Seminar Geometrija i primene, 23. maj 2024.

Naredni sastanak Seminara biće održan onlajn u četvrtak, 23. maja 2024, sa početkom u 17.15.

Predavač: Jelena Đorđević. Univerzitet u Kragujevcu, Prirodno - matematički fakultet, Institut za matematiku i informatiku

Naslov predavanja: NUL KARTANOVE NORMALNE IZOFOTNE I NORMALNE SILUETNE KRIVE U PROSTORU MINKOVSKOG E_1^3
 
Apstrakt:  
Na predavanju će biti predstavljen rad "On null Cartannormal isophotic and normal silhouette curves on a timelike surface in Minkowski 3-space", autora E. Nešović, J. Đorđević, U. Ozturki E. Ozturk. Izofotne i siluetne krive igraju važnu ulogu u diferencijalnoj geometriji krivih i površi. Takve krive imaju značaj ne samo u teoriji vizualizacije i vizuelnoj psihofizici, već i u računarski podržanom geometrijskom dizajnu.
 
Uvodimo uopštene Darbuove repere duž nul Kartanove krive koja leži na vremenskojpovrši u prostoru Minkovskog i defnišemo nul Kartanove normalne izofotne i normalne siluetne krive uz pomoć vektorskog polja koje leži u normalnoj ravni krive i pripada njenom uopštenom Darbuovom reperu prve vrste. Proučavamo nul Kartanove normalne izofotne i normalne siluetne krive sa konstantnom geodezijskom krivinom i konstantnom geodezijskom torzijom. Dobijamo parametarske jednačine njihovih osa i dokazujemo da su takve krive nul Kartanove helise ili nul Kartanove kubne krive. Posebno, pokazujemo da nul Kartanove normalne izofotne krive sa konstantnom geodezijskom krivinomi konstantnom geodezijskom torzijom imaju značajnu osobinu da su uopštene helise, relativno normalne iskošene helise i izofotne krive u odnosu na istu osu.
 
Link za pristup sastanku:
https://zoom.us/j/97657254815?pwd=ZUNVWk5yYUdoazFrek53L3grOGkwQT09
 
Meeting ID: 976 5725 4815
Passcode: 683034



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.