Studentski seminar, 24. mart 2023.

Naredni sastanak Seminara biće održan u petak, 24. marta 2023, u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 12 časova.

Predavač: Milica Simić, Fakultet organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu

Naslov predavanja: RAZVOJ BLOKČEJN APLIKACIJA NA ALGORANDU
 
Apstrakt:
Blokčejn predstavlja decentralizovanu i distribuiranu bazu podataka gde se podaci čuvaju na transparentan i zaštićen način. Blokčejn platforme obezbeđuju različite alate i interfejse za kreiranje i upravljanje aplikacijama na blokčejnu. Jedna od takvih platformi je Algorand.

Algorand omogućava sprovođenja transakcija velikom brzinom i uz niske naknade, što ga čini pogodnim za razvoj sigurnih i decentralizovanih aplikacija. Zasniva se na Pure Proof-of-Stake (PPoS) konsesus algoritmu
koji podrazumeva da je uticaj svakog korisnika na mreži proporcionalan njegovom ulogu (broju tokena) u sistemu. Aplikacije na Algorandu se mogu razvijati koristeći programske jezike Reach (zasnovan na JavaScript-u) i PyTeal (zasnovan na Python-u).

Na ovom predavanju će biti prikazano kako se kreiraju pametni ugovori i decentralizovane aplikacije na Algorandu koristeći pomenute programske jezike, kao i primeri blokčejn aplikacija koji se razvijaju na Katedri za elektronsko poslovanje sa Fakulteta organizacionih nauka.

Napomena: Predavanja se mogu pratiti na daljinu preko linka:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/CihYM6Nratzix7c8G/uJmcdEJs4INWQ8MEoLVzHRGxbfbBEWSBMwXBYcymVoj

Registraciona forma je dostupna na:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/M4zcEwxkzy5PqNS73



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.