Семинар Геометрија, визуелизација и образовање са применама, предавања у фебруару 2010.

1. Љубица Велимировић: "On some old and new problems at the Infinitesimal bending theory".

Предавање ће се одржати у четвртак, 4.2.2010. у 17:15 часова у просторијама Математичког Института САНУ, Кнез Михајлова 35, сала 301ф

Апстракт

2. Славик Јаблан: "Do You Like Paleolithic Op-art?"

Предавање ће се одржати у четвртак, 11.2.2010. у 17:15 часова у просторијама Математичког Института САНУ, Кнез Михајлова 35, сала 301ф

Апстракт

3. Ђорђе Кадијевић: "О ICMI Студијама"
Предавање ће се одржати у четвртак, 18.2.2010. у 17:15 часова у просторијама Математичког Института САНУ, Кнез Михајлова 35, сала 301ф

Апстракт

4.  У четвртак, 25.2.2010. у 17:15 часова у сали 301ф  Математичког Института САНУ, Кнез Михајлова 35, предавање ће одржати Милан Златановић.

Назив  предавања ће накнадно бити објављен.

детаљније

Презентација BASILEUS пројекта, петак, 29. јануар

Erasmus Mundus External Cooperation Window - EM ECW подразумева међународну сарадњу кроз мобилност  студената и особља у области високог образовања. Програм је покренуо Биро за координисање европске помоћи  (AIDCO), а реализује га Извршна агенција за образовање, аудиовизуелну политику и културу (EACEA).

Циљ програма Erasmus Mundus External Cooperation Window (EM ECW) је да се постигне  боље разумевање и узајамно обогаћивање између Европске уније и трећих земаља у области високог образовања путем размене људи, знања и вештина.

Тренутно су актуелна два EM ECW пројекта у сарадњи са Унивезитетом у Београду.

То су пројекти: Basileus i JoinEU-SEE.

Презентација BASILEUS  (Balkans Academic Scheme for the Internationalization of Learning in cooperation with EU universities)  пројекта одржаће се у петак, 29. јануара 2010. године са почетком у 13 сати у ВХА.

Детаљнији текст можете пронаћи овде.

Сви заинтересовани су добродошли!

детаљније

Среда, 27.01.2010. Церемонија затварања Међународне године астрономије

Друштво астронома Србије и Министарство науке и технолошког развоја Републике Србије позивају Вас да присуствујете ЦЕРЕМОНИЈИ ЗАТВАРАЊА МЕЂУНАРОДНЕ ГОДИНЕ АСТРОНОМИЈЕ у среду, 27. јануара 2010. године у 14 сати у Свечаној сали Грађевинског факултета у Београду.

На Церемонији ће бити представљени најзначајнији резултати постигнути на пољу промоције и популаризације астрономије током 2009. године, доделити награде институцијама и појединцима, уручити телескопи галилеоскопи школама које су биле најактивније на пољу астрономије.

Том приликом присутнима ће се обратити министар науке и технолошког развоја, г-дин Божидар Ђелић, координатори пројеката, и национални координатор за Међународну годину астрономије, који ће нас упознати са активностима и пројектима који су проглашени за легат Међународне године астрономије.

Добродошли!

детаљније

Торусна топологија-специјални курс, 27. јануар 2010.

У среду, 27. јануара 2010. у 12 часова на Математичком институту САНУ предавање ће одржати Раде Живаљевић:

"Hauptvermutung, торзија симплициалних комплекса, комбинаторна класификација социволиких многострукости".

Апстракт: "Hauptvermutung" ("главна хипотеза" на немачком) се тиче триангулација многострукости и спада једно од најважнијих питања топологије у 20. веку. Један од циљева је да се прикажу идеје везане за знамените Милнорове примере (John Milnor) симплициалних комплекса који су хомеоморфни али који нису комбинаторно изоморфни, тј. не постоје њихове подподеле које су линеарно изоморфне.

детаљније

ЦГТА семинар, уторак 26. јануар 2010.

У уторак, 26. јануара 2010, 18-20h, на Математичком факултету, (IV спрат, пројектор сала) предавање ће одржати Божидар Јовановић:

"Алгебарска дефиниција хиперелиптичких Јакобиана"

Апстракт: Предавање (по Мумфорду) је прегледног карактера и намењено је свима а посебно онима (студентима и најталентованијим професорима) које занимају алгебарске криве и топологија симетричних степена површи.

детаљније

Семинар Геометрија, визуелизација и образовање са применама, 28.јануар 2010.

У четвртак, 28.1. 2010. у 17:15 часова у просторијама Математичког Института САНУ, Кнез Михајлова 35, сала 301ф, предавање ће одржати

Зоран Лучић: "Огледи из историје античке геометрије"

Основа излагања је управо публикована књига "Огледи из историје античке геометрије" професора Лучића, у издању Службеног гласника.

детаљније

Састанак Семинара за рачунарство и информатику, 27. јануар 2010.

Наредни састанак Семинара за рачунарство и информатику заказан је за среду 27. 1. 2010. године у 18h.

Предавање ће одржати Мирјана Љубоја: "Алати и методе за обраду битекста и обележавање композита", мастер рад.

Детаљније информације о семинару се могу наћи на адреси:
http://computing.matf.bg.ac.rs

детаљније

Исходи учења на "наставничким" факултетима, Нови Сад 28.јануар 2010.

Темпус канцеларија и Тим стручњака за реформу високог образовања за Србију организују једнодневни семинар под називом Исходи учења на "наставничким факултетима", који се организује као прва од активности у радном плану Тима стручњака за реформу високог образовања у 2010 години.

Семинар се организује у четвртак 28.01.2010. на Природно-математичком факултету Универзитета у Новом Саду, амфитеатар 2, Департман за биологију и екологију, Трг Доситеја Обрадовића 2 (поред централне плаве зграде) у периоду од 10.30h до 16.30h. (програм је у прилогу)

Циљ семинара:

Познато је да у Србији постоје значајне разлике у структури студијских програма путем којих се образују они који могу да предају у основим и средњим школама.  Стога је један овакав семинар добра прилика да се о тој теми разговара као и да се упореде искуства после недавно завршеног првог круга акредитације "наставничких" програма.

Такође се сматра корисним да се искуства колега из Србије упореде са приступом који заговарају неке друге европске земље у погледу наставничких професија. Сходно томе, један од учесника и предавача на семинару биће Др. Terence Clifford Amos са Универзитета Кентербури у Великој Британији, експерт у области реформе високог образовања.

У уводном излагању, своја запажања о поменутој теми, из перспективе члана Комисије за акредитацију и обезбеђивање квалитета представиће Проф. Вера Дондур.

Како би резултати семинара имали конкретнију корист за све учеснике, биће представљени и примери дефинисања исхода учења за неколико предмета у овој области.

Због учешћа колеге из Велике Британије, радни језик семинара биће енглески.

Семинар је отворен за све наставнике и сараднике у настави са циљних факултета. Не постоје трошкови котизације. Организатор, нажалост не може сносити трошкове пута.

Молимо Вас да учешће потврдите на мејл office@tempus.ac.rs до 27.01.2010. године.

детаљније

Међународни научни скуп "COST Action IC0901 WG1 and WG2 Meeting and Third Workshop on Formal and Automated TheoremProving and Applications", 29-30. јануар 2010.

У петак и суботу 29. и 30. јануара 2010. године, на Математичком факултету ће бити одржан међународни научни скуп "COST Action IC0901 WG1 and WG2 Meeting and Third Workshop on Formal and Automated TheoremProving and Applications ". На скупу ће бити око 40 учесника из 11 земаља и биће одржан низ предавања из области аутомаског резоновања, формалног и аутоматског доказивања теорема и примена.

Детаљније информације као и програм скупа је доступан на адреси
http://argo.matf.bg.ac.rs

детаљније

ЦГТА семинар, уторак, 19. јануар 2010.

Детаљније: Састанак ЦГТА семинара одржаће се у уторак, 19.1.2010, 18-20h (Математички факултет БГ, IV спрат, пројектор сала)

Милан Рајковић (Винча): "ФРАКТАЛ (И ЕНТРОПИЈА) СИМПЛИЦИЈАЛНОГ КОМПЛЕКСА"

Апстракт


детаљније

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести