Seminar za primenjenu matematiku, 17. maj 2011.

Naredni sastanak Seminara za primenjenu matematiku održaće se u utorak, 17. maja 2011. u 14:15h na Matematičkom institutu SANU, sala 301f, 3. sprat.

Predavač: Aleksandar Kartelj, Matematički fakultet, Beograd

Naslov predavanja: REŠAVANjE PROBLEMA MINIMALNE ENERGETSKE POVEZANOSTI KORIŠĆENjEM METAHEURISTIČKOG ALGORITMA ZASNOVANOG NA ELEKTROMAGNETIZMU

Sadržaj: U ovom radu elektromagnetizam (EM) metaheuristika je iskorišćena za rešavanje NP-teškog problema odredjivanja minimalne energetske povezanosti (SMETP). Ovaj problem se pojavljuje u bežičnim senzorskim mrežama, gde je pitanje energetske potrošnje od velikog značaja. Predložena funkcija cilja je prilagodjena problemu i efektivno sprečava pojavu nezadovoljivih rešenja. Predloženi EM algoritam koristi efikasnu lokalnu pretragu kako bi ubrzao ukupno vreme izvršavanja. Algoritam je testiran na asimetričnim i simetričnim slučajno generisanim instancama. Dobijena su optimalna rešenja za sve instance manjih dimenzija, kod kojih je optimalno rešenje poznato. Takodje su dobijena rešenja za instance velikih dimenzija u razumnom vremenu izvršavanja.



Ostavite vaš komentar:


(opciono)
(nece biti prikazano)