Seminar za geometriju, obrazovanje i vizuelizaciju sa primenama, 4. decembar 2014.

Naredni sastanak Seminara biće održan u četvrtak, 4. decembra 2014. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 17:15.

Predavači: Slavik Jablan i Marko Stošić

Naslov predavanja: O HIPERBOLIČKIM ZAPREMINAMA I SVEMU OSTALOM

Naslov predavanja je parafraza naziva serije "On Knots and Everything"; (World Scientific), čiji je urednik Louis Kauffman.

Sadržaj: Predavanje je inspirisano ciklusom predavanja Marka Stošića o hiperboličkim zapreminama, pri čemu će akcenat u ovom predavanju biti stavljen na računarske aspekte izračunavanja hiperboličkih zapremina (familija) čvorova i linkova, regularnostima koje su pri tome uočene i hipotezama nastalim iz njih. Svi proračuni vršeni su u programu Snap Pea; čiji je autor J. Weeks i proširenju tog progama Snappy; M. Cullera i N. Dunfielda. Oba programa integrisana su u program LinKnot; čiji su autori R. Sazdanović i S. Jablan, koji omogućava rad sa čvorovima i linkovima u Konvejevoj notaciji. Upravo primena Konvejeve notacije omogućila je rad sa familijama i dobijanje nekih novih rezulatata.

Predavanje je zamišljeno kao dijalog i diskusija o teorijskim aspektima  proučavanja hiperboličkih zapremina (obuhvaćenim ciklusom predavanja M.  Stošića) i praktičnim aspektima vezanim za primenu računarskog pristupa. U naslovu predavanja termin "i svemu ostalom"; znači da će ovim predavanjem biti dotaknuta mnoga druga područja matematike,  uključujući prvenstveno "eksperimentalnu matematiku": primenu obimnih izračunavanja u cilju formulisanja, testiranja i potencijalnog dokazivanja novih hipoteza.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.