Odeljenje za mehaniku, 13. decembar 2023.

Naredni sastanak Seminara biće održan u sredu, 15. decembra 2023, u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 18 časova.

Predavač: Marko Janev, Matematički institut SANU

Naslov predavanja: RESTRIKCIJE U DISTRIBUIRANOJ LINEARNOJ KONSTITUTIVNOJ RELACIJI KOJA SADRŽI FRAKCIONE IZVODE KOMPLEKSNOG TIPA PRIMENjENA U VISKOELASTIČNOSTI    
 
Apstrakt: Analizirano je viskoelastično telo opisano konstitutivnom relacijom koja sadrži frakcioni izvod kompleksnog reda. Naime, model je formulisan tako da uzima u obzir sve frakcione izvode kompleksnog reda sa definisane putanje u kompleksnoj ravni. Korišćenjem procedure zasnovane na primeni Bohner-Švarcove teoreme, izvedene su restrikcije na parametre modela, koje predstavljaju dovoljne uslove za ispunjenje termodinamičke nejednakosti (u smislu ispunjenja drugog zakona termodinamike) u izotermalnom slučaju. Analiza (egzistencija i jedinstvenost rešenja, uz zadovoljene pomenute uslove) je izvršena u slučaju puzanja, kao i u slučaju generalisane talasne jednačine, sa specifičnom konstitutivnom relacijom Kevin-Boitovog tipa.
 
Napomena:
Seminar je moguće pratiti i onlajn. Predavanja možete pratiti na daljinu preko stranice:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/YfY2cZTcN3YwGqFjc
 
Registracija ѕa učešće na seminaru je dostupna na sledećoj stranici:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/o9cuDZYqrq7jvFxw8



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.