Seminar iz astronomije i astrofizike, 13. decembar 2016.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 13. decembra 2016. u sali 809 Matematičkog fakulteta sa početkom u 18 časova.

Predavač: Ivana Milić-Žitnik

Naslov predavanja: UTICAJ REZONANCI U SREDNjEM KRETANjU NA KRETANjE ASTEROIDA POD DEJSTVOM EFEKTA JARKOVSKOG

Apstrakt: Gravitacioni i negravitacioni fenomeni određuju dinamiku asteroida u  Glavnom asteroidnom pojasu. Najznačajniji gravitacioni mehanizmi su  rezonance u srednjem kretanju. Rezonance u srednjem kretanju mogu da  ubrzaju ili uspore orbitalne promene asteroida ili da deluju kao zaštitni mehanizmi.

Najznačajniji negravitacioni fenomen je efekat Jarkovskog. To je termalni efekat koji posebno utiče na asteroide dimenzija izmedju 0.1 m i 10 km i obrnuto je srazmeran poluprečniku asteroida. Novo istraživanje o posledici interakcije rezonance u srednjem kretanju i sile Jarkovskog na kretanje asteroida je predstavljeno u radu Milić-Žitnik i Novaković (2016), čime je po prvi put uspostavljena funkcija između prosečnog vremena provedenog u rezonanci u srednjem kretanju <dtr>, snage ove rezonance (SR) i brzine promene velike poluose (da/dt).

U radu Milić-Žitnik (2016) je analizirana i zavisnost vremena provedenog u rezonancama u srednjem kretanju od orbitalnog ekscentriciteta (e) i prethodno pomenutih fizičkih velicina SR i da/dt. Ovo je nova jednačina koja uvodi ekscentricitet asteroida u račun.

Na predavanju će biti predstavljene pomenute analize i nova jednačina.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.