Međunarodna konferencija „Sto godina novojulijanskog kalendara Milutina Milankovića“

Međunarodna konferencija „Sto godina novojulijanskog kalendara Milutina Milankovića“ održava se u okviru programa obeležavanja 100 godina od  usvajanja reformisanog Julijanskog kalendara.

Konferencija će biti organizovana od 14 - 16. decembra 2023,g, u Svečanoj sali Građevinskog fakulteta, u Beogradu, u ul. Bul. Kralja Aleksandra br. 73 i Kulturnom  i naučnom centaru „Milutin Milanković“ u Dalju.

Cilj konferencije je da se javnosti predstave pouzdani i objektivni podaci o nastanku i razvoju kalendarskog znanja sa gledišta matematičke i astronomske teorije merenja i računanja vremena, istoriji kalendarskih znanja od najstarijih vremena do danas, kao i istoriji nastanka i modifi-kacijama najpoznatijih kalendara, sve do specifičnog doprinosa Milutina Milankovića reformi julijanskog kalendara.  

Konferencija se organizuje uz podršku Beogradskog univerziteta, Srpske akademije nauka i umetnosti i blagoslov njegove svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija.
Prepoznajući globalni značaj teme konferencije i da je njeno održavanje od značaja za državu Srbiju i svetsku naučnu i kulturnu javnost Ministarstvo prosvete je pokrovitelj održavanja ovog skupa.

Organizator konferencije je Udruženje Milutin Milanković uz su-organizaciju Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Astronomske opservatorije Beograd i Kulturnog i naučnog centara „Milutin Milanković“  iz Dalja.

Program koferencije možete preuzeti ovde.

Više informacija možete pronaći na sajtu https://milutinmilankovic.rs/

Koferenciju možete pratiti i onlajn preko sledećih linkova:

14. decembar 2023. godine
https://zoom.us/j/96511823630?pwd=Vit5WlM0MkJ0OXh3dXpJUmx1a29rZz09

15. decembar 2023. godine
https://zoom.us/j/92538752509?pwd=MzFRdFZON2ZhSHRBK2ZZYUNIVU5Ddz09

 



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.