хали XIV Београдског сајма, Булевар Војводе Мишића 14, од 11-14h.

На скупу ће излагање имати и студенти Математичког факултета, Александар Ђенић и Марко Младеновић који ће представити пројекат QLAB, на коме раде под менторством др Мирослава Марића.

НАПОМЕНА: Наставници и студенти Математичког факултета су ослобођени плаћања котизације на скупу. Обавезно са собом понети одштампан летак који можете преузети овде.

детаљније

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести