Odeljenje za matematiku, 24. maj 2023.

Naredni sastanak Seminara biće održan u petak, 24. maja 2023, u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 14.15. U pitanju je zajednički sastanak sa Odeljenjem za mehaniku.

Predavač: Zvonimir Šikić, Centar za logiku i teoriju odlučivanja Sveučilišta u Rijeci
 
Naslov predavanja: VJEROJATNOST, INDUKCIJA I KAUZALNOST
 
Apstrakt: Prema Humeu nema racionalnog temelja za bilo kakvo induktivno, a ni kauzalno zaključivanje. Postoje samo običaji i navike. Ali rezultati teorije vjerojatnosti dokazuju da su neki običaji  i navike bolji od nekih drugih. Humeove riječi ,,običaj” i ,,navika” trebale su nas natjerati na predaju: induktivnom zaključivanju se ništa ne može reći, osim da je to ono što radimo. Podsjetit ćemo na bejesovski odgovor Humeu, koji dokazuje da to nije istina. Možda ne možemo dokazati da su navike i običaji koje preporuča teorija vjerojatnosti apsolutno najmudriji, ali na temelju naših uvjerenja o tome kakav je svijet, možemo dokazati da su te navike i običaji razumnije od drugih.

Odnos kauzalnosti i vjerojatnosti nešto je složeniji. Kako to ispravno tvrde udžbenici vjerojatnosti i statistike, korelacija nije uzročnost i nema čisto probabilističke metode koja uzročnu priču može odrediti samo iz podataka. No, to ne znači da kauzalne veze ne postoje, što i danas često tvrde mnogi statističari i filozofi (koji se inače rijetko slažu). Ostali znanstvenici, uz 2 korištenje probabilističkih metoda, podatke najčešće tumače na temelju neformalnih uzročnoposljedičnih pretpostavki. Da bismo to razumjeli upoznat ćemo se s načelom sigurne stvari i Simpsonovim paradoksom. To je prvi korak prema sistematskom uvođenju formalnih metoda koje se mogu  koristiti za izražavanje i tumačenje uzročnosti. Uz njihovu pomoć moguće je matematički opisati uzročne scenarije bilo koje složenosti i odgovoriti na probleme donošenja odluka u bitno složenijim situacijama od onih koje generiraju Simpsonovi obrati. Riječ je o formalnoj teoriji kauzalnosti razvijenoj u zadnjih 30-tak godina, koju mnogi smatraju kauzalnom revolucijom.

Napomene:
Predavanje se mogu pratiti na daljinu preko linka:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/T9XDGChhq8aDcNqmz/qw7wIwci2jv2rdg9I9CrXkm7OJhF_LB8DfjXZp4jTFV
 
Registraciona forma je dostupna na:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/tz97w4Hu4c3unsJ7N



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.