Naučna, zabavna i turistička manifestacija Alaski susreti 'Mika i Milutin', 23-24. septembar 2022.

Mihailo Petrović, Mika Alas i Milutin Milanković bili su dugogodišnji profesori matematike na Filozofskom fakultetu Beogradskog univerziteta više od četiri decenije. Ostali su upamćeni ne samo kao vrhunski naučnici i prosvetitelji, već i kao veliki prijatelji.

Udruženje Milutin Milanković, Matematički institut SANU i Društvo  Matematičara Srbije, koji neguju tradiciju dvojice velikih naučnika Milutina Milankovića i Mihaila Petrovića, pokrenuli su inicijativu da se oživi jedna lepa tradicija koju su negovali članovi u svetu poznate „Beogradske matematičke škole“.

„Naši svakodnevni sastanci u Matematičkom institutu prošireni su, bar jedanput mesečno, našim zajedničkim sedeljkama i večerama koje, po njihovom inicijatoru i aranžeru, Mihailu Petroviću, dobiše naziv - Ribarske večeri", napisao je Milutin Milanković u svom memoarskom delu Uspomene, doživljaji i saznanja.

Ideja je da se oživljavanje ove tradicije realizuje organizovanjem više manifestacija koje bi postale tradicionalne. Aktivnostima bi se prikazali segmenti iz života i naučnog rada dva velika čoveka, naučnika, a iznad svega patriota, koji su u srpskom narodu zapostavljeni i skoro zaboravljeni. Ovogodišnja manifestacija obuhvata naučnu tribinu sa predavanjima i projekcijom video materijala o velikanima, izložbu, muzičko-scenski program i ribarsko-alaske aktivnosti, čijom realizacijom će se dati svojevrstan omaž dvojici velikana srpske nauke, izuzetnih naučnika, matematičara, a nadasve velikih prijatelja koji su obeležili srpsku i svetsku naučnu javnost.

Naučna, zabavna i turistička manifestacija Alaski susreti „Mika i Milutin“ prilika je da se kroz prigodan naučni i kulturno zabavni program šira javnost upozna sa velikanima i pruži doprinos njihovoj popularizaciji.

Organizatori manifestacije su: Skupština opštine Palilula, Asocijacija alasa Srbije i Udruženje Milutin Milanković, dok su suorganizatori: Centar za kulturu Vlada Divljan, PD Eko zona Ada Huja, Društvo matematičara Srbije, Matematički institut SANU i Dom učenika srednjih škola Milutin Milanković. Manifestacija će se održati u Centru za kulturu Vlada Divljan i na Ada Huji kod Alaskog spomenika 23. i 24. septembra ove godine.


PROGRAM MANIFESTACIJE:

Tribina: Velikani srpske nauke Milutin Milanković i Mihailo Petrović, Mika Alas
Centar za kulturu Vlada Divljan
23. septembar 2022. od 12,00 do 14,00 časova

Učesnici
Dr Nenad Milenović, moderator, direktor Doma učenika srednjih škola Milutin Milanković
Ljubiša Đurović, direktor Centra za kulturu Vlada Divljan
Miroslav Ivanović, predsednik Gradske opštine Palilula

Izlagači
Profesor dr Vojislav Jelić, Filozofski fakultet Beograd
Profesor dr Žarko Mijajlović, Matematički institut SANU
Mr Slavko Maksimović, predsednik Udruženja Milutin Milanković

Projekcija prigodnog video materijala o Miki i Milutinu

Izložba: Život i delo  Milutina Milankovića i Mihaila Petrovića, Mike Alasa
Dom jedriličara, Ada Huja – šetalište
12,00 časova
Izložbu će otvoriti Radisav Radović, direktor PD Eko zona Ada Huja

Scenski i muzički prikaz manifestacije
Ada Huja – šetalište kod Alaskog spomenika
12,00 – 14,00 časova

Na scensko-muzičkom delu programa prigodnim besedama će se obratiti Miroslav Ivanović, predsednik Gradske opštine Palilula, predsednik Udruženja Milutin Milanković. Poznati glumci će prezentovati doprinos velikana koji su mnoštvom događaja oslikali vreme u kome su živeli i stvarali, a anegdotskim događajima ostavili svedočanstvo njihovog plodnog odnosa i bivstvovanja. Za dobru atmosferu pobrinuće se tamburaški orkestar Tamburica 5.

Ribarsko-alaske aktivnosti, koji organizuje Asocijacija alasa Srbije, pod rukovodstvom Dragana Ristića, obuhvataju takmičenje u pripremi ribljih specijaliteta uz svečanu dodelu nagrada, druženje i degustaciju.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.