Пројекат заједничких мастер студија-ASTROMUNDUS из програма ERASMUS MUNDUS

Универзитет у Београду, заједно са још 4 водећа европска Универзитета (Инсбрук, Рим, Гетинген и Падова), је по први пут добио пројекат заједничких мастер студија из астрофизике у оквиру ERASMUS MUNDUS(ЕМ) програма. За оне који нису упознати са EM програмима, ради се о програму сарадње и мобилности Европске комисије чији је основни циљ побољшање вишег образовања и промоције интеркултуралног разумевања.

Пројекат се зове ASTROMUNDUS и ради се о мастер програму из астрофизике који ће се изводити истовремено на свих пет универзитета, где је координатор Универзитет у Инсбруку. У извођењу програма ће учествовати Катедра за астрономију Математичког факултета, уз помоћ колега са Астрономске опсерваторије. Овакав тип заједничког ЕМ Master programs, се по први пут изводи у Србији, и тренутно је једини, где је Универзитет у Београду, односно Математички факултет равноправни партнер у EM програму и учествује у едукацији студената из целог света.

Више детаља о самом програму и како се пријавити можете наћи на страници AstroMundus

Новости на пројекту Астромундус:

У петак 27. јула 2012. године одржане су одбране мастер теза студента првог циклуса Erasmus mundus заједничких мастер студија из астрофизике. Кандидати су пред бројном публиком успешно одбранили следеће тезе:

1. Payaswini Saikia „The UV and optical spectral properties of a sample of broad line AGNs“
2. Немања Ракић „Variability of AGN spectral properties
3. Luca Grassitelli „Physical Parameters of the Relativistic Shock Waves in a Sample of Gamma Ray Bursts“

Овим одбранама успешно је завршен први циклус двогодишњих мастер студија „Астромундус“.

Payaswini SAIKIA је добитник награде (Инзбрук, децембра 2012. године) за најбољу Мастер тезу у оквиру прве генерације Астромундус студија. Теза под насловом "The UV and optical spectral properties of a sample of broad line AGNs", урађена је под заједничким менторством професора Универзитета у Београду и Универзитета у Гетингену, а одбрањена 27. јула 2012. године на Математичком факултету у Београду. (извор:
http://www.uibk.ac.at/astromundus/news.html)

 

 


Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести