Seminar za mehaniku, 11. jun 2014.

Naredni sastanak seminara biće održan u sredu, 11. juna 2014, sa početkom u 18 časova u sali 301f, Matematičkog instituta SANU.

Predavač: Miloš Kojić, BIOIRC, Kragujevac, The Methodist Hospital Research Institute, Hjuston

Naslov predavanja: KONVEKTIVNO-DIFUZIONI TRANSPORTNI MODEL TUMORA

Sadržaj:  Tumor predstavlja veoma složen biološko-fizički sistem u kome se transport materije može opisati fizičkim zakonima. Za lečenje tumora veoma je značajno utvrditi proces transporta lekova unutar tumora kako bi se uništile bolesne (kancerogene) ćelije.

Danas se ulažu ogromni napori širom sveta u lečenje tumora, koji obuhvataju laboratorijska, klinička i teorijska istraživanja.

U saopštenju se predstavlja naš numerički model konvektivno-difuzionog transporta u tumoru. Model se zasniva na zakonima fizike transporta, numeričkoj metodi konačnih elemenata i na podacima direktno generisanim iz slike tumora.

Iznose se detalji naših postavki kako bi model bio efikasan i primenljiv na celu strukturu tumora, uključujući veće krvne sudove (arteriole i venule), kapilarnu mrežu i tkivo.

Takodje, model sadrži ekvivalentni kontinuum, koji zamenjuje kapilarnu mrežu, i specifične konačne elemente za povezivanje krvnih sudova i kontinuuma.

Model je takodje primenljiv na prenos toplote uz konvektivni transport fluidom u krvnim sudovima i tkivu.

Biće naznačene i neke generalizacije koje mogu poslužiti za primenu na celim organima. Odabrani numerički primeri rešenja pokazuju primenljivost i sadašnje stanje razvijenog numeričkog modela.



Ostavite vaš komentar:


(opciono)
(nece biti prikazano)