Seminar Bioinformatika, 23. novembar 2016.

Naredni sastanak Seminara biće održan u sredu, 23. novembra 2016. u sali BIM Matematičkog fakulteta sa početkom u 18:15 časova.

Predavač: Pavle Anđus, Biološki fakultet

Naslov predavanja: HUMAN BRAIN PROJECT - QUO VADIS?

Apstrakt: Human Brain Project (HBP) pokrenut 2013. godine prodat je Evropskoj Komisiji od strane harizmatičnog neurobiologa Henrija Markrama (Švajcarski Federalni Tehnološki Institut u Lozani, EPFL) kao hrabar, novi put ka razumevanju mozga, lečenju neuroloških bolesti i razvoju informacionih tehnologija. HBP je jedan od dva H2020 „flagship“ projekta (drugi se bavi grafenom) „teških“ po 1 G€. Cilj projekta je ambiciozno postavljen kao „sticanje fundamentalnih znanja o tome šta znači biti čovek, kako razviti nove tretmane bolesti mozga i izgraditi revolucionarne nove informacione i komunikacione tehnologije“. Smatra se da danas po prvi put moderna IKT ove ciljeve čini dostupnim. Projekat je planirano da čini 10 godina interdisciplinarne saradnje preko 400 naučnika iz 112 institucija u 24 evropske zemlje. Mreža učesnika HBP je otvorenog tipa i organizovan je u 12 subprojekata koji pokrivaju 6 informatičkih platformi, organizaciju mozga, kognitivnu neuronauku, teoriju, etiku i društvo i menadžment.

Na predavanju će, uz originalne HPB slajdove, biti reči o razvoju ovog projekta i o njegovom statusu danas. Biće otvorena pitanja o mestu koje u ovom projektu zauzima neurofiziolgija mozga, odnosno informacione tehnologije i neuroinformatika.

Organizatori Seminara su prof. dr Gordana Pavlović-Lažetić, prof. dr Branko Dragović i prof. dr Nenad Mitić, rukovodilac



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.